Trees Turpijn en Annet Timmer


Namen
:  Trees Turpijn en Annet Timmer
Wonen in Spanje sinds:  september 2005
Waar: Tortosa (Zuid.Catalonïe)
Gezinssamenstelling en leeftijden: 47 en 39
Website:  Finca Vall den Rubi

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Nadat wij een paar jaar projectwerk hebben gedaan in Guatemala, konden we onze draai in Nederland niet meer vinden. We wilden samen voor iets gaan, een uitdaging, daar hadden we zin in. Vrijheid stond bovenaan ons lijstje en daarom zijn wij op zoek gegaan naar iets waarin we ons konden voorzien in ons levensonderhoud. Dat `iets´ is geworden; een traditionele olijvenplantage.

2. En waarom juist naar Spanje?
Spanje is een gastvrij land, met een schitterende natuur en vriendelijke mensen. De eerste keer dat wij in deze streek kwamen waren we meteen verkocht. De sfeer was gemoedelijk, de bergen ruig en de stranden en baaien rustig en onaangetast. En natuurlijk vonden we hier onze olijvenplantage met 700 bomen die onze vaste lasten moesten dekken. Kortom, de keuze was snel gemaakt. Het huis op de berg werd ons nieuwe thuis.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Voor ons was het niet veel anders dan een verhuizing, behalve dan dat het buiten Nederland was. We denken dat het voor ons makkelijker was, omdat wij al vaker in het buitenland hadden gewoond. Ook onze familie en vrienden waren dat al van ons gewend, dat maakt het ook wat makkelijker.


4. Wat viel er mee?  & 5. En wat viel er tegen?

Als je aan een onderneming als de onze begint heb je altijd mee-en tegenvallers. Hier hadden we voor we gingen rekening mee gehouden, dat hoort erbij. Je kunt je niet echt voorbereiden op tegenvallers omdat je niet weet uit welke hoek ze komen, maar wij hebben geleerd dat er altijd een plan B is als plan A niet lukt. Daardoor liepen dingen soms wel anders dan we vooraf gepland hadden, maar dat wil niet zeggen dat het minder is.

Vb. Toen wij hier kwamen hoopten we van de plantage alleen te kunnen leven. Dit lukte niet omdat de prijzen van de olijven zakten en de subsidieregeling veranderde. Het was een behoorlijke tegenvaller. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, hebben we onze oude schuur op de plantage omgebouwd tot vakantieverblijf. We hebben nu al heel wat tevreden gasten mogen ontvangen.

Toen wij naar Spanje verhuisden hadden wij dit niet gepland maar we vinden het hartstikke leuk om te zien hoe gasten genieten van hun verblijf. Zo kunnen we ons werk op de plantage combineren met het ontvangen van gasten en door de positieve reacties genieten we des te meer van onze stek.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ons Spaans is redelijk. We kunnen ons er goed mee redden en praatjes met de buren is geen enkel probleem. Wanneer het Spaans wat formeler wordt bijvoorbeeld in aktes of bij instanties dan is dat toch wel lastig maar ja, ook in het Nederlands is dat niet te volgen 🙂
Als wij iets moeten regelen of kopen en we weten daar de woorden niet van, dan zoeken we ze voor die tijd in het woordenboek op. Dit helpt enorm, zo leer je steeds meer nieuwe woorden.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, zo ervaren wij het wel. We hebben leuke contacten met mensen uit de buurt, we worden gewaardeerd omdat we net als zij, zelf de olijvenplantage onderhouden en oogsten. Dat schept een band en dat is erg leuk.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Eigenlijk missen we niet zozeer iets van Nederland. Met onze familie en vrienden is het contact goed gebleven. Je ziet elkaar minder maar als je elkaar ziet, waardeer je het meer dan wanneer het vanzelfsprekend is. Het is nu eerder andersom. Als wij een tijdje in Nederland zijn krijgen we heimwee naar Spanje. De rust, de ruimte, daar is nu ons thuis. Een goed teken dus, `ons roerom´ is geslaagd.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Leer de taal. Blijf flexibel en improviseer, de dingen lopen anders dan verwacht. Sta open voor andere gebruiken en cultuur. Neem de tijd en heb geduld! Een taal leren, inburgeren, vrienden maken, het kost allemaal tijd. Dit doe je niet in een jaartje maar daar doe je jaren over. Maar na een paar jaar dan is het er opeens, dan denk je … ja, dit is mijn plek.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Jazeker, we genieten nog elke dag van onze keuze.

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 henk-jan bos June 29, 2015 at 20:16

hoi Annet,wij kunnen terug kijken op een fantastische week,maar met het onverbrand katoen was het knudde,dus heb ik bij thuiskomst weer nieuwe gemaakt.
ik wil jouw er ook van laten genieten dus als je voor mij een postbus hebt stuur ik je het op.
gr henk-jan