Rasja Post & Wouter Burgmans

Rasja Post & Wouter Burgmans over emigreren naar Spanje

Namen : Rasja Post & Wouter Burgmans
Wonen in Spanje sinds: september 2018
Waar: Canillas de Aceituno, La Axarquía de Málaga (Andalusië)
Gezinssamenstelling en leeftijden: partners: 48 en 43 jaar
Website: La Zapatera
Twitter: La Zapatera

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij zijn geëmigreerd omdat wij altijd al in het buitenland wilde wonen. Deze ervaring hadden wij al. Rasja heeft 3 jaar op Bonaire gewoond en een half jaar op Aruba. Wouter heeft een jaar in Engeland gestudeerd. Na allebei als zelfstandig ondernemer gewerkt te hebben kwam er een natuurlijk moment om het besluit te nemen om alles te verkopen en om een nieuw project te beginnen. Dat is onze B&B hier, Cortijo La Zapatera, geworden.

2. En waarom juist naar Spanje?
Spanje is een land waar wij allebei ons hele leven al komen en waar wij ons thuis voelen. Dat heeft te maken met de mensen, de rijke cultuur, de natuur, de ligging, het weer. Met name deze streek, in het zuiden van Spanje in de Axarquía in Andalusië, vinden wij prachtig.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Wij hebben 2 jaar Spaanse les gehad, hebben diverse bezoeken en vakanties aan diverse gebied in Spanje gebracht om ons zo goed mogelijk te laten informeren. Daarnaast hebben we samen gewerkt met Second Home Andalusia voor een goede begeleiding van de aankoop van ons huis.

4. Wat viel er mee?
Eigenlijk is het hele emigratie proces ons meegevallen. De verhuizing,  het integreren, het leven hier, de verbouwing en de opstart van onze B&B hier is erg soepel verlopen.

Rasja Post & Wouter Burgmans wonen in het Spaanse Andalusie
5. En wat viel er tegen?
Eigenlijk is er niets echt tegengevallen, voor sommige zaken – met name administratieve –  moet je hier nu eenmaal wat meer geduld hebben als in Nederland.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ons Spaans is best goed, alhoewel men hier heel snel en in dialect spreekt. We leren dus nog iedere dag bij

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Zeker. Wij vinden het heel belangrijk om ons te laten zien in het dorp voor boodschappen, een hapje en een drankje. We werken samen met lokale vakmensen zoals: een aannemer voor de bouw van ons appartement en extra B&B kamer, onze buurman voor het snoeien en plukken van onze olijvenbomen, een tuinman voor het snoeien van onze amandelbomen, de wijnranken en het land. En voor het openingsfeest hadden wij de burgemeester uitgenodigd.

Rasja Post & Wouter Burgmans over hun emigratie naar Spanje
8. Wat missen jullie van Nederland?
Eigenlijk niets maar als er bezoek komt uit Nederland kunnen wij wel heel erg genieten van een zak drop.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Bereid je goed voor en laat je goed informeren. Zorg bij de aankoop van een huis dat het legaal gebouwd is en verzamel de juiste mensen om je heen zoals een advocaat, een gestor en andere adviseurs. En houd rekening met voldoende financiële reserves.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Absoluut! Het leven hier is heerlijk. Onze B&B is prachtig geworden en onze gasten zijn heel enthousiast. Wij genieten iedere dag van de mooie omgeving, de zee, het uitzicht op La Maroma (de hoogste berg in de regio), de mensen, het eten en natuurlijk ook de wijn.