José van Bennekom en Twan van Enckevort

Namen: José van Bennekom en Twan van Enckevort
Wonen in Spanje sinds: oktober 2005
Waar: in Nerja, Andalusië
Gezinssamenstelling en leeftijden: 2 personen, 46 en 40 jaar
Website: B&B Cortijo la Residencia

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij hadden altijd al het verlangen om naar een ander land te emigreren. Beter weer, minder stress, gewoon een ander leven maar wisten nog niet meteen welk land het zou moeten worden  Wel binnen Europa zodat je in geval van nood altijd makkelijk en snel terug kon vliegen mocht het nodig zijn.

2. En waarom juist naar Spanje?
Na een rondreis door Andalusië waren wij meteen verliefd en verkocht en wisten dat we daar zouden willen wonen. De prachtige witte dorpjes, gemoedelijke sfeer en hartelijke mensen. Andalusië heeft alles; zon, zee, natuur, cultuur en zelfs wintersport is mogelijk.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Wij zijn toen vijf jaar lang , iedere vakantie, en iedere keer een andere tijd van het jaar,  op en neer gevlogen om te kijken waar wij zouden willen wonen en hoe het zat met werk. Toen wij tijdens onze vakantie in 2005 toevallig tegen het ideale pand aanliepen hebben wij de knoop doorgehakt . En hoe graag je het ook wilt, op het moment dat je de handtekening zet onder het koopcontract in Spanje gieren de zenuwen toch wel door je lijf. Van de ene kant ben je hartstikke blij dat het gaat gebeuren en van de andere kant ook de twijfel van doen wij er wel goed aan.


4. Wat viel er mee?

Ons huis in Nederland was na twee weken al verkocht en zijn wij dus eerder naar Spanje vertrokken dan gepland.

5. En wat viel er tegen?
Je weet voordat je vertrekt dat alles in Spanje niet gaat zoals in Nederland maar als je er dan woont is dat wel heel frustrerend.  Een afspraak  hebben met  iemand  zegt niets. Ze komen gewoon niet opdagen en als je ze dan belt waar ze blijven  dan zeggen ze doodleuk dat ze morgen of overmorgen wel komen. Wij wonen hier nu 6,5 jaar maar het went niet.

6. Hoe is jullie Spaans? 
Het Spaans van Twan is goed. Hij krijgt ook vaker complimenten van Spanjaarden, maar hij heeft ook 2,5 jaar alleen maar Spaanse collega’s gehad  Dan moet je wel en leer je ook snel. Daarbij heeft hij ook geen angst om Spaans te praten Ik (José) versta het goed en kan ook wel Spaans terug praten maar alleen in korte zinnen en ik durf ook niet zo goed. Als ik iets zeg en ze verstaan mij niet dan klap ik dicht.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Nerja is natuurlijk geen kleine plaats en wij wonen buiten Nerja dus veel Spanjaarden in Nerja kennen wij niet, wij wonen er namelijk niet tussen.Wij kennen alleen de Spanjaarden die hier  bij ons komen werken op het land en de mensen waarbij wij in de winkel of restaurant  komen. Spaanse vrienden hebben wij niet. Dat is wel makkelijker als je in een klein dorp woont   Wij hadden wel een Spaanse vriend in Sevilla maar die is helaas naar Canada verhuisd omdat zijn vriendin daar woont.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Wij komen uit Limburg dus missen wij natuurlijk de Limburgse vlaai nog steeds en de lekkere witte asperges

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Mocht je een huis willen kopen, ga dan eerst een tijdje huren in het gebied of plaats waar je zou willen wonen. Dan pas merk je hoe het je daar echt bevalt. Wij hebben meteen gekocht en hadden daar achteraf spijt van. Het bleek namelijk toen wij er woonden dat het halve dorp uit engelse mensen bestond  en  de Spanjaarden in het dorp  daardoor niet echt vriendelijk waren tegen buitenlanders omdat de meeste engelse  geen rekening hielden met de Spaanse normen en waarden. Wij hebben verder niets tegen engelse maar het is wel jammer als je naar Spanje verhuisd dat je dan min of meer tussen de engelse woont. Mocht je een huis kopen, laat dan een advocaat of gestor het papierwerk van het huis goed uitzoeken zodat je zeker weet dat het huis niet illegaal gebouwd is.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Onze verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Wij hebben het zeker druk met onze B&B maar het is anders druk dan in Nederland. Je leeft meer buiten en  geen stress en komt er onverwacht  iemand langs dan laat je de boel de boel en gaat zitten met een lekker wijntje  Daarbij wordt je al vrolijk als je (bijna) iedere morgen opstaat met de zon vol aan de blauwe hemel

 

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Annelies van der Poel February 5, 2014 at 21:16

Hallo Twan en José. Bij toeval kwam ik op jullie website terecht. Prachtige omgeving en mooie kamers en zover ik kan inschatten hele leuke positieve mensen. Ik ben 1 keer in Nerja geweest en dat is me goed bevallen…lekker warm en heerlijk eten. Mochten wij ooit een keer op vakantie gaan dan is het zeker bij jullie. Erg mooi!!!! Complimenten. Gr. Annelies.

2 D'heem guido April 14, 2015 at 12:49

mooi artikkel , als alles mee zit in belgie gaan wij wonen
intorrox , maar wij gaan huren en rusten , wij zijn met de kerst nog geweest en drie jaar eerder in het iberoster hotel , we gaan huren van het kantoor anita brits en echtgenoot ,wij willen dus ook buiten leven ,wij zijn beide vrachtwagen schaufeur geweest en passen ons goed aan ,we hebben beide reuma en het klimaat zal ons zeker goed doen
met vriendelijke groeten
guido en christiane

3 Dorretty Baars August 26, 2015 at 13:06

Hola Twan y Jose ,Ik herken veel van jullie verhaal.woon zelf nu 8 jaar in spanje.Wij, me vriend en Ik willen verhuizen in de buurt van Nerja.Zijn er nog niet geweest,willen eind van het jaar er heen.Om daar iets te vinden om tegaan wonen.Mischien weten jullie iets waar we kunnen verblijven voor een aantal weken,weet niet of dat ook bij jullie kan? Als wat info hebt zie Ik dat graag tegemoet,Alle tips zijn welkom.adios Dorretty