Emigratie blijft populair onder Nederlanders. Tegenwoordig vormen recordhoge huurprijzen en energiekosten ook belangrijke redenen voor vertrek. Opmerkelijk is dat veel emigranten kiezen voor landen die warmer zijn dan Nederland, ondanks de toenemende zorgen over klimaatverandering.
Het aantal mensen dat Nederland verlaat groeit, maar de getallen in sommige media vragen om nuancering. De Telegraaf citeerde beursmanager Tom Bey: ‘Vorig jaar waren er 190.000 vertrekkers, een getal dat we pas in 2030 verwachtten. Dit komt waarschijnlijk door de woningnood, de mentaliteit, de politiek, klimaatmaatregelen en de files.’
Dit getal kan echter misleidend zijn zonder context. Het suggereert dat jaarlijks een groep Nederlanders ter grootte van Breda vertrekt, terwijl ruim driekwart van deze groep remigranten zijn die niet in Nederland geboren zijn, zoals Oost-Europese arbeiders en asielzoekers die terugkeren naar hun land van herkomst.
Van de vertrekkende migranten zijn ongeveer 43.000 in Nederland geboren en getogen. Bekend van tv-programma’s als 'Ik vertrek' en 'Het roer om', zien we dat de emigratiecijfers na een dip tijdens de coronajaren in 2023 weer terug op het oude niveau zijn. Bovendien keren jaarlijks zo’n 25.000 Nederlanders terug naar huis, wat betekent dat minder dan de helft van de emigraties definitief is.
Opmerkelijk is de prominente aanwezigheid van Scandinavische landen op de beurs. Deze landen werven actief Nederlanders vanwege hun arbeidsethos en culturele overeenkomsten. Zweden is een populaire bestemming, met vorig jaar zo’n 1500 Nederlandse emigranten, een aantal dat al jaren groeit.
Spanje blijft echter de favoriet onder Nederlandse emigranten. Vorig jaar verhuisden meer dan 5000 Nederlanders naar Spanje, wat dit land mogelijk populairder maakt dan België als emigratiebestemming. Lage kosten van levensonderhoud, betaalbare woningen en het aangename klimaat zijn belangrijke redenen. Daarnaast kopen veel Nederlanders een tweede woning aan de Spaanse kust, wat aantoont dat Spanje een aantrekkelijke optie blijft.
De stijgende woonkosten in Nederland, vooral in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, spelen een grote rol in de emigratiebeslissing. Amsterdam is nu de duurste Europese stad voor middellange verblijven, met huurprijzen die gemiddeld 2.275 euro per maand bedragen. Ook de andere drie grote steden behoren tot de duurste Europese steden. Ter vergelijking: huurprijzen in Valencia (1050 euro), Madrid (1300 euro) en Barcelona (1500 euro) zijn aanzienlijk lager, wat mede door lagere energiekosten Nederlanders aantrekt.
Het groeiende aantal emigranten weerspiegelt een zoektocht naar een betere kwaliteit van leven, gedreven door woningnood, inflatie, files, politieke ontevredenheid en klimaatmaatregelen in Nederland. Ondanks het debat over klimaatverandering en stijgende temperaturen kiezen veel Nederlanders voor een warmer klimaat. Zoals een beursbezoeker opmerkte: ‘Terwijl in Nederland geklaagd wordt over warmterecords, biedt het klimaat in landen als Spanje een aantrekkelijk alternatief voor de eindeloze grauwe, natte, Nederlandse herfsten.’
Terug