Roger Matthijsen & Annemarie de Haas


Namen
: Roger Matthijsen & Annemarie de Haas
Wonen in Spanje sinds:  2010 en 2005
Waar: Prado del Rey, provincie Cádiz
Gezinssamenstelling en leeftijden: Roger 52, Annemarie 52
Website bedrijf: Arcos SP

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij hebben een huis laten bouwen met de bedoeling na ons 55e hier te gaan wonen. Wij wilden vloerverwarming in ons huis en dat bleek ontzettend duur, men kende het eigenlijk niet zo goed. Roger werkte voor zichzelf als adviseur op het gebeid van huisvesting en gebouwonderhoud en zag die hoge prijs en onwetendheid als aanleiding om voor zichzelf in Spanje te beginnen.
Ons bedrijf heet Arcos.sp. Het  is een Nederlands/Spaans bedrijf dat comfort verhogende installaties voor huizen levert. Tevens leveren wij alternatieve energie. Wij hebben vestigingen in Andalucía en de Costa Azahar. In principe is ons werkgebied zuid- en oost Spanje. Maar daarbuiten zijn we ook actief.
SP staat voor Soluciones Practicas wat zoveel wil zeggen als praktische oplossingen. Dit verwoordt onze bedrijfsfilosofie. Wij lossen zaken op zo simpel en efficiënt als mogelijk is.

2. En waarom juist naar Spanje?
We gingen al meer dan 25 jaar op vakantie naar Spanje. We zijn helemaal gek op Spanje; alles onder de zon dat klopt. Het gehele land heeft hele afwisselende prachtige landschappen van noord naar zuid en van oost naar west. Daarnaast heeft Spanje veel geschiedenis en  cultuur. Bovendien heel vinden wij Spanjaarden hele prettige mensen. Tijdens de vakantie zeiden we vaak tegen elkaar: “ooit kopen we een huis en gaan we ergens in Spanje wonen!”

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We zijn naar beurzen en lezingen gegaan om daar zo veel mogelijk informatie te verzamelen eerst over wonen en kopen in Spanje later informatie verzameld  ver het werken in Spanje.
Uiteindelijk heeft Roger ruim ¾ jaar in Spanje gezeten om alles verder te onderzoeken en te ervaren hoe het zou zijn. Begin 2005 is hij definitief met het bedrijf gestart. Terwijl Roger met de opbouw van ons bedrijf bezig was ben ik in NL achtergebleven en heb mijn baan aangehouden. Uiteindelijk ben ik pas na 5 jaar (oktober 2010) definitief naar Spanje verhuisd omdat de zaken zich positief bleven ontwikkelen en omdat ondanks alles het wonen en werken in Spanje heel erg goed beviel.

4. Wat viel er mee?
De integratie

5. En wat viel er tegen?
Het cultuurverschil tussen Spanjaarden en Nederlanders. Spanje is een heerlijk land om te wonen en om op vakantie te gaan. Werken is een ander verhaal. Je bereidt je er wel op voor dat er verschillen zijn maar  zelfs na ruim 5 jaar blijf je je verbazen. De Nederlandse logica werkt niet, Spaanse logica zit heel anders in elkaar. Voor een Nederlander is het erg moeilijk om je in de Spaanse logica te verplaatsen.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ons Spaans is redelijk, voldoende om zaken te doen maar een uitgebreide diepgaande discussie gaat nog niet vloeiend. Je kan bij ons niet zonder Spaans (naast het Andaluz) het is de enige taal die gesproken wordt. Ook van onze leveranciers spreekt er nauwelijks iemand Engels.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja je kan wel zeggen dat we geïntegreerd zijn. Wij hebben een redelijk grote groep Spaanse vrienden met wie we regelmatig optrekken. We zijn lid van een wandelclub en de Peña de flamenco Doordat we voor ons bedrijf in het dorp boodschappen doen en meedoen aan alle festiviteiten in het dorp leren we heel veel andere mensen kennen. Vrienden maken in ons dorp is niet moeilijk.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Het telebankieren en het gemak van het internet. Spanjaarden maken hier in zeer beperkte mate gebruik van. Telebankieren met name op zakelijk gebied is een ramp en een kostbare aangelegenheid. Daarnaast missen we de dienstverlenendheid van de Nederlander. De luxe dat je alles kunt kopen wat je nodig hebt en dit ook makkelijk kan vinden, zaken die je in Nederland voor lief neemt en niet weet te waarderen.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
De belangrijkste tip s natuurlijk: leer de taal! Tenminste als je buiten de Costa´s wil gaan leven. Pas je aan en denk niet dat het Nederlandse leven de standaard voor heel de wereld is.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja in grote lijnen en met name op het privégebied en de woonomstandigheden wel. We zijn deels nog bezig onze verwachtingen te verwezenlijken op zakelijk gebied. Ons bedrijf groeit nog steeds.

