Jannet Vink en Suzan van Beurden


Namen: Jannet Vink en Suzan van Beurden
Wonen in Spanje sinds: juli 2010
Waar: Torrevieja (Costa Blanca)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Jannet (34), Suzan (36), hond Chico (1 jaar)
Weblog: Jannet en Suus

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij wilden beiden wat anders, een andere baan, wonen en werken in een ander land. Jannet heeft al een keer in Australie gewoond en gewerkt. Zij was getrouwd met een man en had een eigen ijsspeciaalzaak. Suzan was werkzaam in het onderwijs als leerkracht. Beide dames kenden elkaar nog niet.

Jannet ging na 3 jaar scheiden en besloot terug naar Nederland te gaan, waar ze als apothekersassistent ging werken in Driebergen. Suzan en Jannet leerden elkaar kennen via relatieplanet en het klikte meteen! Na 2 jaar op –en neer reizen tussen Utrecht en Tilburg, besloten zij samen het roer om te gooien en voor langere tijd naar Spanje te vertrekken. Wat ze daar wilden doen was nog niet duidelijk. Ze besloten om eerst eens voor 3 maanden te gaan om zich te oriënteren. Dus banen opgezegd en met het vliegtuig naar Torrevieja, waar de ouders van Suzan een vakantiewoning hebben. Al gauw was duidelijk dat ze een eigen lunchroom wilden beginnen, dus op zoek naar een geschikte locatie. Na 2 maanden hadden ze nog steeds niets gevonden en besloten ze om maar weer terug naar Nederland te gaan. Maar toen…. nog 1 pand bekijken en gewoonweg geweldig!!! Wat een toplocatie!!! Aan zee, met zicht op de haven! Beiden helemaal verliefd op het lokaal, vertrokken ze terug naar Nederland om daar zo snel mogelijk alles te regelen om daarna voorgoed naar Spanje terug te keren. 10 dagen hadden de dames nodig om alles te verkopen, dan wel te koop te zetten, zich uit te schrijven, spullen pakken en wegwezen!!! In Spanje begon het geregel opnieuw, papiermolen, vergunningen aanvragen, certificaten halen, betalingen verrichten en heel de maand juli klussen en alle voorbereidingen treffen om uiteindelijk in augustus de deuren te kunnen openen van hun eigen, super mooie lunchroom genaamd “ Dos chicas”!!!

2. En waarom juist naar Spanje?
Het weer is bijna altijd goed en de ouders van Suzan hebben er al een woning waar we voorlopig kunnen verblijven.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Tijdens onze oriëntatie hebben we veel tijd gestoken in het leren van de Spaanse taal en hebben we veel marktonderzoek gedaan. Toen bleek dat we een horeca-zaak wilden, moesten we toch wel ondervinden wat we precies willen verkopen,wat de prijzen zijn en waar vraag naar is. We hebben alvast ons NIE-nummer aangevraagd en allerlei abonnementen in Nederland opgezegd. Vooral het “things to do” lijstje voor Nederland was groot. We hebben in die 10 dagen dat we terug naar Nederland zijn geweest ontzettend veel gedaan! Alle prive-spullen moesten uit het huis van Suzan. Jannet had daarvoor gelukkig al haar eigen woning in 3 weken tijd verkocht en het appartement van Suzan hebben we vanuit Spanje al te koop laten zetten. Verder hebben we beide motoren verkocht en de auto. Alle andere spullen in dozen ingepakt en opgeslagen en telkens als er familieleden met de auto naar Spanje gaan, nemen ze een aantal dozen voor ons mee.

 


4. Wat viel er mee?

Omdat wij al bijna 3 maanden in Spanje hebben gezeten om ons te oriënteren, hadden we al heel veel uit kunnen vogelen en hebben we al wat papierwerk kunnen regelen. Inschrijvingen etc kosten veel tijd, maar wij hadden die tijd ervoor en dat was erg fijn! We hebben uitgebreid marktonderzoek kunnen doen,

5. En wat viel er tegen?
Je moet het echt allemaal zelf doen en ondervinden. In Spanje werkt de gemeente anders dan wij gewend zijn en de verhalen die zeggen dat je uren in de rij moet staan om iets aan te vragen, kloppen. Je moet dit allemaal ondergaan en je erbij neerleggen dat zaken hier erg omslachtig zijn en niet werken zoals in Nederland. Verder is het erg lastig als je de Spaanse taal niet vloeiend spreekt. Instanties waar je mee moet werken, spreken bijna geen Engels en er is niemand die je vertelt waar je nu precies op moet letten en wat in de beginfase belangrijk is om te regelen. Ja, je hebt een advocaat die ervoor zorgt dat de contracten allemaal in orde zijn en ja we hebben een boekhouder onze cijfers bijhoudt, maar iedereen werkt aan zijn/haar begrensd deel. En het overgrote deel wat overblijft, moet je zelf regelen en ondervinden. En dan krijg je ook nog heel vaak te maken met het “manana, manana”, daar waar wij als Hollanders het meteen goed geregeld willen hebben, is het hier allemaal een stuk nonchalanter, lijkt relaxt, maar als het erop aan komt, moeten je zaken wel goed geregeld worden, anders kun je het, zeker als buitenlander, wel vergeten!!!

