Yvonne en Jac van Gestel


Namen
: Yvonne en Jac van Gestel
Wonen in Spanje sinds: Februari 2002
Waar: Alhaurin de la Torre, Malaga, Andalucia
Gezinssamenstelling en leeftijden 2011: Yvonne 48, Jac 54, Wim 23, Rik 20 Lissa 17
Bedrijf: Travelmoto

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Een legio van redenen liggen ten grondslag om naar een andere land te willen verhuizen; agressie in de maatschappij, regel en wetgeving van de regering, ieder voor zich en god voor ons allen en de drukte in Nederland. Wij wilden gewoon meer ruimte, meer vrijheid en tijd voor elkaar.

2. En waarom juist naar Spanje?
Via mijn werk als manager bij Albert Heijn was ik uitgenodigd in Malaga om eens te praten over werken in Spanje, eenmaal daar aangekomen heeft dit gedeelte van Spanje mijn hart verovert en voelde ik mij er enorm thuis.  Telkens weer wanneer ik in het vliegtuig zat en het land onder mij zag verdwijnen wist ik dat ik terug zou komen, de ruimte en schoonheid van Andalucia is met geen pen te beschrijven dat moet je gewoon beleven, het is echt de tuin van Europa. Daarnaast spreekt de samenleving en de cultuur van de mensen ons enorm aan.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Onze voorbereiding bestond uit een woonomgeving vinden voor het gezin, taallessen nemen in Nederland en ons leven weer oppakken in Spanje.
Bij onze bezoeken hadden wij al veel plaatsen gezien en steeds kwamen wij weer terug in het dorp Alhaurin de la Torre. Alhaurin de la Torre is het jongste en sterkst groeiende dorp van Spanje en vlak bij de stad Malaga. Dat vonden wij belangrijk voor onze kinderen; nieuwe scholen, veel kinderen om vrienden te maken en een fijn sociaal leven op straat.

4. Wat viel er mee?
De aanpassing naar een andere leef en woon omgeving, de ontmoetingen met de lokale bevolking en de behulpzaamheid ervan. Je wordt overal in meegenomen en geholpen. De verhuiswagen stond maar net in de straat en binnen de kortste keren stonden de buren mee te helpen de spullen uit te laden en wilden alles weten van je en je gezin. De spontane contacten die ontstaan op straat en op plaatsen waar de lokale bevolking bij elkaar komt, de bars, restaurant en activiteiten. Het leven speelt echt op straat af en vooral onze kinderen zijn daar dan ook vaak te vinden. Daarbij is er nog veel sociale controle en politie die er voor zorgen dat alles leuk blijft op straat.

5. En wat viel er tegen?
Toch de stroperigheid van het regelen van je zaken, het neemt echt veel tijd in beslag om dingen voor elkaar te krijgen. Steeds weer moet je ervan uitgaan dat er vertraging optreedt om welke reden dan ook.


6. Hoe is jullie Spaans?

Buiten de thuislessen in Nederland hebben wij het eerst jaar een sabbatical gehouden en vooral tijd genomen de kinderen te ondersteunen in de overgang. Wij zijn hier dan ook samen met de taalcursus verder gegaan, daarnaast zijn de kinderen naar een Spaanse school gegaan en zij spreken het Spaans perfect.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Je blijft toch altijd de buitenlander al zijn wij erg goed opgenomen in ons dorp door de lokale bevolking, buiten de Spaanse contacten hebben wij ook contacten met Nederlanders en of andere nationaliteiten. Onze kinderen zijn meer geïntegreerd maar ondervinden toch soms last dat ze niet “origine” zijn.
Naast Travelmoto ben ik maar ook mijn zoon aan werk bij een Yamaha Dealer in Fuengirola. Daar hebben wij (mijn zoon en ik) pas echt ons Spaans geleerd maar nog belangrijker is dat wij volledig volwaardig geaccepteerd zijn binnen het bedrijf.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Zoals iedereen dat wel zal aangeven je familie en vrienden, maar eigenlijk zijn wij niet zo veel met Nederland meer bezig. Het is zelfs zo dat wanneer ik een aantal dagen op visite ben geweest in Nederland wil ik graag weer naar huis.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Leer zo snel mogelijk de taal en doe mee met de lokale bevolking en gewoontes. Het is niet echt noodzakelijk eerst in Nederland op taalles te gaan omdat je het beste het Spaans leert in de praktijk.
Het boek “Wonen en werken in Spanje” helpt je best op weg om hier aan de slag te gaan. Maak niet te strakke plannen en ben flexibel, maar ook dan vertel ik niet iets nieuws, zonder flexibiliteit kom je nergens.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Mijn eerste gedachte bij deze vraag was, hadden wij concrete verwachtingen? Waarschijnlijk wel maar die zijn gaandeweg verdwenen aangepast en of veranderd.
Onze verwachting meer tijd, meer ruimte en vrijheid voor het gezin zijn zeker uitgekomen.

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Esther March 19, 2014 at 09:59

Wat een leuk verhaal, bedankt Yvonne en Jac, weer een bevestiging van Nederlanders die daar toch hun stekkie hebben weten te vinden.

Groeten
Frank en Esther

2 Guus August 20, 2015 at 12:31

Hallo Yvonne en Jac, wij overwegen eveneens te emigreren naar Spanje. Gelukkig heb ik enkele contacten in Malaga. Wat zij mij echter niet of niet volledig kunnen zeggen is welke stappen wij kunnen ondernemen om onze zoon van 13 op een juiste school te plaatsen, die rekening houdt met de taalbarriere en hem uiteindelijk het spaans eigen te maken. Wellicht zijn julie bereid hierop te antwoorden waarvoor zeer veel dank. M.v.g. Guus

3 Ronald June 4, 2017 at 09:05

Leuk om jullie ervaringen te lezen .
Nog leuker om jullie persoonlijk te spreken . Gr ronald

{ 1 trackback }