Jean-Marc en Elisabeth

Jean-Marc en Elisabeth Over emigreren naar Malaga
Namen
: Jean-Marc en Elisabeth
Wonen in Spanje sinds: 2006
Waar: Axarquía, Málaga
Gezinssamenstelling en leeftijden: 2 volwassenen met later nogal wat zwerfhonden. Bij de emigratie in 2006 waren wij 36 en 30.
Bedrijf: Spanishrealestatemalaga
Weblog: Nederlandse Makelaar in Málaga

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?

Wij zijn geëmigreerd om het klimaat, het avontuur en het andere leven.

2. En waarom juist naar Spanje?

Enkele landen in Zuid-Amerika waren ook een optie. Het werd Spanje vanwege de relatief korte reistijd naar Nederland.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?

We hebben ons niet echt voorbereid. Wel was onze huwelijksreis van 4 weken in Andalusië de reden om de stap te maken.

Jean-Marc en Elisabeth over hun emigratie naar Spanje

4. Wat viel er mee?

Goed internet op de ¨campo¨.

5. En wat viel er tegen?

Wat nu nog steeds tegenvalt is de werkmentaliteit van de Spanjaarden. Uitzonderingen daargelaten, maar het is moeilijk om een hoge klantenservice te garanderen aan Noord-Europeanen als we uiteindelijk en op een bepaald moment meestal van Spanjaarden afhankelijk zijn. Dit geldt voor huiseigenaren die hun woning willen verkopen maar ook voor bijvoorbeeld advocaten en andere dienstverleners. Zaken op schrift hebben betekent niet altijd dat je ook de garantie hebt dat de afspraken nagekomen worden. WhatsApp is belangrijker dan e-mail of de telefoon. Tot slot is het verkeer hier voor ons gevoel gevaarlijk. Gelukkig hebben wij zelf nooit een ongeluk gehad, maar we hebben veel zien gebeuren binnen een straal van 10km om ons heen!

6. Hoe is jullie Spaans?

Vloeiend.

7. Zijn jullie geïntegreerd?

De eerste 10 jaar kwamen we bijna niet onder de Nederlanders en overige expats met het doel om te integreren. We denken dat het gelukt is.

Jean-Marc en Elisabeth over emigreren naar Andalusie

8. Wat missen jullie van Nederland?

Door de jaren heen niks meer omdat alles wel via internet te krijgen is tegenwoordig, zelfs de meest moeilijk te vinden typische Indonesische ingrediënten. Familie en vrienden komen gelukkig regelmatig hier.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ik schrijf dit in december 2017: zorg ervoor dat makelaars je serieus blijven nemen bij het zoeken naar een woning. Laat bijvoorbeeld niet je gegevens achter op alle huizenportalen waar dezelfde makelaars allemaal dezelfde woningen aanbieden. Kies één hooguit twee makelaars die naast professionaliteit in ieder geval fatsoenlijk communiceren. En mocht je nog moeten werken, overweeg dan iets voor jezelf te beginnen zodat je niet afhankelijk bent van een Spaanse werkgever met heel erg veel werkuren en een heel klein salaris.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?

Absoluut!