Gerard en Anita van Rijswijk


Namen
: Gerard en Anita van Rijswijk
Wonen in Spanje sinds: April 2008
Waar: Totalan – Malaga
Gezinssamenstelling en leeftijden: Gerard 48 en Anita 46

1.  Waarom zijn jullie geemigreerd?
We hebben altijd de wens gehad om iets voor ons zelf te beginnen. Met opgroeiende kinderen hebben we het nooit aangedurfd. Toen onze kinderen de deur uit waren kwam die wens weer boven maar iets in Nederland beginnen was toen geen optie. Te duur en te veel regels. In het buitenland heb je ook wel regels maar zeker in Spanje is het toch allemaal wel wat makkelijker. En omdat wij dachten aan een camping of een B&B wil je je ook wel ergens vestigen waar het weer een beetje gunstig is.

2. En waarom juist naar Spanje?
We zochten een bestemming waar we het hele jaar door gasten kunnen ontvangen. Wil je binnen Europa blijven en ook op het vaste land dan kom je al gauw uit in Oostenrijk of een zuidelijk land. Wij zijn niet zulke sneeuwfans dus bleef een zuidelijk land over. Portugal trekt ons niet zo dus dan blijft Spanje over. Lekker klimaat, heerlijk eten, prachtig landschap en vriendelijke mensen dat vind je in het zuiden van Spanje.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Eerst informatie verzamelen via internet en het lezen van boeken over emigreren. Nadat alle voor en nadelen op een rijtje waren gezet en de beslissing was genomen om er voor te gaan zijn we stapsgewijs verder gegaan. Eerst hebben we onze wensen op papier gezet over hoe we het wilden gaan doen, wat we belangrijk vinden voor onze gasten en welke service we allemaal wilden aanbieden. Nadat de familie was ingelicht over onze plannen (zodat ze er vast aan konden wennen) hebben we eerst een rondreis door Andalusië gemaakt. We hebben diverse provincies bekeken en in allerlei soorten accommodaties overnacht. Zo krijg je een goed beeld van wat je wel en niet wilt. Na deze rondreis wisten we dat we ons in de Axarquia wilden vestigen namelijk het gebied ten oosten van Malaga. Niet te ver van de luchthaven, goede wandelmogelijkheden en niet te ver van het strand. Toen de locatie was bepaald zijn we in contact met een makelaar gegaan en toen begon onze huizenjacht.


4. Wat viel er mee?
We waren goed voorbereid. We wisten wat we enigszins konden verwachten en we hadden altijd in ons achterhoofd dat er ook onverwachtse dingen konden gebeuren. Door deze instelling hebben we ook onverwachtse vervelende dingen het hoofd kunnen bieden. Het ging bij ons vrij soepel maar ook wij liepen tegen dingen aan. Maar al met al is achteraf alles wel meegevallen.

5. Wat viel er tegen?
Om het huis ook geschikt te maken als B&B (een extra appartement was er al) moest er het een en ander verbouwd worden. Er moesten twee extra kamers met eigen badkamer gemaakt worden en hoewel we precies wisten hoe we het hebben wilden, had de verbouwing zelf toch heel wat voeten in aarde en dan nog de kosten die ver boven budget uitkwamen. Het regelen van zaken. Door de taal en omdat de regels anders zijn is het soms een heel gepuzzel om de meest simpele dingen even te regelen denk daarbij aan o.a het verkrijgen van Internet.

6. Hoe is jullie Spaans?
We waren in Nederland al een beetje begonnen en ook in Spanje hadden we iedere week les waardoor we ons verstaanbaar kunnen maken en we ook het meeste wel begrijpen maar even relaxed een babbeltje maken is lastig, we moeten nog teveel nadenken.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, we vinden de manier van leven in Spanje heerlijk dus dat is makkelijk integreren. We zijn graag gezien in het dorp en voelen ons er thuis. Het enige waar we aan moesten wennen was de siesta. Nadat je alles schoon en op orde hebt en de gasten zijn op pad gingen wij ook meestal even weg en dan waren precies de winkels dicht dus het was even wennen om het werkschema zo aan te passen dat we in hetzelfde ritme als de Spanjaarden gingen werken en leven.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Contacten met familie en kennissen. Onze ouders en kinderen wonen in Nederland. Verder wat kleine dingen zoals lekkere snoepjes en koekjes.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Bereid je goed voor, zorg dat je de taal goed spreekt. Idealiseer het niet, wij merkten dat toen we in Spanje woonden we regelmatig spraken over dingen die in Nederland beter waren, nu we weer in Nederland zijn idealiseren we regelmatig het leven in Spanje. Bedenk dat het overal wel wat is. Zorg dat je oudedag voorziening gedekt is. Maar ondanks positieve of negatieve tips moet je je gevoel gewoon volgen. Je zal het zelf moeten ondervinden en vergeet niet dat je alleen maar spijt kan hebben van dingen die je juist niet hebt gedaan.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja en nee. Wat we op het moment van vertrek verwachten is ook wel uitgekomen maar vlak na ons vertrek brak de crisis uit. In het begin ben je druk met verbouwen en het promoten van je Appartement en B&B. Als alles dan op rolletjes begint te lopen en je ook routine krijgt waardoor alles veel minder tijd kost krijg je ook tijd om na te gaan denken. De bedoeling was dat een van ons erbij zou gaan werken maar door de crisis lag de horeca op zijn gat en kon je het als buitenlander wel vergeten. Nu konden wij prima leven van onze Appartement en B&B dus dat was nog niet direct een probleem. Door je emigratie loop je een behoorlijk stuk AOW en pensioen mis, wij dachten met onze buffer en als we later ons huis zouden verkopen voldoende reserves te hebben om dat gat op te vangen. Maar de crisis bracht daar verandering in. Onze buffer had een behoorlijke deuk opgelopen en de huizenmarkt is ook onzeker dus die vlieger ging niet meer op. Wij hebben dus voor zekerheid gekozen en zijn terug naar Nederland gegaan. Ons huis in Spanje hebben we nog steeds en we gaan ook zeker weer terug maar pas als we zeker zijn dat we daar zonder financiële zorgen oud kunnen worden.

 

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }