Hans Peeters

Namen: Hans Peeters
Wonen in Spanje sinds: Februari 1999
Waar: Alhaurín el Grande (Málaga) – Andalucía
Gezinssamenstelling en leeftijden: ikke, 48
Weblog: ConServis Bedrijfsblog

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Eigenlijk voor mijn ex. Nederlandse maar sinds haar 3e maand hier in de buurt, in Spanje opgegroeid. Met 17 terug naar NL, niet kunnen aarden, fysische heimweeklachten. In 1999 konden we naar hier komen. Ik had werk in Madrid aangenomen. Daarna verdwenen haar klachten als sneeuw voor de (Spaanse) zon.

2. En waarom juist naar Spanje?
Zie hierboven

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Het meeste wist mijn ex dus al. Ik had 3 cursusjes Spaans gedaan, maar telkens moeten afbreken. Dus ik kon het redelijk verstaan, maar spreken was niet mijn sterkste punt.

4. Wat viel er mee?
Het weer, de vriendelijkheid van de Spanjaarden, zelfs terwijl ik slecht Spaans sprak in het begin. Het gaat er dan om dat ze zien dat je je best doet. Doe je dit niet, kunnen ze, en terecht, ook heel bot zijn.

5. En wat viel er tegen?
Toen deze eerste baan na een half jaar niet werd verlengd, was het moeilijk om, als buitenlander, werk te vinden. Dit lukte uiteindelijk wel, maar je kunt toch in de problemen komen.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ondertussen prima, het duurde zo’n 4 maanden om mijn slecht naar redelijk Spaans te krijgen. Daarna ging het steeds sneller. Zelfs het Andalusisch lukt goed. Uiteraard zal ik nooit Spaans spreken zoals een Spanjaard, maar daar maak ik mij niet druk om.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja

8. Wat missen jullie van Nederland?
Frikadellen, alhoewel er sinds kort een Belgische frituur is die ze heeft. Verder zijn ze ook wel de NL-winkel in Torremolinos te kopen hoor.

Ik vind veel belangrijker wat ik NIET mis van NL
Het geruzie om kleine achterlijke dingen; respectloos behandelen van anderen; gekleineer; zaken opblazen die het niet waard zijn; zaken NIET behandelen zoals het hoort (Moerdijk), zichzelf stress aan (laten) praten, terwijl dat nooit hoeft; het ‘leven om te werken’ en niet ‘werken om te leven’ principe; …

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ik had geluk dat ik een doorgewinterde (in het hart) Spaanse aan mijn zijde had.
Heb je dit niet, bereidt je echt goed voor. Leer de taal, indien mogelijk ook het dialect.
Probeer om aan een huis te komen zonder een hypotheek, die zijn hier een stuk onvoordeliger.
Weet hoelang je eventueel zonder inkomen uit kunt komen. Heb je tijd, ga ‘proefwonen’ in streek, dorp of stad van je keus.
Ga nooit af op een vakantiegevoel, dat zijn vaak maar een paar weekjes. Het is heel anders als je er leeft.
Accepteer alle dingen die anders zijn, en dat zijn er heel wat > de slogan is ‘Spanje is anders’, dat is ECHT zo. Dubbel parkeren, wachtrijen, slechte wegen, huizen die niet op regen of koud weer gebouwd zijn (fundering, isolering, lekken), … Maar ook mensen die gewoon vriendelijk zijn, zonder dubbele bedoeling.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Tot mijn scheiding wel, nu is het vrij zwaar, en zal ik misschien toch terug naar NL moeten komen.

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Alphonsus vd Straeten May 16, 2018 at 16:58

Ola amigo,
Hoe gaat het nog met jou?? We hebben al lang niks meer gehoord van jou , toen ik deze site zag dacht ik dat het leuk zou zijn om te reageren.. Laat eens wat van jou horen , groetjes Fons