Kim Brink


Namen
: Kim Brink
Woont in Spanje sinds: mei 2010
Waar: Barcelona
Gezinssamenstelling en leeftijd: 25
Bedrijf: Bureau Barcelona

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Emigreren vind ik altijd zo’n groot woord, alsof je voor altijd je land achter je laat. Ik heb niet het gevoel dat ik echt geëmigreerd ben, al sta ik niet meer ingeschreven in Nederland en heb ik hier mijn huis, verzekering, bank, enzovoorts. Ik ben uit Nederland vertrokken met zin in verandering, zo simpel, en ik blijf hier zolang ik leuk vind. Als ik Barcelona over 2 maanden zat ben, ga ik weer terug of naar een andere plek. Maar ik vrees dat het nog wel even duurt voordat ik klaar ben in deze fantastische stad.

2. En waarom juist naar Spanje?
Ik was al eens een tijdje in Sevilla en Valencia geweest en dan was het nu tijd voor Barcelona.
Ik hou van de zon, tot middernacht picknicken op het strand en dat ik geen agenda nodig heb en daarom dus Spanje.

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
Ik heb me georiënteerd op de arbeidsmarkt (er was geen werk) en hier en daar geïnformeerd naar woonruimte (dat moest wel lukken). Ik heb flink wat rond gegoogled op verhuizen-barcelona-werken in Spanje- en gelukkig zijn er sites zoals die van Mabel.

Verder was ik in de tijd voordat ik vertrok naar Barcelona vooral bezig met mijn vrienden en familie in Nederland. Gelukkig had ik wel eerder een tijdje in Spanje gezeten en beheers ik de taal redelijk, dus ik wist wel een beetje wat me te wachten stond. Ik denk dat een goede voorbereiding vooral bestaat uit niet onderschatten wat je te wachten staat en er rekening mee houden dat het ook níet leuk kan zijn. En verder vooral niet teveel plannen, de kans dat het anders loopt dan je had verwacht is 100%.


4. Wat viel er mee?

Een huis vinden was dus gemakkelijk. Binnen één dag had ik een kamer (met uitzicht op zee!) en daar kon ik meteen komen wonen. In dat huis woonden meer mensen dus vrienden waren ook redelijk snel gemaakt. Het leven in Spanje is zo veel relaxter dan in Nederland dus voor mijn gevoel zat ik hier al snel goed.

Praktisch gezien is het fijn dat we hier in de Europese Unie zitten wat veel dingen een stuk gemakkelijker maakt. Ik zie soms de rijen Zuid-Amerikanen wachten met hun papieren en dat duurt maar en duurt maar. Als Europeaan kun je je zonder problemen registreren en beginnen met werken.

5. En wat viel er tegen?
Eigenlijk alles wat met werk te maken had. Op dag twee vond ik een baantje in een bar genaamd Drunken Duck. Ja, dat lees je goed. Ik heb het er denk ik een uur volgehouden en ben toen weggeslopen. Toen ik na wat baromzwervingen besloot om aan de slag te gaan als freelance journalist, liep ik tegen een ondoordringbaar oerwoud van papieren en regels aan. Eerlijk gezegd snap ik het nu na een paar maanden af en toe nog steeds niet en sta ik weer eens wanhopig bij een of andere balie (na een uur wachten en die dan om 14.00 uur sluit).

6. Hoe is je Spaans?
Mijn Spaans is gelukkig oké. Ik spreek en schrijf voor mijn werk redelijk veel Nederlands en thuis met mijn huisgenoten alleen maar Spaans dus er is een goed evenwicht. Aan het begin vond ik het wel vermoeiend als ik een heel weekend in het Spaans had doorgebracht maar daar ben ik gelukkig doorheen.

7. Ben je geïntegreerd?
Ik weet in Barcelona niet zo goed wanneer je eigenlijk echt geïntegreerd bent. Want nee, ik heb niet alleen maar Catalanen om me heen en veel verder dan de standaard zinnen in het Catalaans kom ik niet. Maar Barcelona is voor mij vooral een internationale stad dus met mijn internationale vriendenkring en elke dag gesprekken in het Engels, Spaans en Nederlands denk ik dat ik wel redelijk geïntegreerd ben in kosmopolitisch Barcelona.


8. Wat mis je van Nederland?

De HEMA, aan bijna iedereen die langskomt vraag ik of ze iets willen meenemen van deze geniale winkel. Zelfs mijn huisgenoten (uit Argentinië, Barcelona en Brazilië) hebben verzoekjes voor de HEMA. Baas van de HEMA: dit is een hint.

Verder…zou ik zo nu en dan wel met vrienden in Utrecht willen barbecueën in een overvol park of als het echt koud wordt bij mijn moeder op de bank met een kop thee bij de open haard zitten. Maar daar zijn gelukkig goedkope vliegtuigmaatschappijen voor.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Spanje is een heel leuk land en inderdaad de zon en het strand zijn fijn, maar werken en leven is heel anders dan vakantie. Ga ervan uit dat je planning in werkelijkheid twee keer zo lang duurt en accepteer dat dingen nu eenmaal niet gaan zoals je dat zelf had bedacht.
Laat je horloge in Nederland achter op het perron van de NS en het komt allemaal vanzelf wel op je af.

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Als je geen verwachtingen hebt, kan het ook niet tegenvallen. Ik heb denk ik na een paar maanden mijn draai heb gevonden en ben tevreden. En als ik dan in mijn woonkamer sta op een vrijdagavond tussen een feestje dat opeens uit het niets ontstaat, weet ik zeker dat ik nog wel even in Barcelona blijf.

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Patrick Mulder May 11, 2011 at 09:32

leuk om te lezen! Ik ben volgende maand weer in Barcelona, dan koffie drinken? Woon nu in Altea, maar wil verhuizen naar Barcelona.

2 Ronald September 24, 2011 at 10:15

Een leuk verhaal Kim. Met 25 kan je zo onbezorgd denken. Maak er gebruik van, maar ……………….. je schoorsteen moet roken. Zonder geld kom je niet ver in Spanje. Laat even weten in een reactie waar ik je artikelen, in het Spaans of Nederlands, kan lezen. Succes in Cataluña. Ikzelf woon in Andalucia en dat bevalt mij uitstekend.

3 Melvin February 13, 2018 at 18:01

Leuk om telezen wat iemand zo als jij hebt gedaan.
Ik en mijn vrouw zijn het zat,dat hier alles ma moet en moet.
Ben je werkloos,ga je in eens 500., minder verdiennen.

Het is klote…nederland word gekker en gekker.
Snappen doe ik het wel,ma ik wil zo niet leven.
.
Wij zouden na spanje willen,gewoon simpel leven.

Mijn vrouw werk zaam bij hotel (5) jaar ervaring.
Altijd heeft ze in poets bedrijf gewerkt.

Ik zelf heb altijd in de logestiek gewerkt.
Ik ben dj heb heel wat ervaring.

Maja dan moet je inpakken en weg wezen.

Het gevoel van dat we moeten gaan is sneller ,we kijken veel internet hoe andre mensen het doen beleven..

Maja je moet geld hebben?
Bestaat er zo iets als uitkering.
Kan je rond komen ook al hebben we helemaal geen werk.

{ 1 trackback }