Richard, Neeltje en Julian


Namen
: Richard, Neeltje en Julian
Wonen in Spanje sinds: November 2008
Waar: Alaró. Mallorca
Gezinssamenstelling en leeftijden: Richard (36), Neeltje (35) & Julian (2)
Website: Spa in Spain

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Mijn zus Femke woonde al 5 jaar op Mallorca. Wij kwamen er 2-3 keer per jaar op bezoek of vakantie.  We zagen hun manier van leven, hoe relaxed het was, het klimaat en vooral de hoge kwaliteit van leven. Onze stressvolle banen in Nederland en de hectiek van Amsterdam begon ons tegen te staan. We waren op zoek naar een nieuwe manier van leven, met meer rust en meer eigenzeggenschap over wat we aan het doen waren. Mallorca bleek een goede keus…

2. En waarom juist naar Spanje?
Natuurlijk omdat mijn zus hier al woonde, dus die keus was makkelijk gemaakt. We hadden nooit zo´n positief beeld van Mallorca totdat we het leerden kennen door de vele tripjes die we in de loop van de jaren maakten. Het eiland overtrof alle verwachtingen. Het is zo divers, zo mooi! Rijk aan prachtige natuur en cultuur en daarbovenop komt het heerlijke klimaat!

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We kenden Mallorca inmiddels aardig goed voordat we vertrokken. Een woordje Spaanse konden we ook al, maar we hebben nog wel volop Spaanse lessen gevolgd voordat we vertrokken. Echt een MUST!  De Spanjaarden spreken amper Engels, dus het was heel fijn dat we zelf een woordje Spaans konden spreken.

We zouden eigenlijk een B&B over gaan nemen op Mallorca, maar in de aller laatste fase, een week voordat we zouden vertrekken liepen de onderhandelingen stuk. Dat was jammer, maar voor ons geen reden om niet meer te gaan. Achteraf zijn we heel blij dat het stuk was gelopen, het was niet het juiste moment om dit te gaan doen. Als je een B&B of ander eigen bedrijf wilt starten in het buitenland raden wij ECHT iedereen aan om eerst minimaal een jaar daar te gaan wonen waar je jouw bedrijf wilt starten of overnemen. Pas dan ervaar je hoe het is om in het buitenland te wonen en of de plek wel bij je past. Je leert de markt goed kennen, je leert de weg in de Spaanse regeltjes en je leert de taal spreken. Dat alles heb je nodig om een goed besluit te kunnen nemen over hoe je je leven in het buitenland gaat indelen.

De eerste maanden dat wij op Mallorca woonden hebben we gebruikt om niets te doen, het eiland te leren kennen en vooral na te denken wat we nou eigenlijk echt wilden. We leerden al snel dat het eiland bezaaid is met B&B´s en kleine hotels, er was echt niet nog plaats voor een nóg een B&B. Daarnaast zat heel Europa inmiddels in een dip economische crisis, dus het leek ons niet verstandig om al ons geld op dat moment in een B&B te stoppen.

Uiteindelijk ben ik samen met mijn zus een online reisbureau gestart in Spa & Wellness reizen naar Spanje genaamd SIS, Spa In Spain. Een gezamenlijk interesse die we al lang hadden. Spanje is rijk aan mooie Spa & Wellness plekken en met Spa In Spain hebben we al die plekjes nu op 1 website verzameld. Richard werkt als freelance Marketing communicatie consultant op Mallorca, Engeland of Nederland.

4. Wat viel er mee?
Het eiland Mallorca viel hartstikke mee. Het is er zo mooi! Ook de keuze om meteen in het piepkleine dorpje Alaró te gaan wonen viel erg mee. De overgang van Amsterdam naar Alaró was enorm, maar we vonden het HEERLIJK. De rust en de gemoedelijkheid van dit echte Mallorquinse dorpje bevalt heel goed. Ook het in contact komen met de Spanjaarden viel erg mee. Ze staan best wel open voor buitenlanders, zolang je maar wel moeite doet om je in hun taal en cultuur te verdiepen.

5. En wat viel er tegen?
Er viel eigenlijk niet zo heel veel tegen. In eerste instantie de teleurstelling dat de B&B niet doorging, maar dat dat gevoel van teleurstelling werd al snel omgezet in opluchting.


6. Hoe is jullie Spaans?

We redden ons prima!! We volgen nog steeds Spaanse les, dat is ook wel belangrijk om dat te blijven doen, want het is nooit vloeiend, hoe goed je het ook spreekt. Soms ervaren we nog wel moeilijkheden als je naar instanties moet bellen, waar vaak zo snel gesproken wordt dat we even verloren lijken, maar ook dan redden we ons uiteindelijk wel.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We zijn redelijk goed geïntegreerd. Richard voetbalt bij de lokale voetbal club en via hen hebben we best veel contacten opgedaan. Nog geen vrienden voor het leven, maar het is leuk contact en dat vinden we op dit moment prima!

8. Wat missen jullie van Nederland?
Vrienden en familie, maar gelukkig komen ze vaak naar ons toe. Verder mis ik het soms hoe makkelijk je de weg weet in NL als je dingen geregeld moet hebben. In Spanje is dat soms best een zoektocht. Ook de HEMA en andere leuke winkeltjes, dat kennen de Spanjaarden nog niet zo goed.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Neem je tijd voordat je een besluit neemt. Ga eerst eens een aantal keer op vakantie naar de plek waar je overweegt naartoe te emigreren. Vervolgens zorg dat je genoeg geld hebt om het in ieder geval een jaar zonder werk uit te kunnen zingen. Ga eerst een tijdje wonen op de plek alvorens je besluit een eigen zaak of B&B te starten. Wees voorbereid en spreek de taal!

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
ABSOLUUT! We wonen hier nu 3,5 jaar. Onze prachtige zoon is hier geboren en om hem op te zien groeien op zo´n mooie plek is elke dag een feestje!
Ook zijn er moeilijke momenten. Het gaat ieder jaar beter, maar we zijn er nog niet. We kunnen financieel rondkomen, maar echt sparen voor de toekomst of denken aan pensioen dat lukt nog niet. Maar ook dat hebben we geleerd, het kost tijd en accepteer ook dat dat zo is!

 

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Alexander Raphaela February 29, 2016 at 00:51

Hallo Ik vindt jullie verhaal heel spannend, heel goed dat jullie dit delen met andere mensen die zijn interesseert net als mij om naar Palma De Mallorca te gaan wonen.
Ik wil graag een vaste comunicatie met jullie om meer vragen te stellen.

Met vriendelijke groet

Alexander Raphaela

2 Jorge January 21, 2017 at 19:13

Hallo mijn vrouw en ik vinden jullie verhaal super leuk. We hopen dat het nog steeds naar jullie zin gaat. We willen ook uit Nederland vertrekken naar Spanje en Mallorca lijkt ons een mooie bestemming.
We hebben twee kinderen van 3 en 5 jaar en zouden graag een paar vragen willen stellen over scholen. zouden jullie contact met ons opnemen?
Alvast bedankt,

Jorge