Jelco Oosterhof, Nynke Betten en Maren Oosterhof

Jelco Oosterhof, Nynke Betten en Maren Oosterhof over hun emigratie naar Spanje
Namen
:  Jelco Oosterhof, Nynke Betten & Maren Oosterhof
Wonen in Spanje sinds: 2010
Waar: Mazarrón (Murcia)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Jelco 44, Nynke 38, Maren 12
Bedrijf: Droomhuis Spanje

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Op dit moment hebben wij ons eigen makelaarskantoor in Spanje en begeleiden wij Vlamingen en Nederlanders met hun zoektocht naar hun perfecte plekje.
Maar dit is niet altijd zo geweest. Toen wij 10 jaar geleden emigreerden ging daar wel heel wat aan vooraf. Na mijn voetbalcarrière ging ik in het onderwijs in Nederland en dacht net als velen dat ik dit mijn hele leven dit zou blijven doen. Tijdens mijn voetbalcarrière waren er wel aanwijzingen achteraf gezien dat mijn toekomst toch anders zou zijn dan gedacht. Ik heb mijn hele leven al hoofdpijn en last van spieren. Maar dat werd altijd afgedaan met te hard trainen, beter rust pakken etc. Na mijn voetballoopbaan kwam mijn lichaam in de rust en raakte ik ook uit conditie en toen werden de symptomen erger en kreeg zeer veel last van mijn  spieren maar ook mijn hart kreeg ritme stoornissen. Na een aantal jaar van het ene ziekenhuis in en het andere ziekenhuis uit en vol aan de medicatie werd het er allemaal niet beter op en ik kon niet meer normaal functioneren.

Op een dag zei mijn reumatoloog tegen mij: jij moet hier weg. Jij moet naar een beter klimaat. Oké…maar waar? Mijn reumatoloog vertelde dat er een aantal micro klimaten in de wereld waren waar het voor mensen met problemen aantoonbaar beter is. Hij had het over Zuid Afrika, Turkije, Portugal en Spanje. En specifiek over de regio Murcia. Ik had daar nog nooit van gehoord. Ik was wel eens in Spanje geweest maar dat was meestal een wedstrijd spelen en dan weer weg. Wij gingen ons daarin verdiepen. Want het klonk allemaal te goed om waar te zijn. Ik bedoel 2 uurtjes vliegen en dan kom je terecht in een geheel andere wereld? Na een 1  jaar speuren, rapporten lezen etc. moest het er dan toch van komen.  Wij besloten een aantal maanden naar Spanje te gaan. Wij belanden in Andalusië ook omdat ik daar wel eens van gehoord had en dat klonk vertrouwd. Een prachtig gebied maar met winters van 14 graden. Dus kortom niet goed genoeg, we gingen wat naar boven en kwamen uit in Mazarrón. Toen niet wetend dat dit onze toekomst was. Al na een dag was mijn hoofdpijn weg en kon ik mijn handen bewegen. Dit was een hele rare ervaring.

Jelco Oosterhof, Nynke Betten en Maren Oosterhof over emigreren naar Murcia
Vanaf dat moment besloten wij om een jaar lang terug te gaan met vakanties om te kijken of het echt beter was. En wat bleek ik voelde me sterker en had veel minder pijn. Had mijn reumatoloog dan toch gelijk. Dit moest het worden. Maar in deze regio waren niet veel buitenlanders en het was nog echt Spaans. Wij moesten dan ook alles zonder hulp uit vogelen. En dat was niet makkelijk als je de taal niet spreekt. We zijn tegen heel veel muren aangelopen en ik weet zeker dat veel mensen al lang waren afgehaakt. Maar wij wisten waarvoor we het deden , een betere toekomst.  Onze dochter ging naar een Spaanse school bij ons het dorp. Ze is fantastisch opgevangen door alle ouders en kinderen. Dat heeft enorm geholpen.

