Saskia Gruijters


Naam
: Saskia Gruijters
Woont in Spanje sinds: Februari 2005
Waar: Andalucia, Marbella
Gezinssamenstelling en leeftijden: Alleenstaand, 30 jaar
Website: Hypotienda
Website: Zorg in Spanje
Twitter: @Hypotienda

1. Waarom ben je geëmigreerd?
In februari 2005 ben ik in Spanje gaan wonen. Ik was net twee maanden 23. Net een jaar afgestudeerd (HBO Small Business in Haarlem). Na mijn studie heb ik nog geen jaar bij de Rabobank gewerkt en vervolgens met mijn toenmalige partner naar Spanje verhuisd. Hij ging werken bij zijn vader in de zaak. Ik had van te voren in Nederland het plan gemaakt om in Spanje voor mezelf te beginnen. Omdat ik wat ervaring had in de hypotheken was het een gemakkelijke keuze om daarin verder te gaan. Ik zou Nederlanders gaan begeleiden in het hypotheekproces in Spanje. Dit is ook gebeurd en dat doe ik nog steeds.

2. En waarom juist naar Spanje?
Eerlijk gezegd is Spanje nooit een hele bewuste keuze geweest. Mijn toenmalige partner kon daar gaan werken bij zijn vader in de zaak en dat leek ons wel een uitdaging. Een tikkeltje naïef waren wij zeker.

 

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op jouw emigratie?
Ik kan me er niet heel veel meer van herinneren, maar ik denk dat we ons hebben voorbereid door ons juist niet voor te bereiden. Zonder verwachtingen zijn we in één groot avontuur gestapt. En ik moet eerlijk zeggen; als ik vooraf had geweten wat me allemaal te wachten stond, had ik het vast niet gedaan. Maar achteraf kan ik zeggen dat ik deze wereldervaring voor geen goud had willen missen. Zweet en tranen heeft het mij op zijn tijd gekost. Een zaak opbouwen in een ander (onbekend) land met een andere cultuur en mentaliteit als jonge, onervaren vrouw zonder de taal te spreken, dat was een hele uitdaging! Een weg terug gedurende mijn eerste paar maanden in Spanje, nee, die was er niet! Het eerste jaar is het alles behalve gemakkelijk geweest.

Alles kwam tegelijkertijd op mij af. En toch dealde ik ermee. Hoe? Vraag het me niet. Na het eerste jaar is het me vervolgens goed afgegaan. Een fantastisch sociaal leven, vriendinnen voor het leven heb ik gemaakt! Nu ruim 6 jaar verder heb ik een mooie zaak opgebouwd met een team van 3 dames op kantoor waarbij wij o.a. Nederlanders begeleiden in het financieringsproces en met alle verzekeringen in Spanje. Schadeafwikkeling met verzekeraars, alle zorgen van onze klanten nemen wij uit handen. Opboksen tegen de bureaucratie, het is nog steeds een hele uitdaging!

4. Wat viel er mee?
Ik maakte snel vrienden, ik heb hier vriendinnen voor het leven gemaakt. Door alles wat je met elkaar meemaakt krijg je een hele hechte band. Met Nederlandse vriendinnen weliswaar, je zit allemaal in hetzelfde schuitje.

5. En wat viel er tegen?
Het opzetten van een business is niet vanzelf gegaan. Ik heb er echt voor moeten vechten. Eenmaal bekendheid gecreëerd, vertrouwen gekweekt, nakomen wat je beloofd, dat is het succes van mijn business geworden. En geen onbelangrijk detail; wij zijn er in deze crisis tijden nog steeds. De hypotheekmarkt heeft een flinke tik gekregen wat ook invloed op mijn business heeft gehad. Ik ben gelukkig altijd voorzichtig geweest, geen geld over de balk gesmeten zodat er een buffertje was voor mindere tijden. Gelukkig heb ik ook hier nog geen gebruik van hoeven te maken (afkloppen ϑ).

6. Hoe is je Spaans?
Mijn Spaans is na 6 jaar niet wat het zou moeten zijn; vloeiend. Natuurlijk kan ik me goed redden, maar ik ben lang niet zo geïntegreerd als ik eigenlijk zou hebben gewild. Maar ik denk dat veel Nederlanders in Spanje hierover elkaars hand kunnen schudden. Gelukkig heb ik een team op kantoor welke vloeiend Spaans spreekt en volledig geïntegreerd is.

7. Ben je geïntegreerd?
Zie hierboven

8. Wat mis je van Nederland?
Ik mis de efficiëntie van Nederland. Ik mis de Hema (hoe cliché). Ik mis de vrijdagmiddag borrel in de stad en vast nog wel meer. Ik ga regelmatig terug naar Nederland, zodat ik het beste van beide werelden meepak.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Mijn tip is dat je je op financieel gebied goed moet voorbereiden. Leuke, stabiele banen liggen hier niet voor het oprapen. Een eigen zaak beginnen vergt heel veel discipline en geduld. Denk hier goed over na, met name als je met een gezin Nederland verlaat voor de Spaans zon. Daarnaast vind ik dat toekomstige emigranten zich goed moeten informeren over de gezondheidszorg in Spanje.  Met name als je een medisch verleden hebt. Hier ben ik specialist in geworden, zie onze website Zorg in Spanje.

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Ik had geen verwachtingen dus al het moois wat Spanje mij heeft gebracht, had ik voor geen goud willen missen, dat meen ik! Qua eigen ontwikkeling ben ik enorm gegroeid.  Ik heb mezelf goed leren kennen. Een enorme dosis ervaring op alle vlakken, dat zou ik iedereen willen aanraden!

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Renate June 1, 2011 at 08:16

Ha Saskia,

Wat leuk om te lezen. Prettig om – via de mail – contact te hebben gehad met je. Je hebt ons super geholpen.

Groeten, Renate

2 Coralia January 13, 2013 at 21:34

Hoi Sasky,

Ik wil graag naar Spanje “Marbella, Estepona emigrieren, zou U mij kunnen helpen? mij man wil in Nederland blijven werken verlopen, als een man zaak, een of mijn vragen is, kunnen bij de belasting sammen in Spanje laten doen of moet hij apaart in Nederland declareren?

Groetjes, Coralia

Cabrera-flores@hotmail.com

3 Malika Tennekes June 6, 2017 at 11:31

Beste Saskia,

wat leuk om jou verhaal te lezen.
wij willen zelf ook verhuizen naar spanje..
graag zou ik in contact met u komen mits u er tijd voor heeft.

Met vriendelijke groet,

Malika Tennekes.

{ 1 trackback }