Joris en Monique van Rossum


Namen
: Joris en Monique van Rossum
Wonen in Spanje sinds: 2001
Waar: Valderrobres (Teruel)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Joris is 45, Monique 42, geen kinderen maar wel dieren
Website: Mas de las Tapias
Website: Eloquentia
Facebook: Eloquentia.es

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Na enige tijd door de wereld rondgereisd te hebben, wilden we niet meer in het drukbevolkte Nederland wonen. We zochten een betaalbare plek in mooie natuur met rust en ruimte om te wonen in een aangenaam klimaat.

2. En waarom juist naar Spanje?
Alvorens naar Spanje te gaan, hadden we een jaar in Nicaragua gewoond waardoor we Spaans spraken. Daarnaast is Spanje goed bereikbaar vanuit Nederland en heeft het een aangenaam klimaat.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We waren al drie jaar uit Nederland weg voordat we naar Spanje gingen dus misschien was dat wel de grootste voorbereiding. We gingen naar Spanje met het idee om door heel Spanje te reizen en te kijken of we er zouden willen wonen. Na een week of zes kwamen we in ons huidige woongebied, werden verliefd op de prachtige natuur en besloten hier te blijven en naar een oude boerderij rond te kijken. Verder spraken we natuurlijk Spaans en we hadden een praktisch boek bij ons over emigreren naar Spanje.


4. Wat viel er mee?
We hadden geen hooggespannen verwachtingen, maar we vonden een betaalbare boerderij op een schitterende plek. We hadden geen van beiden bouwervaring, maar het is gelukt ons huis in 8 jaar tijd zelf om te toveren in een mooie Casa Rural, waar we nu talencursussen geven.

5. En wat viel er tegen?
De winter is in het gebied waar wij wonen veel kouder dan je van Spanje zou verwachten. We wonen in een oud huis en het is niet zo eenvoudig warm te stoken als een Hollandse nieuwbouwwoning. Communicatie liet op zich wachten, pas na 4 jaar kregen we telefoon en internet aan huis, pas 2 jaar later kwam ook mobiel belsignaal. Internet is nog steeds traag.

6. Hoe is jullie Spaans?
Vloeiend

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja in de zin dat we hier wonen, werken en deelnemen aan lokale activiteiten en commissies en daardoor geaccepteerd en gewaardeerd worden, maar we hebben slechts hechte vriendschap met enkele lokale Spanjaarden. Daarnaast kennen we wel heel veel Spanjaarden maar hebben we toch meer vrienden onder de buitenlanders.  De autochtone bevolking wordt vaak geabsorbeerd door eigen vriendenclubs en stevige familiebanden.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Kringloopwinkels en marktplaats.nl, een verscheidenheid aan internationale restaurants om de hoek.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Stel je open op en accepteer dat afspraken vaak niet nagekomen worden. Spreek de taal! Het is niet makkelijk om nu werk te vinden, dus zorg ofwel dat je vooruitzicht op een baan hebt alvorens te emigreren ofwel  word zelfstandig ondernemer. Huur eerst een tijdje in de regio waar je denkt te willen wonen en koop daarna pas als het goed bevalt. Zo heb je meer tijd om te integreren en een netwerkje op te bouwen en om zelf op huizenjacht te gaan, buiten de makelaars om.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
We hebben het erg naar onze zin en genieten nog elke dag, zomer én winter, van de omgeving en onze manier van leven.

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Theo van den Ende March 18, 2013 at 15:56

Hallo Joris en Monique,
Na veel speurwerk toch gevonden. We zijn bezig met een reunie voor oud-elinkwijkers. De datum is 13 oktober 2013. Het zou leuk zijn als jullie hier ook bij willen zijn. Ik begrijp wel dat het voor een paar uur haast niet mogelijk is om over te komen, maar misschien zijn jullie die datum in nederland (voor een zonnige vakantie ha ha) Wij houden via e-mail wel contact. Heel veel groeten, van John en mij. Gr. Theo