Mady & Marc


Namen
: Mady & Marc
Wonen in Spanje sinds: Juli 2007
Waar: Montefrio, Granada
Gezinssamenstelling en leeftijden: Mady 50 & Marc 52
Website: Las Navillas
Weblog : Wandelen in Andalucia

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Mady droomde al langer van een B&B, Marc wilde wel naar de zon.
Na  een succesvolle carrière werd het hoog tijd  voor meer zon in ons leven;

2. En waarom juist naar Spanje?
Marc droomde van het zuiden van Frankrijk, maar dat is helaas veel  te duur en overgereglementeerd, al net zo erg als in België;

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hebben enkele jaren in het zuiden van Frankrijk rondgereden en tussendoor meerdere huizen en chambres d’hôtes bezocht. Na een eerste bezoek aan Granada hebben we vele huizen gezien en zijn direct op Lasnavillas verliefd geworden. Pas later ontdekten we dat Montefrio zo een prachtig dorpje is. Na onze aankoop in 2006 hebben we ons 1 jaar voorbereid met plannen maken, website ontwerpen en vele zaken te regelen.


4. Wat viel er mee?
Het prachtige weer is een onovertroffen pluspunt.  Je wordt gewoon beter gehumeurd van die heerlijke zon. Zelfs als je ’s morgens opstaat met regen is er binnen enkel uren terug zonneschijn. De openheid van de lokale bevolking en de goedkope prijzen zijn echte meevallers. We leven hier met veel minder geld, maar dat wordt ruim goedgemaakt door de dagschotels, de omgeving, de temperaturen en de zon die het hele jaar door warmte geeft.

5. En wat viel er tegen?
Manana is een echte Andalusisiche gewoonte en daar hebben we ons moeten leren aan aanpassen. Gelukkig is dat ondertussen ook onze manier van leven geworden .
Je kan niet alles overal kopen, we moeten voor een Belgisch biertje of goede kaas (Belgische, Hollandse of franse) helemaal naar Granada.
We hebben hier geen verbinding met het internet, daarvoor rijden we dagelijks naar het dorp.

6. Hoe is jullie Spaans?
Dankzij een snelcursus konden we ons al snel behelpen, door de verbouwingen en onze actieve integratie in het dorp is ons Spaans helemaal Andalusisch geworden.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Mady geeft les aan de kinderen van de Tafeltennisclub, lid van de vrouwenclub, aerobic, lid van een “cofradia” een club die de stoet van Semana Santa voorbereid en zij loopt mee onder die lange kleren met puntmuts.
Marc geeft kinderen bijles Frans, is in 2 fietsclubs en we spelen beiden in de lokale tafeltennisclub.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Van België missen we eerst en vooral de kinderen, de familie, de chocolade, en ne goeien Duvel. De grote variatie aan brood.
We vergeten dat we in B en NL zo hard verwend zijn dat je alles altijd en overal kan kopen, en dat is in een bergdorpje tussen Granada en Cordoba toch helemaal anders.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Leer eerst en vooral de taal, Spanjaarden kennen amper Engels of Frans.
Als je iets wil kopen neem een eigen notaris en check alles dubbel met een lokale advokaat.
Pas je aan aan de Spaanse gewoonten.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Onze chambres d’hôtes draait boven verwachting en dankzij onze wandel- en fietsarrangementen kunnen we beiden ons uitleven, Mady al wandelend, Marc al fietsend en dat in een prachtomgeving met een ongelooflijke rust.

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 roelie vogelzang January 30, 2013 at 17:07

Beste Mady en Marc,

Leuk om over jullie te lezen. Wij wonen op dit moment nog in Nederland, vlakbij Groningen. Ons huis staat te koop en helaas kunnen we er nog niets van zeggen wanneer het verkocht is.
We zijn van plan om naar Spanje te emigreren ( we zijn 57 en 62 jaar )
Ons idee is om in de buurt van Granada te gaan wonen om de prachtige combinatie bergen en zee en de mentaliteit. Binnenkort gaan we er eens kijken. Ik zou het erg fijn vinden om nog meer te lezen over jullie ervaringen. Onze vraag is bijvoorbeeld of de zomers te doen zijn qua hitte. Is er een goede medische verzorging/ziekenhuizen? Is het leven er betaalbaar en waar ligt dat aan? (bijvoorbeeld de vaste lasten). Waar moeten we rekening mee houden? Weten jullie goede makelaars? Zakken de huizenprijzen nog steeds? Ik ben in Nederland NLP coach en mijn man is een zeer goede fotograaf. Wat is jullie inschatting..kunnen we hier nog iets mee? Ik hoop dat jullie ons meer info willen geven1
Alvast hartelijk bedankt en wie weet ontmoeten we elkaar daar een keer!

Groetjes en geniet van de zon inderdaad. Het is hier behoorlijk afzien!

Roelie