Mirjam Diepenbrock, Bas en Pepe Mulders


Namen
:  Mirjam Diepenbrock, Bas en Pepe Mulders
Wonen in Spanje sinds: aug. 2008
Waar: Andalusië – Malaga –Alhaurin el Grande
Gezinssamenstelling en leeftijden: man (1971), vrouw (1969) en een zoon (2003)
Bedrijf: Casa Pipa
Bedrijf: Equi Connection

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
We zochten een plek om onze vleugels uit te kunnen slaan, ons vrijer in ons jasje te kunnen voelen en letterlijk en figuurlijk warmer erbij te willen zitten.

2. En waarom juist naar Spanje?
We hadden Canada, Australië en Oostenrijk ook op ons lijstje staan maar deze vielen af vanwege de afstanden tov NL en de tijdszones. Mirjam werkt nl als bezielend coach voor mens en dier. Nederland is een land bij uitstek dat hier open voor staat en waar haar grootste doelgroep vandaan komt. Het is dan prettig als je dan zowel naar NL kan afreizen om mens en dier te begeleiden alswel andersom. Het klimaat nodigt mensen uit om in Spanje op vakantie te gaan, maar ook de rust en ruimte. Deze factoren zijn zeker van belang om verdieping te creëren tussen mens en dier.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
De emigratie verliep heel voorspoedig. Via internet hadden we diverse check lijsten uitgeprint en zo hebben we de formaliteiten goed weten af te sluiten. We konden vrij snel een passende huurwoning vinden zodat we de tijd kregen om te ervaren of deze reis een goede bestemming had.

4. Wat viel er mee?
Het vinden van een huurhuis, de verhuizing, het vinden van een school en de integratie van onze zoon op de school.

5. En wat viel er tegen?
De vele regels en de tijd die daaraan verbonden is om zaken in Spanje te regelen. Alles duurt heel lang en soms is het nog de vraag of het geregeld kan worden.

6. Hoe is jullie Spaans?
Mijn zoon kan zeer goed meekomen. Ikzelf kan de ene keer heel goed een conversatie volgen en aan mee participeren maar als ik op een of andere manier veel NLs of Engels heb gesproken kan ik er vervolgens ook helemaal niet uitkomen. Mijn man is nog steeds een beginner.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We zijn geïntegreerd door school. Via school hebben we een groot internationaal netwerk van vrienden en worden er vele activiteiten met elkaar opgezet. Daarnaast bieden de sporten: golf, en padel ook een zeer leuk sociaal netwerk.

8. Wat missen jullie van Nederland?
In de winter de centrale verwarming. Even de temperatuur instellen en je huis wordt warm. Dat is hier niet het geval. Hout bestellen, hout hakken, hout in huis halen, open haard aanmaken en na 2 uur begint het behaaglijk te worden. Het voelt soms een beetje als de Middeleeuwen 😉

Verder mis ik ook om even bij een vriend of vriendin met de fiets langs te gaan voor een kop koffie. Gelukkig heb ik daar nu ook niet veel tijd voor dus hoef je er ook niet te veel over na te denken.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ben je verliefd op het gebied, kun je in je eigen financiële middelen voorzien en wil je niet altijd alles nu gedaan hebben, dan komt het allemaal goed! Wij raden vrienden van ons af om hier te komen wonen omdat ze graag dichtbij ons wilden zitten. Dat is geen goed uitgangspunt want wie zegt dat wij hier altijd blijven. Ik vind dat je zelf een gevoel met het land en de cultuur moet hebben. Dat je openstaat voor nieuwe dingen en dat je zelf ook de taal wilt leren.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
We wilden graag een stuk land hebben dat we konden gebruiken om met dieren te werken en cursussen op konden geven. Dat is allemaal uitgekomen! We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we nu een vakantiehuisje naast ons woonhuis hebben dat we voor vakantie en cursussen verhuren en waar we met de paarden en de honden mooie verdiepingen kunnen laten plaatsvinden bij de cursisten.

Verder hebben we een zoon die heel erg gelukkig is met zijn school en vrienden en dat we een mooi sociaal netwerk hebben met mooie mensen! Wat wil je nog meer?!

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Marjolein July 5, 2012 at 09:48

Hola Mirjam,

Wij denken er ook over om richting Malaga te verhuizen en hebben ook wel een concreet plan. Ik zou je graag wat vragen willen stellen hierover, via de mail. Zou je mij kunnen mailen, zodat ik je wat van die vragen kan stellen? Eh, als je daar tijd voor en zin in hebt natuurlijk…

Groetjes,

Marjolein Walinga