Myrte Sara Huyts


Naam
: Myrte Sara Huyts
Woont in Spanje sinds: september 2007
Waar: Madrid
Gezinssamenstelling en leeftijden: Myrte Sara Huyts (1986)
Spaans Weblog: Myrte Sara
Nederlands Weblog: Myrte Sara Huyts

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Ik ben nooit bewust geëmigreerd, het is min of meer toevallig gegaan. Ik ben naar Madrid gekomen om in een Erasmus-jaar mijn BA Literatuurwetenschap af te ronden. Daarna ben ik gebleven. En wéér gebleven. Tot nu.

2. En waarom juist naar Spanje?
Beginnen met reizen is een niet terug te draaien stap. Zes jaar geleden verlaat ik Nederland voor een jaar Latijns-Amerika, daarna studeer ik twee jaar in Amsterdam en grijp ik de eerste kans aan die ik krijg om in het buitenland te gaan studeren. Spanje is een logische stap. Ik spreek al Spaans en Madrid is internationaal en open.

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
Niet.

4. Wat viel er mee?
Het weer.

5. En wat viel er tegen?
Het is moeilijk,  leven in een ander land. Er zijn dagen dat ik moe ben van het proberen de hele tijd. Dat ik opgeslokt wil worden door de stad, deel van iets wil uitmaken. Dat ik niet de hele tijd wil zoeken. Naar woorden, straten, bekende lichamen.
In het buitenland leven voelt af en toe alsof ik de vanzelfsprekendheid van alles kwijt ben. Ik denk teveel na. Er zijn dagen dat mijn lichaam niets vanzelf doet.

6. Hoe is je Spaans?
Vloeiend. Ik ben afgestudeerd aan een Spaanse universiteit, werk als scenarioschrijver in het Spaans, treed op in het Spaans.

7. Ben je geïntegreerd?
Ja. Maar ik blijf ´la rubia´.

8. Wat mis je van Nederland?
Mijn familie en vrienden. Stroopwafels. De HEMA.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Meteen bij aankomst je inschrijven bij de gemeente en meteen je NIE (het sofinummer voor buitenlanders) aanvragen.

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Dat weet ik niet. Mijn leven is simpelweg veranderd. Nu ik in Spanje woon en slechts twee zomermaanden in Nederland verblijf is het alsof ik in mijn eigen land op reis ben. Ik heb geen eigen huis meer in Nederland, de universiteit is gesloten en ik fiets over de grachten met een fiets die ik van mijn zusje heb geleend.

Vanuit de lucht ziet Nederland er altijd opgeruimd uit. Dat stemt me aan de ene kant gerust – ook al voel ik me dan chaotisch en ontheemd, het land ziet er op zijn minst uit alsof er goede hoop is dat het allemaal goed gaat komen – en aan de andere kant verwart het me alleen maar meer: de vreselijk geordende lijnen van het landschap doen me altijd beseffen dat ik waarschijnlijk nooit meer in Nederland zal gaan wonen.

In Nederland voel ik me soms meer toerist dan Nederlander. En tegelijkertijd voelt alles zo vertrouwd dat het bijna benauwend is. Opeens zijn het de Nederlandse gewoontes die me verwonderen. Er wordt gegeten als de winkels sluiten, er mag niet meer gerookt worden en daar houdt men zich aan. Nederland is mooi en grappig netjes. Ik geef mensen een hand in plaats van een kus als ik me voorstel en moet me inhouden om niet te dramatisch over te komen.

Hier in Spanje ben ik thuis en weg. Ik weet niet meer waar ik thuishoor. Ik ben twee landen geworden.

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Hans April 12, 2011 at 22:05

Hoi Myrte,

met veel plezier heb ik je stukjes op ‘Het Roer Om’ gelezen en ben door je naam te Googlen hier terecht gekomen.
Het niet meer weten waar je thuishoort is iets dat ik herken. Ik ben een tijd op reis geweest, een reis die gigantisch uitliep en me uiteindelijk rond onze planeet heeft gebracht, en reis die mijn grondvesten heeft doen trillen, zelfs heeft doen oplossen.
Een reis die me heeft doen beseffen dat de realiteit die ik hiervoor ervoer geen realiteit was, een reis die me nu doet vermoeden dat de realiteit die ik nu ervaar evenmin te vertrouwen is.

Een ding weet ik zeker.. Ik wil hier weer weg,
en mijn blik rust op Madrid

2 Martine June 18, 2011 at 10:19

Wauw, wat mooi, Myrthe! 🙂 Ik woon & werk zelf ook veel in het buitenland, dus herken je gevoel goed. Superknap dat je Spaans al zo vloeiend is. Zo goed is mijn Russisch echt nooit geworden… 😉 Liefs van Martine

3 Silvia September 27, 2016 at 13:23

Hoi Myrte,

Ik zag bij omroep Brabant een aflevering over jou leven in Madrid.
Hema zong daarin wat Spaanse liedjes die je had geschreven.
Deze vond ik zo mooi en vroeg me af of er iets van jou te koop is?

Graag. Silvia

{ 2 trackbacks }