Het contact met de mensen uit Spanje verliep in het begin erg stroef. Zij hebben al snel een aversie tegen buitenlanders die in hun land iets willen beginnen en als ze dan ook nog merken dat je hun taal niet vloeiend spreekt….. Maar wij hebben volgehouden, leerden elke dag weer bij en bleven dagelijks heel vriendelijk de Spanjaarden begroeten. Daar waar mensen ons eerst straal voorbij liepen, zeggen ze ons nu vriendelijk goedendag en komen ze ook nog weleens binnen om een drankje te nuttigen. Daar waar wij hoge waarde hechten aan klantgericht handelen, wordt je hier vaak erg onvriendelijk geholpen en valt het erg op als je bijvoorbeeld een winkelbediende hebt die erg vriendelijk is.

Verder is het niet zo dat je de deuren opent en het volk binnen komt stromen! Het strand lag vol met mensen, maar bij ons zat geen kip!!! Wat doe je fout??? Je moet er heel veel energie insteken en erg creatief zijn ome mensen binnen te krijgen, zeker in een tijd als deze waar mensen het niet zo breed hebben en het liefst geen cent uitgeven.

6. Hoe is jullie Spaans?
Suzan spreekt het aardig, komt al heel haar leven in Spanje om vakantie te vieren en heeft ook wel een taalgevoel. Voor Jannet is het moeilijker, zij heeft geen talenknobbel en moest met Spaans vanaf het begin beginnen. Nu gaat het aardig. Jannet begrijpt veel, maar durft het moeilijker te spreken en Suzan redt zich redelijk, zij zou alleen echt wel willen dat ze de taal vloeiend gaat spreken. Wij lopen er beiden wel tegenaan dat ook hier veel verschillend Spaans gesproken wordt. In het seizoen komen er veel mensen van Madrid en van Noord-Spanje. Sommige mensen spreken echt Russisch voor ons ϑ

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Nee, dat denk ik niet. Je blijft toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Pas als we de taal vloeiend spreken komen we wat meer in de buurt, maar dan nog…. een Nederlander en Spanjaard zijn toch wel erg verschillend!


8. Wat missen jullie van Nederland?
Hahaha, dat is een vraag van ons marktonderzoek. Het antwoord van vele mensen was “ de stroopwafel”. Wij zijn nog een tijd bezig geweest om iets met stroopwafels te gaan doen……. Wij missen vooral onze lekkere Nederlandse lunchrooms met lekkere belegde broodjes, dat wat wij nu zelf begonnen zijn!!! Wanneer wij hier in de middag zin hadden om iets te gaan eten, is de keus vaak alleen vette hap, vet Engels eten, hamburgers of gefrituurde palmares. Hoe vaak wij wel niet zin hadden in een broodje gezond….. Nu kan het, bij de Dos Chicas!!!

Buiten dat missen wij natuurlijk wel onze familie en sociaal leven, de gezellige concerten waar we graag heen gingen met vrienden.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Neem de tijd om alles goed voor te bereiden en kijk uit met wie je in zee gaat. Er lopen hier erg veel oplichters rond, iedereen moet in de tijd van de crisis aan geld komen en mensen chromen niet om dat over de rug van een ander te doen! Doe goed navraag wie je in vertrouwen kunt nemen en ga er maar van uit dat dat niet altijd de mensen zijn van je eigen geboorteland! Verder moet je wel een eigen vermogen hebben, want ondanks dat veel panden leegstaan en voor weinig kunnen worden overgenomen, de wetgeving in Spanje is niet meer zo dat alles maar kan en goedgekeurd wordt, het gaat allemaal gepaard met veel geld en vooral ook veel bureaucratie!!!

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Zeker voor wat betreft het genieten van het land en het weer! Hoe fijn is het dat je eigenlijk altijd wel de dag met zon kunt beginnen, daar waar je in Nederland blij bent als het een keer niet regent, is het hier zo gewoon dat de zon altijd schijnt. Qua relatie was het natuurlijk ook een test! Van latten naar 24 hours together!!! Hier hebben we eigenlijk nooit tegenop gezien en gaat ook erg goed. Wat we graag hier wilden doen, doen we nu . Het is wel zo dat wij straks in de zomer gewoon keihard moeten werken, dus zonnebaden zit er in die periode niet echt in. Maar gewoon al door het uitzicht wat we hier hebben genieten we elke dag weer!

