Ray van Bunningen

Canaval op school

Naam: Ray van Bunningen
Woont in Spanje sinds: December 2005
Waar: Alfas del pi, Costa Blanca
Gezinssamenstelling en leeftijden: Ray van Bunningen, 1972, Echtgenote 1981, Zoon 2001, Dochter 2002
Bedrijf: Hendrikus & van Bunningen.SL

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Nederland werd steeds onaantrekkelijker. De druk die de overheid ons burgers opgelegde werd alsmaar groter. Als ondernemer was het elk kwartaal mijn adem inhouden en hopen dat ik mijn belasting verplichtingen kon voldoen terwijl ik niet veel geld uitgaf aan mijn eigen behoefden. Ik woonde in Amsterdam waar ik zelfs in een buitenwijk een parkeermeter voor de deur kreeg terwijl er totaal geen andere reden voor was dan nog meer geld af te troggelen. Overal wil de Nederlandse regering en de Amsterdamse gemeente geld uitslaan om in mijn ogen hun eigen wanbeleid te compenseren.  Veel files op de snelweg en een dicht geslipte stad. Kortom, het leefklimaat werd steeds slechter zodat wij steeds meer gingen fantaseren over hoe het zou zijn om te wonen in een ander, beter land.

2. En waarom juist naar Spanje?
Als kind ging ik elk jaar met mijn ouders naar Spanje toe. Dit was al vroeg voor mij het ideale land. Buiten dat heeft Spanje een heerlijk klimaat. Voor het zelfde bedrag waar ik in Nederland een eengezinswoning voor huurde, kan ik nu een ruime villa huren met veel grond. Iets waarvoor je een miljonair zou moeten zijn in Amsterdam. Daartegen is het vanaf Spanje iets meer dan 2 uurtjes vliegen naar Nederland, dus relatief dicht bij.

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
Wij zijn een paar keer op vakantie gegaan om pressies te weten waar wij wilde wonen. Op bepaalde emigratie fora kon ik de informatie vinden welke documenten wij nodig hadden voor deze stap. Ik huurde online vanuit Nederland ons eerste woning. In dit tijdelijke huis zijn wij ons goed gaan oriënteren en vonden zo ons droomhuis. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee.

In de klas

4. Wat viel er mee?
Het was enigszins eng om zo een grote stap te maken gezien ik 2 kinderen heb van toen de tijd respectievelijk vier en vijf jaar. Mijn kinderen begonnen op de kleuterschool en ik was bang dat de taal een probleem zou worden. Maar dat viel gelukkig heel erg mee. Binnen een half jaar spraken ze al redelijk Spaans en konden gewoon mee met het gewenste niveau. Ze zitten inmiddels op de middelbare school en zoals het er nu uitziet zullen ze uiteindelijk naar de universiteit gaan.

5. En wat viel er tegen?
Het klinkt cliché maar ik kan nog steeds niet wennen aan de siësta. Het komt nog steeds regelmatig voor dat ik om 2 uur een boodschapje wil doen.

6. Hoe is je Spaans?
Na 10 jaar spreken mijn vrouw en ik een aardig woordje Spaans. Het was in het begin best wel moeilijk om de taal eigen te worden. Wij spraken al vloeiend Engels maar Spaans is toch wel een heel andere taal.

7. Ben je geïntegreerd?
Ondanks dat wij hier een makelaars bedrijf hebben vind ik niet dat wij volledig geïntegreerd zijn. Hier in dit gebied wonen meer dan 50% expats en Albir is helemaal een Nederlandse enclave. Er zijn Nederlandse dokters, tandartsen, verzekering kantoren, slagers, supermarkten etc. Wij kijken iedere avond Nederlandse TV. Kortom, ondanks dat ik principieel vind dat je als emigrant zou moeten integreren, is het eenvoudiger om het niet te doen. Het word je hier dan ook te makkelijk gemaakt.

Daartegen zijn mijn kinderen goed aan het integreren. Buiten de Spaanse taal spreken mijn kinderen vloeiend Valenciaans. Iets waardoor het veel makkelijk voor hun zal zijn om opgenomen te worden in de Spaanse/Valenciaanse gemeenschap. Mijn kinderen spelen met Spaanse kinderen en zelfs als zij met een hier wonend Nederlands kind zijn is de voertaal voornamelijk Spaans.

Huis

8. Wat mis je van Nederland?
Qua producten mis ik niets want bijna alles is hier verkrijgbaar. Producten zoals verse Nederlandse melk, haring en zelfs in December oliebollen. In Nederland gingen wij graag naar een festival of concert. Dat is iets wat ik hier wel mis. Als wij dat betreft naar iets leuks willen moeten wij vaak ver rijden.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ons makelaars bedrijf is gespecialiseerd in het verhuren van woningen aan Europese emigranten en Nederlanders in het bijzonder. Wij krijgen dagelijks reacties van aankomende emigranten die zich al zes maanden van te voren aan het oriënteren zijn op een huur huis. Ik snap de gedachte gang maar wij moeten bijna altijd deze mensen teleur stellen gezien zes maanden van te voren een huis regelen een veel te lange periode is. Huizen gaan snel hier. Dat wil zeggen dat wij dagelijks huizen binnen krijgen en verhuren. De gemiddelde tijd voordat wij een huis verhuren is ongeveer 3 weken. U kunt dan wel zes maanden van te voren een huis uit kiezen maar dat betekend wel dat u dit huis al zes maanden van te voren dient te betalen. Dit gezien een eigenaar dit huis niet kosteloos voor u vast wilt houden omdat hij dit huis toch wel binnen een maand heeft verhuurd. Mijn tip is daarom, neem 4 weken voordat u komt contact op met een makelaar, dit is ruimschoots voldoende, er zijn hier huizen genoeg.

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Ja ruimschoots! Het leven hier is een stuk minder stressvol. De winters zijn kort en de zomers lang. Ik leef als een koning en mijn kinderen zijn gelukkig.