Rik en Erica de Groot


Namen
: Rik en Erica de Groot
Wonen in Spanje sinds: juli 2006
Waar: Álora, provincie Málaga
Gezinssamenstelling en leeftijden: Rik 53, Erica 48, Jochem 11 en Jelle 8.
Website: Casa el Naranjo
Website: Jello’07
Weblog: Groots in Spanje

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij werkten beiden in de zorgsector. Erica als maatschappelijk werkster en Rik in het management. Dit al jaren lang en bovendien vrij trouw aan werkgever(s). De verdiensten waren goed en (schijn)zekerheden waren volop aanwezig. Meer en meer echter bleek dat het moeilijk werd om de motivatie om in deze sector te behouden. Meer en meer ging het om het pareren van bezuinigingen in plaats van goede zorg aan mensen die dat nodig hebben. Wat werk betreft werd het tijd, en gezien de leeftijd van onze kinderen mogelijk een laatste kans, om voor iets anders te kiezen.
We woonden naar ons zin in nabij het centrum van Rotterdam, groot huis, ruime tuin voor stedelijke begrippen, een rustige buurt en op een half uurtje lopen van het centrum. Toch zagen we onze kinderen liever opgroeien in een landelijker omgeving met andere invloeden dan je tegenwoordig in een grote stad tegen komt.
En tot slot het weer, dat moest toch beter kunnen dan in Nederland.

2. En waarom juist naar Spanje?
Het eten, de natuur, het klimaat, de manier van leven. Eigenlijk alles. Spanje was bij ons bekend als vakantieland, vooral het Noorden overigens het zuiden was vaak te ver met de kinderen in de auto en van vliegvakanties waren we niet. Vandaar dat we in eerste instantie ook in Noord Spanje hebben gezocht naar een geschikte locatie om te wonen en iets in het toerisme te kunnen beginnen. Vanwege klimaat (lengte van het seizoen) en de prijzen van onroerend goed bleek het zuiden uiteindelijk meer haalbaar.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Lezen, een bedrijfsplan maken, privé les Spaans, en enkele keren na aankoop van ons pand ons “kwartiermaken”. Dat laatste met name om onze kinderen bij de feitelijke verhuizing niet in een soort afbraak situatie te plaatsen maar gelijk een huiselijke zo aangenaam mogelijke omgeving te bieden.


4. Wat viel er mee?
De aanpassing van onze kinderen aan taal en cultuur. Toch wel een zorg, en voornaamste breekpunt voor wel of niet slagen van de emigratie. Ook iets wat je als ouders nauwelijks kunt sturen.
Het sociale klimaat in het gehucht waar we wonen; Las Mellizas. In de campo dus, een Spaans én plattelandscultuur. Het sociale klimaat voelde even warm als het letterlijke klimaat toen we in juli 2006 hier aankwamen.
Overal hulp bij van de buren (er wonen rond de 90 mensen in ons “dorp”), gewoon binnen komen lopen en bij jezelf in de keuken de typisch Andalusische gerechten gaan maken. Etc. etc. voor ons erg wennen in vergelijking met het anonieme leven in de stad.

5. En wat viel er tegen?
In Nederland werden we gek van de regels en bureaucratie. Dat Spanje ons op dat punt beter zou bevallen bleek een illusie. Spanje is duidelijk een onderdeel van de EU, staat bol van de regels; plaatselijk voor wat betreft het dorp, en ook nog eens alles van de regionale regering en haar ambtelijke takken bedenken (de junta de Andalucía). En geen ambtenaar die met je meedenkt, je krijgt, uiteindelijk, wat je vraagt. Niet meer, niet minder. Hierdoor kan het voorkomen dat je 3 of meer keer aan hetzelfde loket komt voor iets wat ze je ook in een keer hadden kunnen vragen of melden.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ons Spaans is ruim voldoende om ons te kunnen redden. We kunnen een goed gesprek voeren maar hebben wel al onze aandacht nodig om het Andalusisch te kunnen volgend. In Madrid zouden we dat beter doen. Daarbij komt dat we in een business zitten waarin over het algemeen contact is via de Nederlandse of Engelse taal. Voor onze jongens is dat anders, die krijgen vanaf de allereerste dag een onderdompeling in het Spaans. De kinderen spreken dus inmiddels beter Spaans dan de regionale jeugd, zowel dialect als het nette Castellano.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Wij zijn redelijk geïntegreerd. Erica is de eerste 2 jaar gelijk lid geworden van de plaatselijke schilderclub. We doen met alle activiteiten van Las Mellizas en de omringende gehuchten mee; feesten/ferias en partijen, de tortilla wedstrijd, etc.
Bovendien is er de burendienst over en weer. Niet dat we land hebben waarop we iets verbouwen om uit te delen, zoals de buren dat wel doen, maar we hebben een auto en springen buren bij als ze een praktische vraag hebben.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Niets.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Leer de taal. Pas je aan. En neem voor je eigen gedrag en houding een voorbeeld aan de Turk of Marokkaan die je in Nederland wel kent waarvan je zegt dat als iedereen het zo zou doen het een stuk makkelijker zou zijn om samen te leven. Je blijft altijd Nederlander in Spanje, de plaatselijke extranjero met je eigen identiteit, maar de mores aannemen van de plek waar je heengaat is essentieel voor een geslaagde emigratie.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Meer dan dat, wij gaan tenzij als gevolg van overmacht, nooit meer terug.

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Cindy Van Kerckhove October 3, 2013 at 13:51

Hallo allemaal, dit was nou net wat ik wou lezen! Wij zijn al bijna 1,5 jaar bezig met alle mogelijke scenario’s, we willen zooooo graag naar Spanje (noorden, regio Caspe) maar vallen steeds weer over regeltje-dit en regeltje-dat…om gek van te worden! Fijn om dan te lezen dat er mensen zijn die er wél in geslaagd zijn om daar hun nieuwe leven op te bouwen! Ik ben blij voor jullie 🙂 Vele groetjes vanuit België.

2 M.HAROEN August 13, 2014 at 15:05

Goede Middag, Mijnh,mevr
Kun je in het dorp ook een huis voor enkele maanden huren. of een grote kamer. en wat kosst een eenvoudige kleine woning ongeveer
gr. haroen

3 Inge March 20, 2016 at 16:56

Hallo Erica,
wat zou jij me aanraden als, alleenstaande moeder van 2 jongens(de jongens hebben geen vader) die naar Andalucia wil gaan wonen? Ben Belgische maar dat zal ni veel uitmaken zeker?
Groetjes,
Inge

{ 2 trackbacks }