 

Leave a Comment

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Kees February 15, 2011 at 01:40

Top meiden, Todo irá Bien.

2 Francis March 7, 2011 at 18:08

Holla,
Heb zelf een huis in Valencia sedert 3 jaar en ga er toch 5 keer per jaar naar toe .
Heb jullie verhaal met plezier gelezen en kan alleen maar zeggen dat jullie 2 sterke chicas zijn.
Doe zo verder en veel geluk in jullie Spaanse droom.
Grts. Francis el Belga

3 valerie September 4, 2011 at 17:38

Leuk om jullie verhaal te lezen.
Ik kom zeker eens langs!
Foto met prachtig vee op de achtergrond.
Waar is de foto genomen?
Wil ik ook zien!

4 Arthur van Unnik November 23, 2011 at 07:30

Hola,

leuk verhaal dat jullie hebt geschreven wens jullie veel plezier en geluk. Grt Arthur

5 piet October 18, 2013 at 17:34

wij willen drie maanden komen over wonderen intorrevieja zou willen weten of wij wat kunnen ver huren daar bedankt piet

6 Carolien & wijtske July 16, 2014 at 13:09

Hoi meiden wat top, wat een verhaal, wat een inzet motivatie en overlevingsvermogen! Leuk. Wij hebben ook de planning om binnen 2jaar te gaan emigreren naar spanje costa blanca, gewoon om te wonen en te werken. We hopen dat ons huis hier in duitsland snel wordt verkocht, inpakken en wegwezen zeggen we maar. 1 vraag aan jullie hoe wordt gekeken tegenover homoseksualiteit daar ???? Wij staan gewoon in de maatschappij en leven niet in kringen voor lesbiennes, Enzo . Gewoon ons leven geniet van de wereld en van elkaar. Vanaf 15 aug zin wij in alicante en omgeving om ons te oriënteren en te voelen hoe het daar is. We blijven maar 5 dagen , goed voor de eerste prikkels. Voor beide veel succes en geniet van het leven groetjes van ons.

7 kristin deurinck September 27, 2014 at 11:23

Hallo chicas !

wij zijn Kristin en Hendrik uit Vlaanderen en komen naar de Costa Blanca in Januari. Komen jullie een bezoekje brengen en wouwen graag praten over emigreren, want dat zien we ook wel zitten. Tenminste als jullie daar tijd en zin voor hebben. Als er iets is wat we kunnen meebrengen van hier laat maar weten !
nog een fijne dag !

k & h

8 Tom van Vessem October 6, 2014 at 18:02

Hallo,
Waar in Torrevieja zijn jullie gevestigd ?

Grt
Tom

9 Monique September 13, 2015 at 09:34

Super meiden !

Hoe gaat het nu met jullie bedrijf ?

Zelf ben ik me aan het oriënteren in Marbella.

Groetjes,
Monique

10 christian July 27, 2016 at 13:37

hallo Janet Vink en Suzanne Van Beurden,

Ik ben christian debut en ik ben 42jaar jong en ik zoek werk in Alcante daarom zou ik eens willen horen of u nog iemand zoekt om te werken in de keuken bij jullie. Ikzelf heb zelf 20jaar gewerkt aan de koude kant in de keuken, ik werk snel, ordelijk en ik ben punctueel. Ik ben momenteel nog wel werkende in belgië maar zodra ik de kans krijg om in Spanje te kunnen werken vertrek ik naar Spanje. Ik heb het wel gehad met de Belgische werk mentaliteiten. Ik hoop dat ik geluk heb en dat u iemand zoekt voor uw keuken brigade te kunnen versterken.
Ik ben zelf nog wonende in belgië maar mijn ouders wonen in Alcante en ik wil zo snel mogelijk naar spanje toe komen.
Ik weet uiteraard niet of u iemand zocht voor de keuken maar wie niet waagt heeft ook niets gewonnen haha.
Vriendelijke groeten
debut christian

11 Alex August 26, 2016 at 11:15

Holaa in welk gedeelte zitten jullie in torrevieja ik ben ook woonachtig in torrevieja. En ik ben benieuwd hoe het gaat met jullie winkel mvg alex

12 Sandra February 16, 2017 at 12:45

Hoi Jannet en Suzan,

Ik zou graag met jullie in contact willen komen.

Groetjes Sandra

{ 2 trackbacks }