Judith Straver


Naam
: Judith Straver
Woont in Spanje sinds: november 2008
Waar: Jalon (Alicante) Costa Blanca
Gezinssamenstelling en leeftijden: Alleengaand
Website: Buro Ekstravert
Website: Vakantiehuis Jalon
WeblogZeeuws Meisje in Spanje
Twitter: @judithstraver

1. Waarom ben ik geëmigreerd?
Begin 2008 kreeg ik de mogelijkheid een besluit te nemen. Ik moest voor mijn  werk  naar Eindhoven verhuizen (vanuit Middelburg voelde dat  als emigreren),  ik kon op zoek gaan naar een baan binnen Zeeland en/of de werkzaamheden van mijn Buro ekSTRAVERt uit gaan breiden.
Binnen  3 dagen heb toen besloten mijn HART te volgen en te gaan verhuizen (dus niet emigreren) naar Spanje.
Voor mij  stond al redelijk vast dat ik zo rond mijn 60ste  naar Spanje zou gaan verhuizen, want dan had ik ruim 40 jaar gewerkt, dus tijd om te gaan relaxen.  Het werd dus wat eerder.

2. En waarom juist naar Spanje?
Vanaf mijn  9de  zijn wij altijd met het gezin op vakantie geweest naar de Costa Brava. Spanje is voor mij als het ware  ‘met de paplepel ingegoten’. De laatste 10 jaar ben ik veel op Gran Canaria geweest en dat zou ook mijn bestemming zijn geworden als ik op mijn 60ste  zou gaan verhuizen.

Nu 12 jaar eerder  vond ik mijzelf nog te jong om al te stoppen met werken en heb ik abesloten om vanuit Buro ekSTRAVERt trainingsweken  Persoonlijke Groei & Ontwikkeling’ en Coachingsweken te gaan organiseren op een eigen werkplek. In die zin was het handiger om op het vaste land te gaan wonen omdat er daar meer werk- en vervoersmogelijkheden zijn.
Wie weet verhuis ik toch nog wel een keer naar Gran Canaria.

3. Hoe heb je je voorbereid op je emigratie?
Na mijn besluit genomen te hebben ben ik 2 weken later voor 10 dagen naar Spanje gegaan om mijn besluit te ‘bestendigen’.
Vervolgens mijn huis te koop gezet, zaken met de werkgever afgerond, lijsten gaan maken met zaken die geregeld moesten gaan worden, op internet uren de streek , de huizen- en de banenmarkt verkend, gesproken/gemaild met mensen die de stap al gemaakt hadden, televisieprogramma’s als ‘ik vertrek’, ‘het roer om’  en ‘droomhuis in de zon’ met nog meer aandacht bekeken en een lijst gemaakt met ‘to do’s en dont’s’ (in die zin zijn deze programma;s zeer nuttig). Ik had een paar jaar daarvoor een paar Spaanse lessen gehad, dus mijn boeken weer uit de kast gehaald, omdat ik vind dat ik de ‘basisdingen’ toch minstens in het Spaans moest kunnen doen.


4. Wat viel er mee?

Alles. Het moment dat ik de straat in reed waar ik tijdelijk zou gaan wonen, had ik het gevoel om ‘thuis te komen’.  De dagen daarna was het ‘zo normaal’ om in de omgeving rond te rijden, alsof ik er al jaren woonde. Echt genieten was het feit dat het langer licht is in de wintermaanden, de zon, de sfeer, de nieuw dingen, de vriendelijke mensen enz.

5. En wat viel er tegen?
Ik was gewend om binnen 3 minuten op de snelweg te rijden en de te rijden afstand te delen door 2+ een beetje, dan had ik de reistijd. Hier moet ik de afstand maal 2 vermenigvuldigen. Was ff wennen, wel goed om te ‘onthaasten’ en meer van de mooi omgeving te genieten.

6. Hoe is jouw Spaans?
Bij aankomst direct op Spaanse les gegaan in het dorp om naast het Spaans ook gelijk wat mensen te leren kennen. Aangezien ik met allemaal Engelsen in de groep zat is mijn Engels ook gelijk beduidend verbeterd. Naar de Spaanse TV kijken en zo nu en dan een Spaans boek lezen helpt om mijn woordenschat uit te breiden. Ik spreek het nog niet vloeiend, maar poco a poco ….

7. Ben je geïntegreerd?
Helaas is dat nog beperkt tot gesprekken met  in de supermarkt, de tabakswinkel, de gaswinkel enz.. Wel leuk contact met één van mijn weinige Spaanse buren. Zij hebben mij gevraagd om zo nu en dan op hun 2 jaar oude dochtertje te passen (en dat vind ik een hele eer), dus alle Spaanse kinderprogramma’s zijn mij wel bekend.  Tijdens de verbouwing heb ik wel zoveel mogelijk mijn spullen in het dorp aangeschaft en deze mensen spreek ik ook zo nu en dan nog weleens.


8. Wat mis je van Nederland?

Op zaterdagmiddag even de stad in en daarna op een terrasje wat drinken. Helaas zijn alle winkels dan dicht, maar een terrasje pakken is hier heel goed mogelijk.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Goed voorbereiden, basiskennis van de taal hebben en vooral GENIETEN van alles wat er op je pad komt, ook als het (mogelijk) even tegen zit.

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Een volmondig JA. Op het moment dat ik net in Spanje woonde brak in alle hevigheid de crisis uit.  Handig om goedkoper een huis te kunnen kopen, onhandig om mijn buroactiviteiten in de markt te zetten.  Maar langzamerhand ga ik toch meer en meer ’bekend’ worden zowel in Spanje als in Nederland en heb ik er alle vertrouwen in dat alles goed komt. Het weer meer met ‘mijn vak’ bezig zijn geeft een goed gevoel. Ook de website van Vakantiehuis Jalon wordt meer bezocht en heb ik al verschillende mensen persoonlijk mogen begroeten met een glas koude CAVA en wat tapas.

Het Spaanse woord ‘esperar’ betekent zowel ‘wachten’ als ‘hopen’ en daar ga ik voor!

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Anne July 1, 2011 at 10:33

En weer zo’n leuk stukje. Dat doen jullie goed.
Judith, we komen een keer op de cava hoor.

2 pien July 2, 2011 at 17:24

Hee Judith

Leuk zag het staan bij Spanje blog, je timmert wel aan de weg.
Zitten in Nederland mis onze vallei en het weer.

Liefs
Pien

3 kristin deurinck September 27, 2014 at 11:35

Dag Judith,

Wij zijn Kristin en Hendrik uit Vlaanderen en komen naar de Costa Blanca in Januari. Als je tijd en zin hebt zouden we graag eens op bezoek komen en praten over emigreren, want dat willen we heel graag doen. Ik wil niet wachten tot mijn pensioen !
nog een fijne dag en mss tot mails !
k&h uit Maldegem