Marco, Margriet en Angelina van den Heuvel


Namen: Marco van den Heuvel, Margriet van den Heuvel-van Schaijk en Angelina van den Heuvel
Wonen in Spanje sinds: September 2003
Waar: Hondón de las Nieves, een klein dorpje dichtbij Elche en Alicante aan de Costa Blanca
Gezinssamenstelling en leeftijden: Marco, 37 jaar, Margriet, 36 jaar en Angelina, 5 jaar dus geboren en getogen in Spanje.
Bedrijf: Marco Totaalbouw
Bedrijf: CarmarSpanje

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Mijn schoonuders hadden plannen om naar Spanje te emigreren en wij zagen dat ook wel zitten. We hadden toen nog geen kinderen en onze instelling is dat je overal kunt werken als je maar wilt. Wij hebben dus gewoon de beslissing genomen om te gaan en mocht het niet lukken dan zouden we ook zo weer terug verhuisd zijn naar NL. Ik kom zelf al vanaf mijn derde jaar in Spanje dus ik kende Spanje alleen als vakantieland. Ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad tijdens de vakanties. Nu zijn we wel verder zuidelijker verhuisd dus hier is de sfeer en mentaliteit wel anders dan aan de Costa Brava. Maar het bevalt ons nog steeds goed en we willen ook niet meer terug naar NL.

2. En waarom juist naar Spanje?
Omdat ik hier al vanaf mijn derde kom en mijn schoonouders wilden graag naar een warm land verhuizen met een goed klimaat. En aangezien de Costa Blanca een van de gezondste leefklimaten heeft van Europa was de keuze zo gemaakt.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Niet echt. We hebben gewoon de sprong genomen en zijn in het diepe gesprongen. Wel hadden we geregeld dat Marco werk had zodat hij meteen aan de slag kon. En mijn schoonouders woonden hier al dus die wisten ook het een en ander van de omgeving. Ikzelf zag wel wat ik zou gaan doen. Werk is werk en het maakte me niet uit of ik druiven moest gaan plukken of wat dan ook. Uiteindelijk ben ik begonnen in de keuken van het restaurant, toen maakte ik huizen schoon en nu heb ik een eigen huizenverhuur-schoonmaakbedrijfje.
Marco zit al vanaf zijn 18e in de bouw. Zijn vader had een tegelzetbedrijf/tegelshowroom en Marco werkte bij zijn vader. Nadat we verhuisd waren naar Spanje is het tegelzetten uitgegroeid tot alles wat maar met bouwen en verbouwen te maken heeft. Het bouwen van een nieuw huis (we zijn nu zelf een nieuw huis aan het bouwen op de campo, het platteland), het aanleggen van zwembaden, tegelterrassen, verhogen van muren, aanbouwen etc, etc. Ook regelen we de vergunningen bij de gemeente en hebben we een aantal goede vaklieden die ons helpen om alles goed af te werken en af te leveren aan de klant.


4. Wat viel er mee?
Het klimaat en de gastvrijheid van de Spanjaarden. De rust, de ruimte en de zon.

5. En wat viel er tegen?
De taal, ze hebben hier in het dorp een dialect en ze spreken ook nog eens Valenciaans, het dialect van de Communidad Valenciana. Met gewoon een Spaanse cursus kom je er niet, je moet het echt in de praktijk leren en praten.
Ook zijn er echt overal regeltjes voor. Er is ontzettend veel bureaucratie, nog meer dan in NL.  Heel belangrijk is een NIE nummer, dit is net zoals je SOFI nummer in NL. Zonder NIE nummer krijg je niks maar dan ook niks geregeld. Je krijgt geen post mee op het postkantoor, je kunt geen auto kopen en geen huis en zo zijn er nog veel meer dingen waar je een NIE nummer voor nodig hebt.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ik spreek het bijna vloeiend, ik heb heel veel contact met Spanjaarden en heb ook nog een uur per week privé les.
Marco werkt samen met een Spanjaard en beheerst de taal ook goed.
Angelina praat het natuurlijk vloeiend net zoals het Valenciaans maar dat is ook omdat ze hier geboren is en al vanaf 18 maanden naar de Guarderia (peuterspeelzaal) ging.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ik vind van wel. We hebben veel Spaanse vrienden, kennen veel mensen in de buurt, sporten bij een Spaanse sportschool. Op verjaardagfeestjes ben ik meestal de enige buitenlandse tussen allemaal Spanjaarden. We doen mee met de optochten en gebeurtenissen in het dorp en iedereen kent Angelina met haar rode haren.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Familie en vrienden, maar het is maar 2,5 uur vliegen dus er komen regelmatig mensen over. En wij gaan ook regelmatig naar NL dus echt missen is een groot woord. En je hebt MSN, internet en de telefoon.
Verder wel bepaalde levensmiddelen maar tegenwoordig kun je hier alles krijgen dus dat gemis is ook minder. En de Spaanse keuken heeft ook hele lekkere dingen. En mochten we zin hebben in een frietje met satésaus dan rijden we een uurtje naar Benidorm en gaan we daar lekker eten bij een NL strandtentje.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Leer de taal!!!! Dit is heel belangrijk.
Zorg voor een NIE nummer want zonder dit document kun je niks beginnen.
Ga ervan uit dat je zeker een jaar nodig hebt om te wennen, je begint een heel nieuw leven en ook nog eens in een vreemd land.
Ga evt eerst huren ipv kopen. Zo kun je ontdekken of je de omgeving waar je zit wel geschikt vindt of dat je liever ergens anders heen verhuisd.
Ga ervan uit dat je hier niet zomaar iets kunt beginnen. Er zijn echt overal regeltjes voor waar je je aan moet houden.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
We hadden niet echt verwachtingen toen we gingen emigreren. Wel hebben we een goed leven hier met goede sociale contacten en we genieten ook echt van de levenstijl. De Spanjaarden zijn veel gemoedelijker en gastvrijer dan de NL (dit is mijn mening). Het leven is hier goed en de blauwe lucht iedere dag is ook geweldig. Als het aan ons ligt worden we hier oud en brengen we hier onze oude dag door. Naar NL wil ik in ieder geval nooit meer terug!!!!

 

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Christina May 17, 2011 at 10:25

Hallo Margriet en Marco,
wij zijn een gezin van 4 , ik mijn man en ons 2kindjes.
na het lezen van jullie verhaal is eigenlijk de drang bij mij nog meer toegegroeid om te emigreren naar Spanje. wij zijn nu onlangs begonnen met een zoektocht naar een huurhuis die ons bevalt in spanje. ook op zoek naar een job in spanje. wij zouden zo graag zo vlug mogelijk vertrekken naar daar maar zijn ook zowat op zoek naar personen die al daar wonen die ons daar bij kunnen helpen en bij het dan lezen van jullie verhaal dacht ik mss dat jullie ons wouden helpen? ik hoop op een antwoordje van jullie. alvast bedankt mvg christina

2 Jean-Pierre Geraerts August 28, 2018 at 02:13

Ben op zoek naar iemand die me kan komen helpen met huishouding,
poetsen, winkelen, enz

{ 1 trackback }