Ondertussen probeerden wij de taal zo snel mogelijk te leren. Dat ging vrij vlot. En Nynke ging werken bij een vakantiehuis verhuurbedrijf. En aangezien ik ook al mijn voetbal diploma’s heb ging aan de slag bij een Spaanse voetbalclub. Ondertussen hadden de Belgen en de Nederlanders de streek ook ontdekt en wat bleek er waren geen Nederlandstalige agenten in de regio. Alles moest in het Engels of in het Spaans. Een kantoor in Mazarrón benaderde ons of wij voor dit kantoor wilde werken. En zo zetten wij zo´n 7 jaar geleden onze eerste stappen in de makelaars wereld. Wij behaalden ondertussen alle diploma’s die vereist waren. Ik voelde mij zo goed en had steeds minder medicijnen nodig en werd fitter en fitter en daardoor ging ik steeds meer doen op kantoor. Ik werd manager en regelde eigenlijk alles. Maar het was zo druk en omdat Nynke en ik de enige waren die verschillende talen spraken moesten wij alles doen en zo bleef er weinig tijd over om de klanten ook na de verkoop goed bij te staan. En dat wilde ik absoluut niet. Wij hadden alles zelf moeten doen en daardoor een groot netwerk opgebouwd en daar konden de klanten nu mooi gebruik van maken en dat werd daardoor eenvoudiger voor hen. En dat wilde ik graag met hun delen. Nynke en ik besloten om voor ons zelf te beginnen.

Met al onze eigen ervaringen en de ervaringen binnen de Spaanse makelaars wereld waren wij de ideale combinatie om Vlamingen en Nederlanders te begeleiden. Zij hoefden niet dezelfde fouten te maken als ons. Het was de beste beslissing ooit. Na het emigreren naar Spanje natuurlijk. Nu zijn we hier al weer een hele tijd we hebben ondertussen zoveel lieve mensen ontmoet. De meeste klanten zijn echte vrienden geworden. Wij zitten gelukkig niet aan al die targets vast zoals al die grote kantoren. Wij hebben nog echt het gevoel dat we er voor de mensen zijn.

Jelco Oosterhof, Nynke Betten en Maren Oosterhof over emigreren naar Spanje
Wij zijn niet naar Spanje gekomen om rijk te worden, wij hadden maar één doel voor ogen en dat was mijn leven een beetje dragelijker maken. En als dat zou lukken dan was het voor de hele familie beter. Hoe konden wij weten achteraf gezien dat Murcia het gezondste leefklimaat van Europa heeft. Dat weten wij nu maar toen niet. Het blijft wel frustrerend dat veel collega’s aan andere costa´s claimen het micro klimaat te hebben. Puur natuurlijk om hun product aan de man te brengen en dat snap ik ook nog wel maar het is eigenlijk liegen tegen de mensen. En dan zeg ik gewoon, wil je mijn verhaal horen of ga gewoon googlen….. Wij hadden overal kunnen eindigen in Spanje dit had ons niets uitgemaakt. Maar wij zijn onze reumatoloog zo dankbaar met het advies wat hij ons heeft gegeven. Ons leven is echt veranderd in de meest positieve zin van het woord.

2. En waarom juist naar Spanje?
Zie boven

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hebben 2 jaar lang verschillende plekken bezocht in Spanje, veel lezen.

4. Wat viel er mee?
De vriendelijkheid van de Spanjaarden zelf.

5. En wat viel er tegen?
Wij hebben alles zelf moeten doen en als je dan de taal niet goed genoeg spreekt kom je nergens. Daarentegen zijn wij Nederlanders van mening dat wij het wel weten en als je met die mentaliteit komt loop je tegen heel veel muren aan. Dat moet je zo snel mogelijk veranderen.

6. Hoe is jullie Spaans?
Goed

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja absoluut. Onze dochter haar eerste taal is Spaans. We wonen in een Spaans dorp waar je jezelf alleen kan redden als je Spaans spreekt. Ik werk daarnaast nog bij de voetbalclub Lortca en assisteer en begeleid trainers.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Theater voorstelling, cabaret.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Jazeker. Als je nog moet werken, vergeet dan alles wat je in Nederland hebt geleerd, diploma’s zeggen hier niets. Je moet van onderaan beginnen zoals, schoonmaak, barwerk etc. En dat voor 4/5 euro per uur. Als je dat kunt heb je een kans van slagen. Doe goed voorwerk, iedereen claimt het micro klimaat te hebben maar dat kan helemaal niet.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
We hadden niet veel verwachtingen. We zijn voor mijn gezondheid verhuist. En wisten niet wat we konden verwachten. Dat we nu na 8 jaar ons eigen bedrijf hebben dat hadden we nooit verwacht. Maar met keihard werken kom je een eind.