Judith Vastenhout, Jochum van Krimpen en Lotte


Namen: Judith Vastenhout, Jochum van Krimpen en Lotte
Wonen in Spanje sinds: februari 2010
Waar: Perarrua (provincie Huesca, regio Aragon)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Judith (1978) en Jochum (1974) hebben samen een dochter Lotte (2010)
Bedrijf: Chill-Outdoor
Weblog: Judith en Jochum
Twitter: @chilloutdoor

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
We hadden een goed idee voor het opzetten van een bedrijf en we hadden zin om het gestructureerde Utrechtse leven ’s even flink op te schudden. Overigens zijn we nog niet geëmigreerd, maar we verblijven regelmatig in Spanje om er een bedrijf op te bouwen.

2. En waarom juist naar Spanje?
Wij verzorgen met ons bedrijf Chill-Outdoor ‘all-inclusive outdoorvakanties’. Overdag actief bezig zijn en ’s avonds genieten van lekker eten, drinken en goed gezelschap. Voor outdoorsport heb je een bergachtige omgeving nodig. De Spaanse Pyreneeën zijn qua toerisme nog niet helemaal uitontwikkeld, mensen zijn er zeer gastvrij en het klimaat is fantastisch (350 dagen per jaar zon!)

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hebben diverse locaties in Europa bekeken alvorens we besloten ons plan te willen uitvoeren. Zodra we dit besluit namen, zijn we begonnen met Spaanse les (ruim een jaar voor de daadwerkelijke startdatum). We hebben een goed businessplan gemaakt en we hebben een aantal adviseurs ingeschakeld.  We hebben een locatie gehuurd i.p.v. gekocht om de aanloopkosten beperkt te houden. Ook hebben we een bedrag gespaard om het eerste jaar van te kunnen leven.


4. Wat viel er mee?
We hadden het gelijk in ons eerste hoogseizoen hartstikke druk, zeer veel aanloop van zowel vrienden & bekenden als van mensen ‘van buiten’. We hadden verwacht dat dat langer zou duren.

5. En wat viel er tegen?
Vrienden en familie ineens zoveel minder zien is niet leuk. Gelukkig bestaat er Skype en kun je in een paar uur vanuit hier in Nederland zijn.

6. Hoe is jullie Spaans?
Dat gaat steeds beter, maar we zijn er nog lang niet. Een voorbereid onderhandelingsgesprek met een outdoor-aanbieder gaat prima, maar ons even mengen in een gesprek van vier ouwe bazen op het plein is nog een brug te ver…

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We wonen in een dorp waar ’s winters 20 mensen wonen en in de zomer 150. Vrijwel alle dorpelingen zijn meer dan 60 jaar oud. Wij kennen iedereen, iedereen kent ons, maar onze gespreksstof is wel beperkt, deels vanwege de taal en deels vanwege het generatieverschil. We worden uitgenodigd om Oud & Nieuw en andere activiteiten met ze te vieren, dat is erg gezellig. In een nabij gelegen stadje hebben we wat vrienden gemaakt van onze eigen leeftijd, daar gaan we af en toe mee barbecueën of sporten.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Niet veel. Het leven is hier ontzettend relaxed en we bepalen ons eigen ritme. We zijn veel buiten, we sporten veel, we leven gezond en we staan nooit meer in de file. Soms krijgen we een ‘Hollandsch pakket’ met oude kaas, stroopwafels, ontbijtkoek, limonadesiroop, appelmoes en pindakaas, dat is altijd welkom 🙂

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Veel mensen willen in Spanje een casa rural (bed & breakfast) opzetten. Voor die mensen is onze tip om eerst een locatie te huren voor minimaal één jaar en dan pas over te gaan tot koop. Zo ontdek je of het echt wat voor je is, zonder je direct in de schulden te steken en/of onomkeerbare beslissingen te nemen. En mocht je willen gaan adverteren: gebruik Google Adwords, werkt fantastisch!

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
We zijn pas 11 maanden bezig, maar tot nu toe bevalt ’t leven ons hier waanzinnig goed en komen al onze (hooggespannen) verwachtingen uit. In december 2010 hebben we een dochter gekregen, dat maakt ’t allemaal nog veel specialer!

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 j.n bakker October 28, 2012 at 11:22

Goede dag

Ik weet niet of deze site hier voor de doet is
Maar ik zou graag willen weten wat ik beslist moet zien
Ik vind de bergen natuur en wandelen mooi ,van Canyoning had ik gehoord dat het daar ook in de buurt is (maar waar)
alvast bedankt
groeten Jetze Bakker

{ 1 trackback }