Jeannette, Merijn, Juli & Finn


Namen
: Jeannette, Merijn, Juli & Finn
Wonen in Spanje sinds: December 2007
Waar: Benissa, Costa Blanca
Gezinssamenstelling en leeftijden: Man 38, vrouw 38, dochter 6, zoon 5 jaar
Bed & Breakfast Finca Pura Vida
Meubels van Steigerhout: Viva la Fusta

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Voor de natuur, het klimaat, voor meer rust en een betere gezondheid.

2. En waarom juist naar Spanje?
We hebben eerst aan Canada gedacht, maar dat vind ik toch iets te koud gedurende de winter.
Beide ouders woonden hier full en part-time, waardoor we het gebied kenden, dus toen was de keuze snel gemaakt. Mijn vader woont weer in nl en mijn schoonmoeder woont hier nog.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We zijn regelmatig op vakantie geweest om het gebied goed te verkennen, en stuitten per toeval eigenlijk op Benissa. Toen zijn we verder gaan zoeken naar een geschikte lokatie, om te kopen of te bouwen, het werd dat laatste.


4. Wat viel er mee?

Vrijwel alles.

5. En wat viel er tegen?
De duur van de bouw van het huis, dat heeft meer tijd gekost dan we gedacht hadden. Verder waren er een groot aantal belangrijke bancalen, rond de plek waar het huis moest komen, ingestort. Dit zorgde voor een fikse financiële tegenvaller.

6. Hoe is jullie Spaans?
We redden ons uit iedere situatie, maar dat gaat nog lang niet vloeiend genoeg. Komende zomer gaan we fijn weer verder met de lessen.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Naar tevredenheid.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Ik, vrienden en familie en natuurlijk de HEMA !
Merijn helemaal niets.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Zorg dat je voldoende geld bij je hebt om het een tijdje uit te zingen, en het helpt natuurlijk ook om de taal alvast te leren, zodat je altijd een baan kunt gaan zoeken. In het meest ideale geval heb je die al voordat je vertrekt. Accepteer dat je altijd die Nederlander zult zijn en nooit een Spanjaard, soms voelt dat een beetje eenzaam, maar de meeste Nederlanders die hier zitten worden goed geaccepteerd. Leer de taal gewoon, en laat zien dat je hun cultuur waardeert dan is er niks aan de hand. Verdiep je in hun gebruiken, en accepteer gewoon dat ze met sommige dingen heel anders omgaan dan wij. Wij zijn tenslotte de buitenlanders, zij niet. Zeg in hemelsnaam niet eerlijk dat je sommige dingen stom of gek vindt, dit klinkt als een inkopper, maar je moet ze de kost geven die dat doen. Nederlanders kunnen erg bot en eerlijk zijn, bij de Spanjaarden zien wij dat niet. Wij vinden de Spanjaarden juist over het algemeen hele vriendelijke en welwillende mensen, zoveel meer dan de Nederlanders. Hier in de streek siert het je als je eenvoudig bent, pocherij doen ze niet aan, als ze veel geld hebben dan zie je dat niet aan ze. (Natuurlijk weet ik niet hoe dat ergens anders in Spanje is)

Een goed voorbeeld van typisch Spaans, onze buurman woont al 62 jaar op deze plek, heeft een houten been en loopt met geiten, heeft 1 net setje kleren en dan een setje waar hij normaal in loopt. Heeft natuurlijk een onverzorgd gebit en krijgt maar 350 euro per maand aan uitkering van de overheid. En dan heeft ie ook nog een autootje. Maar hij heeft in vermogen vrijwel net zoveel als ons, het zit alleen in land en een huisje in het dorp.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja het is hier heerlijk!

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 JEAN-LOUIS PIETERS February 16, 2012 at 12:20

Dag Merijn,
Prachtige website, tot binnenkort, kom eind maart naar Spanje. Kunnen we s’middags eens iets kleins gaan eten samen.
Groeten aan de familie
Jean-louis

{ 1 trackback }