Jan van Rossum en Chris Eyskens

dos-iberos-jan-en-chris

Namen: Jan van Rossum en Chris Eyskens
Wonen in Spanje sinds: 2010
Waar: Alhaurín el Grande (Málaga)
Gezinssamenstelling en leeftijden: 49 en 37
Bedrijf:Andalucía Holidays
Twitter: @dosiberos

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
We waren allebei toe aan een nieuwe uitdaging en wilden graag iets voor onszelf beginnen ergens in Europa. En vooral het jachtige leven in Nederland en België wilden we gráág achter ons laten.

2. En waarom juist naar Spanje?
Spanje en met name Andalusië biedt zoveel verschillende mogelijkheden aan vakantiegangers qua cultuur, natuur, golf en natuurlijk het heerlijke klimaat. Andalusië is daardoor het gehele jaar een aantrekkelijke vakantiebestemming en dat betekent dat we alle seizoenen gasten kunnen ontvangen in onze bed & breakfast, vakantiewoning en appartement.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hebben allereerst Andalusië doorkruist op zoek naar de ideale locatie. Uiteindelijk is dat Alhaurín el Grande geworden voor de bed & breakfast, vanwege de mooie en centrale ligging in Andalusië.  Het vinden van een pand met mogelijkheden om alle ideeën te kunnen realiseren was de volgende stap. Vanaf het moment dat je besluit te emigreren komen er heel wat zaken op je af die geregeld moeten worden. Gewoon stuk voor stuk afwerken en je gezonde verstand gebruiken!

Jan van Rossum & Chris Eyskens
4. Wat viel er mee?
Een aantal zaken was goed en snel geregeld door met de juiste mensen in zee te gaan. Door alles goed voor te bereiden was bijvoorbeeld de aankoop van het huis in een paar weken rond.

5. En wat viel er tegen?
Er was slechts 2,5 maand tijd om de B&B te verbouwen, dat was een pittige uitdaging. Mañana kwam daarbij niet goed van pas, maar het is allemaal gelukt!

6. Hoe is jullie Spaans?
Het plan om naar Spanje te emigreren werd zo snel werkelijkheid, dat er geen tijd meer was voor Spaanse les. Daarom zijn we in Málaga naar school geweest en inmiddels spreken we voldoende Spaans.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We kennen inmiddels heel wat mensen, maar wonen op de campo en niet direct ‘tussen’ de Spanjaarden. Maar in het dorp kent men ons inmiddels.   

Jan van Rossum en Chris Eyskens
8. Wat missen jullie van Nederland?
Na al die jaren eigenlijk niks! Onze vrienden zijn vrienden gebleven en familie zien we regelmatig.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Bereid je goed voor, leer Spaans, lees veel, wissel ervaringen uit met andere ‘emigranten’ en vooral: gebruik je gezonde verstand. Wees flexibel en zie eventuele tegenvallers als een nieuwe uitdaging!

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja! Het is hard werken onder de zon, maar het geeft veel voldoening wanneer gasten bij ons genieten van hun welverdiende vakantie. Sinds de start van Dos Iberos in 2010 hebben we vele internationale gasten mogen begroeten en veel van hen komen regelmatig terug. Ondertussen blijven we bezig: in 2014 kwam het huis naast Dos Iberos vrij en daar hebben we een vakantiewoning van gemaakt (Villa Borrajo). Sinds 2016 verhuren we ook ons appartement aan de kust tussen Marbella en Estepona: La Resina. Ze staan ook op onze gezamenlijke website Andalucía Holidays.  
Natuurlijk blijft er ook voor ons zelf tijd over om te genieten: van de zon, het lekkere eten, het mañana gevoel…