Leave a Comment

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Jaap de Ruijter September 19, 2011 at 12:07

Je moet zo een mooie werkelijk prachtige Hollandse meid niet in een spaanse jurk op de foto zetten. Maar als je het goed wil maken stuur even een mailtje ik ben n.l. al mijn a-mail adressen kwijt en dat van jullie is mij zeer kostbaar vandaar. Natuurlijk hoop ik en niet alleen ik dat alles goed gaat met jullie in dat met zon overgoten spanje en natuurlijk hoop ik dat we elkaar niet uit het oog verliezen en ja Roger ik hoop op een weerzien. Want mijn contact met jou is mij veel waard

2 ruud van kats June 6, 2012 at 01:17

Hey Roger, wat leuk om je op deze wijze te ontmoeten. Stoer van je om naar spanje te emigreren. Heeft dat te maken met onze vakantie trip door frankrijkin 1977 met Edje, Peter, Jos en Rob Rog?. Ik denk erover om in Portugal of Spanje een Parasoldennen plantage op te zetten. Kijk maar op http://www.pinuspinea.com.

Groet,
Ruud van Kats (ex HVRB)

3 Gerdien van Haaster October 17, 2012 at 19:13

Hallo Annemarie en Roger,
hoe is het met jullie ?
Hier gaat het redelijk ,Aad is heel ziek geweest en ik moest naar een andere baan uitkijken(heb ik ook gevonden)maar daar moest ik na een half jaar weer weg.
Nu maar weer opnieuw beginnen met zoeken.
Behendigheid doe ik niet meer met Joep(8 jaar bijna).
Hoop snel iets van jullie te horen(overigens SORRY dat het zo lang duurde voordat ik wat van me liet horen.)
De ALLERLIEFSTE GROETEN van Gerdien Aad en een dikke knuffel van onze JOEP

4 Gerdien en Aad en Joep October 17, 2012 at 19:29

Hallo Annemarie en Roger ,
ik heb jullie een berichtje gestuurd,maar weet niet of het is aangekomen ?
Lieve groetjes Gerdie Aad en onze Joep.

p.s Hoe gaat het met jullie/

5 Aad van den Bergh June 22, 2014 at 19:21

Zomaar een groet van een oud collega!

6 jan en Conny van der Poll December 26, 2014 at 11:15

Hallo Roger en Annemarie,
gezellig om jullie verhaal te lezen. Gisteravond zaten we te eten bij voorbij Verlaan en kwamen in gesprek met de 2 dames die jullie huis gekocht hebben. Dat bracht me op het idee om even opinternet te kijken en zo hebben we jullie in beeld gekregen.
Hoe gaat hetmet jullie, lang niet meer gezien. Wij zijn van Voorburg naar de van Vredenburchweg Rijswijk verhuisd, flat 11 hoog, fantastisch uitzicht.
Nog steeds verbonden met de Reddingsbrigade van Den Haag.
groeten vanuit een koud NL
Jan en Conny van der Poll