Pascal en Corina Houkes


Namen:  Pascal en Corina Houkes
Wonen in Spanje sinds: april 2008
Waar: Vélez Rubio, Almeria
Gezinssamenstelling en leeftijden: getrouwd en beide 36 jaar
Website: Casa Paco

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Na jarenlang werken in prima banen, waar we het ook goed naar onze zin hadden, kregen we meer en meer de indruk dat we niet zelf de controle over het tempo van ons leven hadden. Qua leeftijd en gezinssamenstelling waren we op een punt waarop we het risico voor emigratie konden nemen en dat hebben we ook gedaan. De oorspronkelijke drijfveren van geen files meer, lekker buiten kunnen zijn (en dan niet in de regen), gezonde lucht en een relaxte omgeving, hebben we hier allemaal bevestigd gekregen.

2. En waarom juist naar Spanje?
Het oorspronkelijke plan was Zuid-Frankrijk, maar doordat een van onze ouders een huis kocht in Noord-Spanje, kwamen we in aanraking met de Spanjaarden en hun cultuur. En dat beviel dus. Belangrijk was wel dat we zouden emigreren naar een lokatie waar het traditionele Spanje nog te vinden was…en dat werd dus Velez Rubio.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Een gewaarschuwd mens telt voor 2, dus we hebben aan de Universiteit van Valencia een intensieve cursus Spaans gevolgd en vervolgens in NL nog 3 kwart jaar les gehad van onze strenge, maar o zo aardige Spaanse professora Marieke. Daarnaast hebben we ons goed geïnformeerd over de financiering, gewoonten en tips and tricks bij het kopen van een huis. Uiteindelijk hebben we het huis ook zonder makelaar of advocaat gekocht..ja, ja het kan nog…


4. Wat viel er mee?
Nooit gedacht dat mensen speciaal bij ons hun vakantie komen vieren, elke reservatie is nog een welkome verrassing en voor ons een uitdaging om het de gasten naar de zin te maken. Een aardige meevaller was ook dat de verbouwing in goed 9 weken voor elkaar was, zonder dat na drie dagen plafonds of muren naar beneden kwamen. Nog een meevallen, goed voor de relatie, was dat het 24 uur samenzijn ons goed af ging en we ons allebei als een vis in het water voelen  in de Spaanse cultuur.

5. En wat viel er tegen?
Weinig, wellicht dan Spanjaarden echt zo bureaucratisch zijn en onmogelijk zijn qua het nakomen van afspraken.

6. Hoe is jullie Spaans?
Zoals gezegd, we waren goed voorbereidt, Corina volgt via de gemeente nog extra Spaanse lessen. Gewoon durven praten en fouten maken is meer de werkwijze van Pascal. We redden ons prima, kunnen iedereen verstaan en iedereen begrijpt ons (soms na 2 keer…).

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Nog niet, maar elk jaar voelen we ons meer opgenomen en onderdeel van de gemeenschap. Na bijna 3 jaar nog geen echte vrienden, wel Spaanse stellen die op bezoek komen en op de wekelijkse markt hebben we altijd wel aanspraak met een aantal Spanjaarden. Natuurlijk hebben we na de verloren WK finale weer wat schade opgelopen, maar die is gelukkig weer ingelopen.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Soms de familie en vrienden, winegums en het fantastische maandelijkse loon.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Stel niet uit tot morgen, maar wees voorbereid. Ga niet zonder een goede basiskennis van het Spaans, vertrouw niet op woorden als ‘komt er aan’, ‘wordt geregeld’ etc. Ga af op je eigen indruk en informeer je via goede websites en boeken. Om helemaal goed voorbereid te zijn is het een must om bij ons te overnachten en alles onder het genot van een glaasje de revue te laten passeren. 🙂

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Nog niet, dat moet dit jaar blijken of de bed & breakfast ook financieel dekkend is, maar de voortekenen zijn uitstekend!

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }

{ 1 trackback }