Marjo, Misdel, Luna en Milan

Marjo, Misdel, Luna en Milan over emigreren naar Spanje.

Namen:  Marjo, Misdel, Luna en Milan
Wonen in Spanje sinds: Januari 2013
Waar: Costitx, Mallorca
Gezinssamenstelling: Ouders Marjo 38, Misdel 42, kinderen Luna 8 en Milan 5
Website:  Mallorca Anders   
FaceBookMallorca Anders op FaceBook

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd? 
In 2012 hebben we beide te horen gekregen dat onze contracten bij Hanzehogeschool (Marjo) en Donkergroen (Misdel) niet werden verlengd in verband met bezuinigingen. We waren dus beide onze banen kwijt. Aangezien we in het noorden, Groningen, woonden zagen we weinig perspectief op nieuw werk en we wilden niet weer terug naar het westen van het land waar we jaren hebben gewerkt en gewoond, we wilden juist meer natuur en rust. Tijdens een korte, spontane vakantie, een aanbieding, kwamen we terecht op Mallorca. We hadden een nogal negatief beeld van het eiland maar wat vonden we het mooi. Zo ontstonden kleine plannetjes om hier wat te gaan doen en die plannetjes werden steeds serieuzer.

2. En waarom juist naar Spanje?
Eigenlijk door puur toeval kwamen we op Mallorca terecht. We hadden zitten denken om naar Costa Rica te gaan emigreren, we spreken beide goed Spaans, Misdel is van oorsprong Cubaans en we wilden wel graag weg uit Nederland. Maar Mallorca is dichtbij Nederland en door de goede en goedkope vluchtverbindingen kunnen we familie en vrienden nog af en toe zien.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht, bijvoorbeeld het overnemen van een bedrijf in de horeca maar omdat we weinig geld hebben was dat onmogelijk. We hebben veel op internet gekeken en zagen dat er in het toerisme nog best werk is op Mallorca en omdat we beide wel wat talen spreken en ook niet te beroerd zijn om alles aan te pakken hebben we het vertrouwen dat we kunnen overleven. Maar onze droom is te overleven met onze excursies, hiervoor hebben we een website opgezet, al in Nederland en een minibus opgeknapt. We zijn in oktober 2012 weer naar Mallorca gegaan om huizen en scholen te bekijken. We hebben via internet ons huisje gevonden, midden op het eiland, een huurhuisje met zonne-energie en eigen water. We zijn zo onder de indruk van de schoonheid van het binnenland dat we dit graag willen laten zien aan andere mensen. Ook hebben we in Nederland een suikerspinmachine gekocht om biologische suikerspinnen te gaan verkopen of ons te verhuren op kinderfeestjes. Met de kinderen hebben we veel gepraat en ook zij vonden het huisje erg leuk en het was fijn dat we toen gelijk de school hebben kunnen bekijken.

Marjo, Misdel, Luna en Milan over emigreren naar Spanje.

4. Wat viel er mee?
Het feit dat we nu in een kleine dorpsgemeenschap wonen als buitenlanders. We worden goed opgenomen en men helpt elkaar. Het is erg fijn om te zien en om mee te doen aan allerlei rituelen en tradities en langzaam onderdeel te worden van het dorp. Doordat de kinderen in het dorp op school zitten helpt het enorm.

5. En wat viel er tegen?
Het feit dat Catalaans, of zelfs Mallorquins toch wel echt de taal is die hier wordt gesproken. De kinderen krijgen vooral les in het Catalaans er zijn veel mensen die geen Spaans spreken of moeilijk. Verder hadden we gehoopt sneller mensen te vinden voor onze excursies maar hier moeten we nog heel hard aan gaan werken dus op het gebied van marketing en pr moeten we nog veel leren (tips zijn welkom).

6. Hoe is jullie Spaans?
We spreken beide goed Spaans. De kinderen leren nu Catalaans en Spaans. Dat gaat gelukkig redelijk goed.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We voelen ons redelijk geïntegreerd. We kennen veel mensen in het dorp. We proberen zoveel mogelijk mee te doen aan allerlei activiteiten en tradities. Ook op school zijn we actief. We drinken soms koffie met andere ouders, gaan naar jamsessies in het clubhuis. Natuurlijk is het ook nog een heel traditioneel dorp en we merken dat we geen echte Costitxers zijn maar gelukkig niet op een negatieve manier. We worden overal uitgenodigd en mensen willen ons graag helpen. De kinderen worden voor feestjes en eerste communies uitgenodigd.

Marjo, Misdel, Luna en Milan over emigreren naar Spanje.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Behalve natuurlijk familie en vrienden mis ik (Marjo) vooral het Nederlands praten. Thuis proberen we vooral Spaans te praten. Met de kinderen spreek ik Nederlands maar ik mis het hebben van wat diepgang in gesprekken. Dit ligt natuurlijk aan het feit dat de vriendschappen hier nog maar pril zijn. Luna en Milan missen vooral hun grote broers (18 en 19) die in Nederland studeren en op kamers wonen.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Zorg dat je de taal een beetje spreekt en mensen vindt die je vertrouwd en die je kunnen helpen om te integreren en weer andere mensen te leren kennen. Sta open voor nieuwe dingen en ontdek de verschillende tradities door gewoon mee te doen. Wees niet bang om te praten, neem zelf het initiatief om een gesprek aan te gaan. In Spanje is het toch erg belangrijk dat je mensen kent en dat ze jou kennen, vooral bij het zoeken naar werk.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja, absoluut, we wilden meer rust, natuur, ruimte, leven om te leven, niet leven om te werken en dat is absoluut gelukt. Opstaan en een verse jus uit eigen tuin op de veranda drinken, een beter klimaat, genieten van de kleine dingen. Minder consumeren, bewuster leven. We zijn nog steeds helemaal gelukkig met deze stap en hopen hier nog lang te mogen wonen.

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Colette October 6, 2014 at 15:36

Goedemiddag,
Hoe hebben jullie de verhuizing geregeld?

Grtjs,
Colette

2 Daniel Cross July 11, 2015 at 19:22

Beste.

Wij zijn 27 en 30 en hebben ook grote plannen om te emigreren naar Mallorca . we willen in 1ste instantie een vakantie huisje. Hoe is dat bij jullie allemaal gegaan.. Hoe zijn jullie aan info gekomen Enzo..

Wij zijn er benieuwd

3 Christa Thomassen September 30, 2015 at 14:49

Kunnen jullie mij misschien vertellen of er voor een alleenstaande moeder van 48 met 4 kinderen nog mogelijkheden zijn om aan een baan te komen op Mallorca en mij daar te vestigen met mijn kids leeftijd van 3 tot 19 jaar.
Ik heb Nederland gehad en Mallorca trekt mij zeer ben bereid om alles aan te pakken met merk. Hoe ligt de huizenmarkt ?
Hoop dat jullie mij wat advies kunnen geven.
Helemaal top dat jullie het gewoon gedaan hebben.
Groetjes
Christa