Rob en Coby Staleman


Namen
: Rob en Coby Staleman
Wonen in Spanje sinds: 2010
Waar: Montejaque
Gezinssamenstelling en leeftijden:  Rob (59 ) Coby (56 )
WebsiteCasa El Corchito

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij zijn geëmigreerd omdat  Rob  het roer op zijn 50ste goed om wilde gooien.
Emigreren gingen we eerst naar Nieuw Zeeland waar we 6 jaar een zeer goed lopende B&B
hebben  gehad in Christchurch op het  Zuider – Eiland. Maar na verloop van tijd kwamen er kleinkinderen in Duitsland ( waar onze dochter woont ) en in Spanje bij onze zoon. Tevens met erg oud wordende ouders  bleek de afstand toch heel ver weg. Dus  besloten we te remigreren naar Europa.

2. En waarom juist naar Spanje?
De keuze viel uiteindelijk op Spanje omdat onze zoon daar een florerend toeristisch fiets verhuur bedrijf, Cycleronda, heeft en onze hulp goed kon gebruiken. Ook het klimaat, het leefmilieu, de bergen en overweldigende natuur in Andalucia had onze harten veroverd. Toen  hebben we ook besloten om weer  een B&B op te starten en zitten we nu aan de rand van het natuurpark van Grazalema in een prachtig bergdorp.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Doordat we regelmatig in Spanje waren om onze zoon op te zoeken hadden we al de nodige informatie ingewonnen en emigreren binnen Europa is heel wat makkelijker dan naar N.Z.!


4. Wat viel er mee?
Het gemak waarmee je vrij snel naar Spanje kunt emigreren viel ons erg mee. En ook het weer in dit gebied valt ons erg mee. Er zijn hier ook 4 seizoenen maar het fijne is dat de zomer langer en de winter korter is dan in het noorden en ook niet zo extreem koud of heet.

5.    En wat viel er tegen?
De taalomschakeling viel ons erg tegen, zeker met de aankoop van het huis omdat alle documenten in het Spaans zijn. Ook de manier van werken aan ons historisch pand wat wij gekocht hadden viel tegen- op z’n  español  y mañana !!!

6. Hoe is jullie Spaans?
Ons Spaans is nog erg onder de maat dus daar werken we hard aan moet ik wel zeggen dat als je wat ouder wordt en je spreekt al  4 talen , nummer  5 wat moeilijker is om erin te krijgen.

 7. Zijn jullie geïntegreerd?
Wij vinden wel dat we al aardig zijn geïntegreerd al moeten we nog erg wennen aan de late etenstijden.


8. Wat missen jullie van Nederland?

De lekkere bekende typische Hollandse  produkten  zoals gerookte makreel en stroopwafels. Maar ook de Chinese restaurants, de markten en vooral de Nederlandse humor.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ga eerst het land meerdere keren bezoeken, meng je onder de bevolking en doe mee met hun eigen gewoontes. Probeer je  zo snel mogelijk aan te passen anders wordt het geen succes.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Tot nu toe wel.

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }