Yvonne Kuster en Ron Bol

Namen: Yvonne Kuster en Ron Bol
Wonen in Spanje sinds: april 2005
Waar: Jacarilla (een klein Spaans dorpje in de Vega Baja, Alicante)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Yvonne (52) en Ron (48)
WebsiteThuis in Spanje

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij hadden al jaren plannen om Nederland te verlaten, vooral voor beter weer, minder drukte en regeltjes.

2. En waarom juist naar Spanje?
Waren eerst van plan om naar Griekenland of Curacuo te gaan. Uiteindelijk is mijn zwager naar Spanje verhuisd en hier een inmobilaria begonnen. Wij hebben toen gezamenlijk een appartement aan de kust gekocht als belegging en voor de verhuur, en later besloten om ook hier te gaan wonen.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Wij zijn meerder keren naar Spanje op vakantie geweest en hebben de omgeving verkend. Verder hebben wij info opgevraagd hoe de auto op Spaans kenteken te zetten en hebben in Spanje een particuliere ziektekosten verzekering afgesloten. Ron heeft in Nederland al Spaans geleerd.

4. Wat viel er mee?
Je kunt je hier makkelijk vestigen en wordt ook geaccepteerd door de Spanjaarden. Het heeft ons totaal geen moeite gekost om hier te wennen en hebben het eerste jaar vooral genoten en veel van de omgeving en het lokale leven gezien. Daarna zijn we zelfstandig gaan werken en beheren, verhuren en verkopen nu woningen, voornamelijk aan de Orihuela Costa.

5. En wat viel er tegen?
Je moet in het begin wel even wennen hoe allerlei zaken hier anders geregeld zijn dan in Nederland. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt is het allemaal prima te regelen.

6. Hoe is jullie Spaans?
Het Spaans gaat steeds beter, aangezien er in het dorp niemand een andere taal spreekt moet je wel oefenen.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, ik denk we aardig zijn opgenomen in deze kleine Spaanse gemeenschap. Dan moet je wel weten dat de contacten vooral in de plaatselijk kroegen plaats vinden en iedereen zegt je vriendelijk gedag op straat.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Eigenlijk niets, als wij naar Nederland gaan voor bezoek aan familie en vrienden, zijn we altijd weer blij als we weer terug in Spanje zijn.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Zorg dat je voldoende financiële middelen hebt. Met weinig geld in de hoop dat je snel geld zal gaan verdienen kun je het vergeten. Wees flexibel, vooral wat betreft werkzaamheden en oriënteer jezelf of je hier inkomsten kan genereren. Ga al vast Spaans leren.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Wij hebben het hier prima naar ons zin, zowel om te leven als met ons werk.

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }