Karin Claus


Naam
: Karin Claus
Woont in Spanje sinds: Juni 2008
Waar: Huéscar (Granada)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Ik ben hier als koppel gekomen maar ondertussen gescheiden, mijn ex-man woont en werkt terug in België en ik doe de B&B alleen verder
Website: Grotwoningen, Barrio Las Santas

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Mijn Ex-man Chris en ik hadden al een tijdje zin om naar het buitenland te verhuizen, want we begonnen allebei een beetje opgebrand te geraken in ons dagelijks leven. We waren op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar dan wel in het buitenland, weg van alle stress in België. De laatste vijf jaar stonden al onze reizen, zowel binnen als buiten Europa, in het teken van een “nieuw leven” een zoektocht naar een nieuwe woon en werkplaats in het buitenland.

2. En waarom juist naar Spanje?
Om praktische redenen was een plaats in Europa een perfecte bestemming. Aan de kust leek het ons veel te druk en het onroerend goed te duur. Ook wilden we vooral niet wonen en leven in een toeristisch gebied. Omdat je daar al snel het effect krijgt van veel te druk in het seizoen en te stil buiten de vakantiemaanden. En zo zijn we uiteindelijk, via het internet, in Zuid Spanje terecht gekomen, in Huéscar, een klein stadje aan in het binnenland van Andalusië. Daar stonden enkele “grotwoningen” te koop aan de rand van de stad,midden in een grottenwijk.
Op wandelafstand van het centrum met haar gezellige bars, restaurants, winkeltjes en supermarkten. Daar ontdekten we meteen de gastvrijheid en vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking.

De beslissing & aankoop:
Na enkel dagen rondgetoerd te hebben in de streek hadden we al snel ons hart verloren. De regio is ongerept en de natuur is prachtig, ze noemen de streek hier “De Badlands van Spanje” Huéscar is gelegen in Andalusië, in de hoogvlakte van Granada in een prachtige en rustige omgeving rijk aan talloze meren en natuurparken. Het was eigenlijk de eerste maal tijdens onze zoektocht dat we het buikgevoel hadden van “Ja hier willen we wonen”
Bovendien vonden we de grotwoningen iets heel speciaal en apart en ook op commercieel vlak een must. Een B&B starten met deze grotwoningen zou zeker iets uniek worden!
We bezochten meerder grotten en uiteindelijk viel onze keuze op 5 grotten die in een halve cirkel liggen op het eind van een doodlopende straat, rust verzekerd dus en volgens ons de ideale ligging voor ons B&B project

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
De laatste vijf jaar stonden al onze reizen, zowel binnen als buiten Europa, in het teken van een “nieuw leven” een zoektocht naar een nieuwe woon en werkplaats in het buitenland


4. Wat viel er mee?

De verbouwingen waren nogal groot en specifiek omdat het om grotten ging. Omdat we geen van beiden iets kenden van de bouw hebben we besloten met een plaatselijke aannemer te werken. We hebben met een 4 tal aannemers gesproken, offertes gevraagd en daarvan één gekozen. We hebben de persoon gekozen waarbij we een goed gevoel hadden. En we moeten zeggen dat we gelukkig de juiste keuze gemaakt hebben, de werken zijn zeer vlot verlopen. Alles is gebeurd zoals was afgesproken. Wel hebben we beslist om vanaf het begin tijdens de werken aanwezig te zijn. Van de 5 grotten was er ééntje “bewoonbaar” zodat we tijdens de werken ter plaatse konden wonen, wat natuurlijke een enorme meevaller was. Chris heeft een snelcursus bouw gevolgd en is begin februari gestart samen met 2 plaatselijke arbeiders. Hij heeft heel hard gewerkt,7 dagen op 7. De grotten moesten namelijk nog verder uitgegraven worden en dat heeft hij helemaal alleen gedaan! Het was een enorm zwaar werk. In de volgende fase, heeft hij dagelijks meegeholpen om alle nutsleidingen te leggen, te vloeren, badkamers & keukens te plaatsen het was een hele klus. Ook hebben we aan de grot waar wij wonen, een gebouwtje bijgebouwd.

Ik ben nog blijven werken in België tot juni en heb ondertussen heel wat heen en weer gereisd om  zoveel mogelijk mee te genieten van de eerste start van ons project. Alles was uiteindelijk klaar begin juli en we hebben onze eerste klanten ontvangen op 19 juli .Familie, vrienden en wijzelf konden achteraf bijna niet geloven dat we een enorm werk van het verbouwen van 5 grotten op enkele maanden tijd hebben kunnen doen. En nog vandaag als we de foto’s “voor&na” bekijken zijn we heel fier over het resultaat.
De verhuis hebben we zelf gedaan. De goedkoopste manier was een vrachtwagen huren en  zelf alles naar hier verhuizen. Ook dat is vlot verlopen, we hadden gedacht dat we 2 maal zouden moeten heen en weer rijden om alles hier te krijgen. Maar toen we bij het laden voor de eerste rit zagen dat we al onze spullen in één keer konden meenemen, waren we natuurlijk enorm tevreden. Zo hebben we veel tijd gespaard en hadden we iets meer tijd dan gedacht, om alles hier in orde te brengen voor de ontvangst van de eerste klanten.

5. En wat viel er tegen?
Maar de koop ging zeker niet van een leien dakje. Vermits deze streek nog erg puur en onontgonnen is,zijn er vele grotten te koop waar niet altijd de juiste papieren voor bestaan, sommige zijn zelfs niet vermeld in het kadaster. Je moet weten dat vroeger de mensen hun eigendom (grot) ruilden tegen bv. een ezel, een ander voorwerp of door erfenis de grot een nieuwe eigenaar kreeg . Iedereen in die buurt wist dan wie de nieuwe eigenaar was, maar meestal werden er geen papieren opgemaakt. Vandaar dat het niet altijd duidelijk is van wie je de grot koopt en of er nu wel of niet een geldige “escritura” (eigendomsakte) bestaat.  Er komt dus heel wat geloop en opzoekwerk aan te pas.

6. Hoe is jullie Spaans?
Goed, ik heb trouwens 4 jaar volwassen onderwijs gevolgd voor ik hier kwam wonen, vandaag gaat het heel goed en dankzij mijn Spaanse vrienden en kennissen leer ik nog dagelijks bij! Je moet hen echt vragen om je constant te verbeteren zo leer je snel.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja hoor zeker en vast!
Ik woon hier nu drie  jaar en voel me thuis in Huéscar. De plaatselijke bevolking is zeer behulpzaam en enorm vriendelijk. Ik heb het gevoel meer vrienden en kennissen te hebben dan vroeger in België. Dit is natuurlijk ook dankzij dat ik redelijk goed Spaans spreek. Ook omdat je hier op een andere manier om gaat met de tijd “snel,snel” iets doen hoort er stilaan niet meer bij.
Ook maak ik meer vrienden sinds ik hier allen woon, ik ondervind dat je als koppel toch wel de neiging hebt om steeds samen alles te doen en dus ook minder contact zoekt met andere mensen. Dus daar moet je wel zelf aan werken, buiten komen met de mensen spreken en vooral hun hulp aanvaarden!
Let wel op het heeft zeker een jaar geduurd eer je anders begint te leven. Want tijdens de verbouwingswerken, de verhuis en dan met de eerste reservaties is het toch nog steeds heel druk. In het  begin hebben we ons meerdere keren hebben we ons afgevraagd,wat er eigenlijk veranderd was, waarom we naar hier verhuisd waren, omdat we nog steeds stressy bezig waren. Je moet gewoon worden aan je nieuw werk en leven.


8. Wat missen jullie van België?
Wat ik mis is Nederlandstalige lectuur, boeken.
Het meest van al mis ik natuurlijk “mijn meisje” mijn dochter van 25 jaar, maar als we samen zijn is het “TOPkwaliTIJD” we genieten dan enorm van elkaar.
Ik heb trouwens liever kwaliteit dan kwantiteit! Ook hebben we veel contact per mail en Skype.
Tot snel mijn meisje, kus, mama!

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Zelf heb ik niet zo goede ervaringen met de makelaars en dan vooral niet met de buitenlandse ik ondervind nu dat je echt beter met de plaatselijke mensen kan handelen en eventueel een Spaanse makelaar om raad vraagt. Na veel heen en weer gereisd te hebben is koop eindelijk gesloten, maar later bleek dat we dan nog problemen hadden om onze eigendom te laten registreren. Ondertussen is alles in orde en hebben we enorm veel geleerd over de Spaanse wetgeving ivm het kopen en registreren van een grot. We raden iedereen aan, die iets wil kopen in het buitenland, zeker een eigen advocaat te raadplegen. Ook daarmee op voorhand de juiste afspraken te maken en als je zelf geen Spaans spreekt zeker een neutraal persoon te raadplegen die de taal machtig is en je kan bijstaan met de aankoop.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
De grotten zijn uiteindelijk ook al zeg ik het zelf echte juweeltjes geworden. Ik ben er heel fier op. Zelf woon ik ook in een grot en het bevalt mij enorm. Ook is elke klant is steeds weer verwonderd van de unieke kans om eens in een grot te verblijven
Al het nodige comfort werd voorzien we verhuren 4 volledig ingerichte grotwoningen met ingerichte keuken, een badkamer met jacuzzi of ruime regendouche en 1 of 2 een aparte slaapkamers. Elke grot heeft ook haar eigen terras  met houten tuinmeubels en een barbecue. Een unieke en onvergetelijke ervaring: verblijven in een rustieke en romantische grot op een prachtige locatie, genieten van de rust met zicht op de bergen en de olijfgaarden in het dal. Ik serveer dagelijks een heerlijk uitgebreid ontbijt. Ik heb ervoor gekozen om verder geen eten te serveren, zo heb ik zelf ook voldoende vrije tijd om van mijn nieuw leven te genieten. Trouwens met alle bars en restaurants hier in Huéscar is er voldoende keuze voor elk, bovendien is alles hier echt nog supergoedkoop, wat het leven voor ons natuurlijk ook aangenaam maakt.

 

Leave a Comment

{ 5 comments… read them below or add one }

1 katlyne heirman February 4, 2011 at 21:16

Wat Karin hier vertelt klopt helemaal. Zijn al dikwijls naar de streek gereisd en hebben dan ook bij Karin gelogeerd en het is er ronduit “prachtig”. Een aparte manier van logement met alle comfort, relaxte, goegeluimde mensen die u een lekker ontbijt serveren , en daarna is het tijd om de streek te verkennen. Wonderbaarlijke meren, bergen, leuke dorpjes met gezellige terrasjes… . Een streek die je nooit verveelt. Gewoon een aanrader voor mensen die gewoon rustig willen genieten van een vakantie.

2 Rita Maes August 5, 2011 at 12:00

Dag Karin,

Je verhaal intrigeert me enorm.
Ik zou graag langskomen als ik in Spanje ben volgende week (van 11/8 tot 18/8)

Tot dan?

Rita Maes
Bosdreef 58
9255 Buggenhout
België
00 32 52 485 34 10 35

3 rob/rianne February 17, 2015 at 14:30

Karin.
Even een kort mailtje.
Wij, mijn vrouw en ik, zijn ook op zoek naar een grotwoning. ( te huur )
Ik (rob ) heb me aangemeld bij Kyero.
Volgens mij is dit een overkoepelend orgaan van makelaars.
Nou wordt er al om me heen gezegt dat ik beter terplaatse kan gaan kijken.
Dit gaat, als het goed is, ook in september gebeuren. ( met de camper )Spannend.
Wij zijnook al eigelijk jaren bezig om iets legaals te vinden in de regio Andalusie, Almeria, murcia.

Zoals jij het heb gedaan, wat ik lees, is het best wel voorspoedig gegaan. Uiteraard met alle voors en tegens.
Ik heb je tekst nog niet helemaal gelezen maar dat gaat zeker gebeuren.
Alle informatie die binnenkomt, is welkom.
Run je nog steeds de B&B zelf?
Zal je wel goed bevallen inmiddels. Anders zit je er waarschijnlijk niet al zo lang..
Oke Karin. even tot zover.
Groet uit het kouden Nederland. (rond het vriespunt).
Rob.
Oja,
Wij gaan over een paar maandjes starten met spaanse les.

4 Inge March 20, 2016 at 16:47

Hallo,
ik ben Inge, mag ik je enkele vragen stellen?
Groeten uit België

5 Yvonne Tesselaar May 26, 2016 at 16:37

Hallo Karin,

Kort vraagje, zou je mij kunnen vertellen welke (spaanse) aan nemer jullie gebruikt hebben? Grotwoningen is niet voor elke aannemer te doen, vandaar. Graag je visie/naam.
Met vriendelijke groet, Yvon