Silvio, Smira en Joey Cacace


Namen
: Silvio, Smira en Joey Cacace
Wonen in Spanje sinds: 1 mei 2006
Waar: Pedralba, in de provincie Valencia
Gezinssamenstelling en leeftijden: Gehuwd, Silvio (42 jaar), Smira (38 jaar) en Joey (8 jaar)
Bedrijf: Casa Amigo, vakantieverblijf
Weblog: Vakantie voor Mantelzorg
Twitter
: @casaamigo01

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Voor ons was er niet één specifieke reden, maar waren er meerdere. Een belangrijke reden was de ziekte van onze (schoon)vader. Door zijn ziekte zijn wij met onze neus op de harde feiten gedrukt en willen we nu alles uit het leven halen. Niet wachten tot je met pensioen bent en dan pas wat van de wereld gaan zien.
Een andere belangrijke reden was dat de Zuid-Europese cultuur ons erg aantrok, mede door onze afkomst. Silvio is half Italiaans en Smira half Mexicaans en niet te vergeten het warme klimaat!

2. En waarom juist naar Spanje?
We wilde graag naar een land emigreren met een mediterraan klimaat en binnen Europa blijven. De keuze is al gauw op Spanje gevallen omdat we beiden de Spaanse taal spraken.
Daarnaast is het leven in Spanje zoals wij ons kunnen herinneren toen we jong waren. Tijdens onze vakanties in Spanje, kwam de fijne herinneringen aan het leven in Italië en Mexico weer helemaal naar boven . De emigratiekriebels werden daardoor alleen maar versterkt.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hebben ons ongeveer 1 jaar voorbereid. De voorbereiding bestond uit het schrijven van een businessplan en onderzoeken of onze plannen voor het opzetten van ons vakantieverblijf Casa Amigo een kans van slagen had. Ook het bestuderen van de regels en wetten van Spanje nam een groot gedeelte van de voorbereidingstijd in beslag. Uiteraard zijn we ook diverse malen naar Spanje afgereisd om te kijken in welke deel van Spanje we ons wilden gaan vestigen.
Gedurende deze periode hebben we een weblog bijgehouden en elke avond typten we driftig onze belevingen weg. Dit weblog alsmede onze deelname aan het TROS programma Ik Vertrek zijn geweldige herinneringen aan deze voorbereidingsperiode.


4. Wat viel er mee?

Eigenlijk viel alles goed mee. We denken dat de emigratie en integratie goed is verlopen omdat we de taal spraken.

5. En wat viel er tegen?
We hebben geen grote tegenvallers gekend. Natuurlijk loopt er wel eens iets niet helemaal zoals je van tevoren had bedacht maar dat overkomt je ook als je niet emigreert en hoort volgens ons bij het leven. Wij proberen in elk geval de eventuele tegenvallers om te buigen naar iets positiefs en er iets van te leren.
We hadden echter niet kunnen voorzien hoeveel werk het is om Casa Amigo draaiende te houden. Naast je gasten, heb je veel tijd nodig voor promotie, administratie, verbouwingen, onderhoud, renovaties etc. Het is hard werken maar het geeft je wel een goed gevoel en je bent bijna de hele dag bezig lekker buiten.

6. Hoe is jullie Spaans?
Smira heeft tot haar 9e jaar in Mexico gewoond en is Spaanstalig opgevoed. Zij sprak dus al goed Spaans. Silvio sprak al Italiaans en doordat de Italiaanse en Spaanse taal verwant zijn, heeft hij de taal snel kunnen leren.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We voelen ons wel geïntegreerd. Wij leven, denken we, niet anders dan de Spanjaarden zelf. We hebben contact met de mensen uit het dorp en hebben een multiculturele vriendenkring.
Het enige is dat we niet kunnen wennen aan de etenstijden van de Spanjaarden. Wij eten dus nog steeds op Nederlandse tijden. Er zijn wel wat vrienden die ons daarom wat vreemd vinden. Om 14.00 uur niet aan tafel? Om 18.00 uur eten?


8. Wat missen jullie van Nederland?
We zijn allebei lekkerbekken, dus hetgeen we missen zijn kroketten, saucijzenbroodjes, broodjes bapao en lekkere verse vleeswaren. Soms worden we door gasten verwend en nemen ze als verassing wat lekkers mee. Dat is echt leuk.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
De taal leren is eigenlijk wel heel belangrijk. Het merendeel van de Spanjaarden in deze regio, spreekt bijna geen Engels. Dus als je vrienden wilt maken, dingen wilt weten, dingen gedaan wilt krijgen….. Je ontkomt er bijna niet aan om de taal te leren.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
We hebben heel hard gewerkt om Casa Amigo te doen slagen en we zijn heel blij dat we zover zijn gekomen. Daarnaast zijn onze verwachtingen om een mooi leven in Spanje op te bouwen uitgekomen. We zijn enorm happy met ons leventje hier en genieten er nog steeds van om onze gasten welkom te heten en ze een plezierige tijd te geven bij Casa Amigo.