Jacqueline Brakel, Geert van Heijningen, Lisa en Stefan


Namen
:  Jacqueline Brakel, Geert van Heijningen, Lisa en Stefan
Wonen in Spanje sinds: juli 2007
Waar: La Torre de Claramunt, Barcelona, Catalonië
Gezinssamenstelling en leeftijden: 57,56,18,16
WebsiteTorre Nova, casa señorial 

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Tijdens een vakantie op een prachtige plek op een bergtop in de Pyreneeën drong het besef door dat we een week later weer op kantoor zou zitten. Toen namen we de beslissing om ‘op vakantie te blijven’ en iets met vakantie te gaan doen..

2. En waarom juist naar Spanje?
Geert komt al in Catalonië vanaf zijn 4e jaar en Barcelona heeft een onvergetelijke indruk gemaakt. Ook heeft hij lang op Curaçao gewoond en na 25 jaar Nederland gingen we op zoek naar een plek met het beste van Curaçao (sociaal leven, buiten zijn, zon, bergen) en Amsterdam (metropool waar van alles te doen is en vanwaar je overal naar toe kunt. Dat vonden we allemaal in Catalonië, bij Barcelona.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Veel onderzoeken, contacten leggen en anderhalf jaar een week per maand gaan zoeken naar een super mooie locatie en geschikt gebouw voor ons project: een kleinschalig, duurzaam  toeristisch resort in het groene achterland van Barcelona.

Emigratie Spanje
4. Wat viel er mee?
Eigenlijk vrijwel alles, belangrijk was dat we hier allemaal zouden aarden. Verder kregen we veel warme contacten en konden verbouwen tegen crisisprijzen. We hebben alleen samengewerkt met kleine bedrijfjes uit de regio zelf, dat werd erg op prijs gesteld. Al die ‘ellende’ met autoriteiten is ons bespaard gebleven. Inmiddels draait ons vakantie appartementen comlex Torre Nova boven verwachting. We hebben al twee Zoover Awards en twee Tripadvisor Certificates of Excellence gewonnen en we zijn op Zoover nummer twee van 1200 accommodaties in Catalonië. We hebben keihard gewerkt maar we oogsten nu volop.

5. En wat viel er tegen?
Financiering krijgen was hier onmogelijk na het uitbreken van de ‘crisis’. Opgelost met vrienden uit Nederland en ook van hier. Ook in zware tijden kun je iets bereiken als je er maar hard genoeg voor werkt.. en een beetje geluk hebt.

6. Hoe is jullie Spaans?
Goed, Geert sprak het al, Jacqueline heeft 3 jaar les gehad van een heel aardige en belezen non van in de 70 uit het dorp. Zo leerde ze ook over alle lokale ins en outs. De kinderen gingen heel snel, ze zijn inmiddels 4-talig: Nederlands, Engels, Spaans en Catalaans.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Er wonen hier geen buitenlanders dus er was helemaal geen keus. De kinderen wilden destijds niet mee (omgekocht met belofte van een paard wat er nooit is gekomen) maar willen nu voor geen goud meer terug. De manier van (samen)leven en genieten zonder alle luxe van Nederland (reclame voor voetrimpelcrème?) spreekt ons erg aan. Onze namen kunnen ze niet uitspreken maar ‘los Holandeses de la Torre Nova’ kent iedereen. En er fietsen meer mensen in het dorp dan toen we kwamen, dus het werkt ook andersom.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Niet zoveel, we gaan alleen nog enkele dagen per jaar en Geert werkt er maandelijks nog een dag of drie om het Speciaal Onderwijs te ondersteunen, goed voor contacten met familie en vrienden en ook voor de oude kaas, hagelslag en pindakaas. Hoewel.. wordt steeds minder gegeten. Ook zo’n 40% minder (overbodig) nieuws maakt je hoofd een stuk rustiger. En veel familie en vrienden bezoeken ons nu hier. O ja, Jacqueline mist de HEMA.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Zorg dat je niet alleen uit Nederland weg wilt maar ook graag ergens naar toe wilt. Dus zorg dat je goed weet waar je het volgende deel van je leven gaat doorbrengen. Het is niet voor iedereen een goed idee, maar we hebben respect voor iedereen die zijn/haar droom najaagt. En spreek de taal, perfect hoeft niet, als je maar kunt communiceren. Met Engels kom je er hier niet.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Absoluut, iedereen gelukkig en een prachtig project gerealiseerd en ook nog heel succesvol, en dat in een in Spanje onmogelijke tijd. Maar het vergt ook veel energie en garanties zijn er niet in het leven, dus we werken hard en genieten van een mooi leven op Torre Nova.

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 martieneke faber September 16, 2011 at 17:57

Even vertellen aan Geert dat ik de dochter ben van Wil Spruytenburg, wandel vriendin van zijn moeder Truus. Wij wonen nu in Afrika en hebben vroeger in Bolivia en Costa Rica gewoond. Hablamos español ! Wij denken erover om in de buurt van Barcelona met pensioen te gaan. Waar jullie wonen ziet er geweldig uit!

{ 1 trackback }