Marjolein van der Kolk


Naam
: Marjolein van der Kolk
Woont in Spanje sinds: Januari 2008
Waar: Barcelona
Gezinssamenstelling en leeftijden: 23
Weblog persoonlijk: Marjolein van der Kolk

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Om een nieuwe cultuur en taal te leren kennen. Voorheen had ik al een periode in Duitsland (Berlijn) gewoond en dat is ontzettend goed bevallen. Omdat het “emigreren” tijdens het studeren vrij eenvoudig is heb ik besloten mijn kans te grijpen en mijn afstudeerscriptie in het buitenland te schrijven. De kans om zo makkelijk te emigreren krijg ik waarschijnlijk nooit meer. Het grote voordeel van student zijn is toch wel dat je financieel wordt gesteund door beurzen en je weinig verplichtingen hebt met een eventueel gezin, hypotheek of vaste baan.

2. En waarom juist naar Spanje?
De keuze voor Spanje is eigenlijk gekomen uit nieuwsgierigheid voor het land en de mogelijkheid om bij een interessant bedrijf een leuk onderzoek uit te voeren. Omdat Barcelona een hele internationale stad is lagen hier veel kansen, en was het spreken van Spaans (en Catalaans) geen vereiste. Voorheen was ik zelfs nog nooit in Spanje geweest, sprak ik slecht Spaans, dus was het wel een risico. Echter ben ik van mening dat een tijdje ergens wonen de beste manier is om uit te vinden of het wél of niet je plek is. Voor mij heeft het heel positief uitgepakt. Bovendien is het grote voordeel van Spanje dat het vlakbij Nederland ligt maar toch een heel ander klimaat en cultuur kent. Mocht het mis gaan ben je zo weer in Nederland. Maar die drang heb ik niet vaak, ik hou van Barcelona.

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
De grootste voorbereiding zat in het vinden van een geschikte werkplek. Ik heb vele websites afgestruind voor het vinden van een plek waar ik een afstudeeronderzoek kon starten. Omdat “stage lopen” niet echt is ingeburgerd in de Spaanse cultuur was dat nog knap lastig. Het zijn voornamelijk internationale bedrijven die gebruik maken van stagiaires. Omdat ik verder nog geen Spaans sprak heb ik een aantal maanden een cursus Spaans gevolgd zodat ik me enigszins zou kunnen redden. Ook heb ik geprobeerd om vanuit Nederland een huurwoning te regelen in Spanje maar dat is eigenlijk niet te doen. Hoewel ik veel contact heb gehad met verhuurbedrijven heeft het eigenlijk niets opgebracht. Hiervan heb ik wel geleerd dat het echt noodzakelijk is om in Barcelona ter plekke aanwezig te zijn wil je in aanmerking komen voor een woning. Uiteindelijk is dat gelukkig allemaal goed gekomen.

4. Wat viel er mee?
De stad, de cultuur, het eten, de taal, eigenlijk alles. Barcelona is een geweldige stad en heeft ontzettend veel te bieden.

5. En wat viel er tegen?
Het ritme waarin er gewerkt wordt. Het tekenen van een huurcontract kan weken duren, een aansluiting voor telefoon en internet duurt minstens een maand en in supermarkten doen cassieres 5 minuten over een klant. Dit is iets waar ik echt aan heb moeten wennen. Dat geldt trouwens ook voor de late lunch die pas om 13:30 begint, dan zat ik al met een knorrende maag achter mijn bureau. Gelukkig went ook dat laatste vrij snel.

6. Hoe is je Spaans?
Voor vertrek slecht, maar inmiddels vloeiend. Het heeft wat cursussen en oefeningen gekost maar dan heb je ook wat. In Barcelona wordt er ook nog eens Catalaans gesproken wat het soms wel wat verwarrend maakt. In het begin heb ik dus nog wel eens wat woorden door elkaar gehaald. Gaandeweg herken je de verschillen steeds makkelijker. Het Catalaans is een wat harder en kent geen ñ, zo is het in Barcelona geen España maar Espanya. Aan mijn Catalaans kan trouwens nog wél een hoop verbeterd worden. Gelukkig zijn er de “intercambios” die je bijvoorbeeld via Loquo kunt vinden. Het idee is dat je Spaans van hen leert, en zij Engels (of een andere taal die je goed spreekt) van jou. Zo kun je elkaar helpen. Dit vond ik een van de leukste manieren om de taal onder de knie te krijgen.

7. Ben je geïntegreerd?
Met mijn Nederlandse vriend klets ik altijd nog gewoon Nederlands, maar ik vier wel alle Catalaanse feestdagen mee en begin de dag in een granja met een café con leche. Ik zou willen zeggen, combineer “best of both worlds”. Ik voel me Europeaan.

8. Wat mis je van Nederland?
Ik ben een groot liefhebber van wat alternatievere concerten. Helaas slaan veel grote bands Barcelona in hun tour over omdat het óf niet op de route ligt, of er niet genoeg vraag naar is. Gelukkig wordt dit gemis ruimschoots goedgemaakt met alle leuke festivals die er in de zomer plaats vinden. Daarnaast mis ik de standaard dingen soms wel zoals stroopwafels, een Hema en een efficiënte manier van werken.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Leer de taal voordat je naar Spanje vertrekt, dat maakt veel regelwerk ter plekke stukken makkelijker. Verder is het belangrijk denk ik om te vertrekken naar Spanje uit liefde of interesse voor het land, en niet uit onvrede in Nederland. Dan kun je nog wel van een koude douche thuis komen. Ga ter plekke taalcursussen volgen, een sport beoefenen of via Loquo een intercambio zoeken, zo kom je snel in contact met nieuwe mensen. En vergeet je niet in te schrijven bij de gemeente en een NIE nummer aan te vragen. Die laatste heb je voor praktisch alle zaken nodig (woning huren, arbeidscontract afsluiten, een Bicing account openen)

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Vooraf had ik weinig verwachtingen, dus het kon allemaal alleen maar 100% meevallen.

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Patjem May 11, 2011 at 09:20

Hey, een ex-emigrant die ondertussen weer in Amsterdam woont! Leuk dat ik je nog in Barcelona heb leren kennen en dat we vrienden zijn gebleven!

2 Marjolein May 11, 2011 at 11:54

Amsterdam is ook leuk, weer heel anders dan Barcelona. Volgende keer moeten we eigenlijk weer in Barcelona meeten @Patjem, in de George Payne 😉

3 Xisca October 4, 2013 at 11:49

Hallo Marjolein,

Een idee voor stroopwafels, hagelslag en drop zijn 2 Chinese winkels in Barcelona centrum.Vanaf Plza Catalunya ga je de linkerkant van de carrer Pelayo in (waar C & A zit) Iets daarvoorbij steek je over naar carrer Blanes (voorbij de winkel Topshop) eveb doorlopen heb je rechts een grote Chines winkel waar je stroopwafels, hagelslag, ontbijtkoek en drop kunt kopen en praktisch ernaast is een kleinere Chinese winkel waar je hele lekkere honingdrop en katjesdrop kunt kpen.
Succes ermee
Margot Overbeeke