Jaap en Yamina van Kluijven-Lilli


Namen
: Jaap en Yamina van Kluijven-Lilli
Wonen in Spanje sinds: 1999
Waar: Alfaz del Pi
Gezinssamenstelling en leeftijden: Jaap 55 jaar, echtgenote Yamina 48 jaar, dochter Shakira van 8 jaar
Bedrijf: Tekst&Webservice
Bedrijf: Hallo Nieuws Radio

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Vanwege de ongeneeslijke ziekte van onze zoon Badr.

2. En waarom juist naar Spanje?
Vanwege de mogelijkheid om in een beter klimaat een kwalitatief beter leven voor onze zoon te realiseren. De keuze was ook een logische omdat ik op jonge leeftijd van 1963 tot 1965 met mijn ouders in Spanje heb gewoond.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Na de schokkende mededeling van de behandelende artsen in Rotterdam over de ernstige gezondheidsproblemen van ons destijds 6-jarige zoontje Badr en hun advies om naar een land met een warm klimaat te verhuizen, heb ik prompt mijn goede baan als arbeidsmarktdeskundige in Nederland opgezegd om de kwaliteit van leven van het nog resterende leven van onze zoon te gaan beschermen. Ik ben drie weken na de mededeling van de artsen naar Spanje vertrokken om de komst van mijn gezin voor te bereiden.


4. Wat viel er mee?

Onze flexibiliteit en zéér gemotiveerde redenen maakten dat de invalshoek voor ons sterk afwijkt van die van veel expats. We concentreerden ons niet op wat mee- of tegenviel, maar op de strijd die we als ouders persé voor onze zoon wilden voeren.

5. En wat viel er tegen?
De ernst van de ziekte (MPS II = Ziekte van Hunter = Mucopolysaccharidosis II) waardoor wij jarenlang zéér intensieve medische trajecten moesten volgen, maakten een sociaal leven vrijwel onmogelijk. We realiseren ons dat ons leven van 1999 tot 2005 in een soort cocon de voorwaarde was om de bijna 7 jaar durende mee- en tegenvallers uiteindelijk in een innerlijke bagage mee -en uit te dragen tot een levenshouding met een meerwaarde voor ons en velen in onze omgeving.

6. Hoe is jullie Spaans?
Goed als gevolg van anderhalf jaar zelf verplegen van onze zoon in Hospital General in Alicante.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, een voorwaarde om hier een maatschappelijk, economisch en sociaal bestaan op te bouwen en kennis op te doen van de mogelijk- en onmogelijkheden van de gezondheidszorg in Nederland en Spanje.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Niets

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Wij zijn enkele jaren sprekers (Spaanstalig) geweest op congressen als ervaringsdeskundigen in de palliatieve zorg. Wij adviseren migranten intensieve oriëntatie, deskundige begeleiding, integratie, taalbeheersing en het loslaten van aan Nederland of het thuisland gebonden verwachtingspatronen en (voor)oordelen.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja, dankzij de enorme levenskracht die onze zoon Badr, die in 2005 op 11-jarige leeftijd overleed, aan ons heeft gegeven en de geboorte van onze kerngezonde dochter Shakira hier in Spanje, waardoor we nieuwe kracht uit het leven konden putten.

 

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }