Mireille de Haas, Erwin, Annabel en Madelief van Houwelingen


Namen
:  Mireille de Haas, Erwin, Annabel en Madelief van Houwelingen
Wonen in Spanje sinds: Augustus 2009
Waar: Conil de la Frontera
Website: Yoga de la Luz

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd? 
Erwin en ik denken en praten er al heel lang over om de zon op te zoeken. We trokken met die gedachte 6 jaar geleden met een camper door Andalusië en de Costa de la Luz sprong er voor ons uit. Van Tarifa tot Cadíz, zo mooi, zo blauw, zoveel ruimte en licht! Maar we zagen onze 2 blonde dochters van toentertijd 4 en 5 jaar daar niet wonen (smoesjes natuurlijk, maar goed…).  Australië dan? Daar is ook zon en zee en die taal spreken we tenminste. Zo gezegd zo gedaan… Eenmaal daar (Byron Bay moest het worden) om de boel te verkennen en dingen te regelen (zonder kinderen deze keer) werd het niets.
Natuurlijk wisten we wel dat Australië aan de andere kant van de wereld ligt maar om dat daadwerkelijk te voelen is toch iets anders. Onze plannen dus aan de kant gezet want het is niet zo dat we Nederland ongelukkig waren, integendeel: prima land, beetje jammer van het weer alleen… Maar goed, het bleef kriebelen, de ruimte, de zon, een ander ritme een ander leven. Uiteindelijk zijn we ons hart gevolgd en hebben we de sprong in het diepe gemaakt, want hoeveel je ook voorbereid, uiteindelijk blijft het een sprong in het diepe.

2. En waarom juist naar Spanje?
Niet zozeer Spanje maar Andalusië! De passie, de mensen, de eenvoud, de natuur, de ongereptheid, de schoonheid, het weer, het licht, de vrijheid.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Zoals gezegd gaat daar een heel innerlijk proces aan vooraf. Maar praktisch gezien hebben we een paar jaar Spaanse les genomen in Nederland, taalcursussen in Spanje gevolgd, veel mensen gesproken, scholen bezocht, boeken gelezen en niet te vergeten “ik vertrek” gekeken .

4. Wat viel er mee?
Kan ik niet zeggen, we gingen niet met  verwachtingen maar een open blik.

5. En wat viel er tegen?
Kan ik dus ook niet zeggen.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ongelofelijk hoeveel moeite we moeten doen om de taal een beetje onder de knie te krijgen. De kinderen gaan geweldig maar wij als ouders zijn echte kneuzen. Natuurlijk is een gesprekje mogelijk en alle bureaucratische rompslomp regelen we ook maar het is nog steeds ‘steenkolen-Spaans’. We volgen nog steeds les, hebben lieve Spaanse vrienden die ons helpen en zijn natuurlijk nog maar anderhalf jaar hier.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Tsja.. dat is zo’n vraag..  Wat is dat? En waren we dat in Nederland? We voelen ons erg op ons plaats en erg welkom in ieder geval.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Misschien is het nog te kort, maar tot nu toe niets.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Afgezaagd maar: de taal alvast een beetje spreken, het avontuur aan durven gaan en niet willen dat de dingen zo gaan als je gewend bent of misschien zou willen.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Zoals gezegd hadden we niet echt verwachtingen. Misschien wat betreft het weer, en die is uitgekomen; de zon schijnt inderdaad heel wat meer hier!
We hebben een compleet ander leven. In Nederland had Erwin een boekhandel en ik een yogastudio en nu werken we samen en organiseren we yoga vakanties naar dit prachtige stukje ongerept Spanje. Tot nu toe een geweldige ervaring die we voor geen geld zouden willen missen!!

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Astrid Goorman February 28, 2011 at 23:18

Lieve mensen, hoe herkenbaar!!!!!!!!!!!
Wij wonen hier nu bijna vier jaar. Nederlanders tref je niet veel en het is inderdaad aanpassen. Taal is uitermate belangrijk, maar dan het “andalu…” Wij vinden het leven hier ook helemaal geweldig, maar er zijn ook wel degelijk contra’s, die we graag willen, maar niet kunnen oplossen. Dus we zoeken de compromissen; niet de Engelsen, Duitsers of andersgezindten, want die hebben ook hun eigen mening.

We zouden het leuk vinden contact te onderhouden. Weet niet waar jullie precies zitten. Wij zitten in Pago del Humo (tussen Chiclana en Conil). Zou leuk zijn om wat te horen