Maaike Guijs

Maaike Guijs over haar emigratie naar Spanje

Naam:  Maaike Guijs
Woont in Spanje sinds: mei 2007
Waar: Barcelona
Gezinssamenstelling en leeftijden: Met mijn vriend en onze twee kinderen (momenteel 4 jaar en 6 maanden)
Blog: La casa de Maaike

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Op mijn 26e ben ik in mijn eentje naar Barcelona geëmigreerd. Heel simpel gezegd, omdat ik zin had in een verandering. Ik had eerder een tijdje in Sevilla gezeten om Spaans te leren en dat was geweldig. Eenmaal  terug in Nederland, miste ik Spanje. Dus een paar jaar later vertrok ik opnieuw, deze keer naar Barcelona, met het idee dat ik wel zou zien hoe lang ik zou blijven. Het beviel zo goed, dat ik hier bijna 11 jaar later nog steeds woon! Inmiddels met mijn vriend die ik hier ontmoet heb en onze twee kinderen die hier geboren zijn.

2. En waarom juist naar Spanje?
Ik hou van de Spaanse cultuur, het klimaat, het eten, de levenswijze. Ik voel me hier helemaal thuis!

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
Ik had mijn huur en baan in Nederland opgezegd en had vantevoren al werk gezocht en een kamer gehuurd in Barcelona. Daarna ben ik met één grote koffer vertrokken.

Maaike Guijs over emigreren naar Spanje
4. Wat viel er mee?

Alles viel reuze mee. Ik sprak al redelijk goed Spaans en via mijn werk had ik ook snel contacten. Binnen een paar maanden had ik al een nieuwe baan gevonden die ik leuker vond. Barcelona is zo’n geweldige stad. Ik voelde me er al snel thuis.

5. En wat viel er tegen?
Het enige wat in het begin moeilijk is, is dat je je familie niet in de buurt hebt en mist. Gelukkig ligt Barcelona niet zo ver van Nederland en krijg ik regelmatig bezoek of gaan we zelf op bezoek in Nederland.

6. Hoe is je Spaans?
Vloeiend.

7. Ben je geïntegreerd?
Ja, ik kan wel zeggen dat ik na bijna 11 jaar geïntegreerd ben. Er zijn zelfs dingen die ik nu ‘raar’ aan Nederland vind. Ik zou er niet meer aan kunnen wennen alleen een boterhammetje te eten tussen de middag!

Maaike Guijs over emigreren naar Barcelona
8. Wat mis je van Nederland?

Mijn familie. Zeker nu ik zelf kinderen heb, is het gemis groter. Maar aan Nederland zelf mis ik niet zo veel. Ik vind het altijd leuk om op bezoek in Nederland te gaan, maar ben ook altijd heel blij om weer thuis in Barcelona te zijn.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
De taal spreken is uiteraard het allerbelangrijkst. Verder helpt het ook om een baan te zoeken in Spanje. Als je kunt werken in je emigratieland, integreer je nog sneller. En verder gewoon open staan voor alles.

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Ze zijn uitgekomen en overtroffen!