Frank & Betty Rooijakkers

Namen:  Frank & Betty Rooijakkers
Wonen in Spanje sinds:  juli 2008
Waar:  Álora-Andalusië-Malaga
Gezinssamenstelling en leeftijden:  Frank (47 jaar) en Betty (45 jaar)
Bedrijf: Alora Makelaar
Bed & Breakfast: Casa Las Olivas
Weblog: Frank & Betty

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Het emigreren zat er bij ons al vroeg in, we wilde al emigreren toen we rond de 20 jaren oud waren. Helaas is dat toen afgeblazen door een soort van heimwee gevoel van Betty.
Een aantal jaren later zijn we nog eens gaan kijken in bv. Turkije en Italië. We hadden in die tijd een bakkerszaak in Eindhoven waar we heel veel uren moesten werken om onze boterham te verdienen. Om ruim  7 jaar zo’n 80 uur per week te werken was ons niet in de koude kleren gaan zitten. We zagen elkaar gemiddeld 2 uur per dag privé en dat was te weinig. Dus het waarom emigreren, was voor ons het meer samen zijn op een leuke en warme locatie om meer van elkaar te kunnen genieten en niet meer aan de regeltjes vastzitten die Nederland zoveel heeft.

2. En waarom juist naar Spanje?
We hebben verschillende warme landen bezocht maar vonden de Spanjaarden heel gastvrij en vriendelijk, zeker in het binnenland was een verademing voor ons. De schitterende natuur, de rustige omgeving en de Spaanse cultuur in het binnenland wilde wij zeker niet overslaan. Natuurlijk komt er ook de relatief korte afstand bij kijken zodat familie en vrienden na 3 uur vliegen bij ons kunnen zijn. En dat hebben ze tot nu toe dan ook vaak gedaan. Dus weinig kans op heimwee. Je werkt hier om te leven in plaats van te leven om te werken.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie ?
We wisten 3 jaar voor vertrek dat we wilden gaan emigreren en hebben toen ons huis te koop gezet want daar zaten onze spaarcenten in. Zo konden we na een jaar met een goede spaarrekening gaan zoeken naar een geschikte woning. Hier hebben we ruim 2 jaar over gedaan en in die tijd hebben we geprobeerd ons zo veel mogelijk voor te bereiden. We hebben 2 jaar Spaanse les genomen die we in Andalusië moesten omzetten in het locaal dialect. We wilden vanuit Nederland proberen alles te regelen maar dit was niet zo makkelijk totdat we gewoon de verhuiswagen hebben laten komen en vertrokken zijn. In Spanje konden we bij familie slapen en in de tijd dat we daar waren was alles binnen een maand geregeld. Huis, inschrijvingen, vergunningen, enz. We hadden hierbij wel geluk dat we hulp kregen van een Spanjaard die in het dorp woonde en overal de weg wist.

4. Wat viel er mee?
Nou die is makkelijk, haha, het wennen aan de Spaanse levensgewoontes. En daar zit heel veel genieten bij. Verder is bij ons alles redelijk makkelijk en goed verlopen waardoor we makkelijk deze 2 jaar doorgekomen zijn.

5. En wat viel er tegen?
We hadden met ons bedrijf  wat we in Nederland hebben gehad misschien te hoge verwachtingen wat betreft het opstarten van een bedrijfje in Spanje, dit duurt hier allemaal net iets langer als in Nederland. Maar na 2 jaar begint de klantenkring goed aan te trekken zodat we langzaamaan weer een echt bedrijf hebben waar we van kunnen leven en voldoende tijd hebben om te genieten.

6. Hoe is jullie Spaans?
 Redelijk. We hebben beide een cursus gehad in Nederland waar je toch wel de basis meekrijgt. Hier in Spanje zijn we het eerste jaar gaan wennen aan het dialect en zijn verder gegroeid in ons Spaans. Nu merken we dat we het laatste jaar niet veel meer bijgeleerd hebben en gaan daarom in het voorjaar weer een cursus Spaans beginnen in ons dorp.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We denken dat we aardig op weg zijn, maar doordat je taal niet helemaal machtig bent blijft het wel moeilijk. Je krijgt contact met de Spanjaarden in je directe omgeving (buren) en in de locale winkels, restaurant en barretjes. Maar om echt geaccepteerd te worden moet je goed Spaans spreken en toch wel een aantal jaren hier wonen.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Om heel eerlijk te zijn eigenlijk niets, behalve dan sommige familieleden.(Vooral de moeders). Wij missen niet zozeer de Nederlandse producten want je kunt hier al veel verkrijgen. Er zijn aan de kust diverse Nederlandse winkels en er is een horecaleverancier die ook Nederlandse producten verkoopt en thuis brengt.(frikadellen, kroketten)

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Kijk vooral goed rond naar waar je wilt wonen. Laat je goed informeren als je een huis wil kopen. Neem dan ook altijd een goede advocaat in de hand. Als je net als ons een  B & B begint kijk dan ook goed naar de locatie, maar bedenk je ook dat je zelf op die plek moet kunnen aarden.  Als je fijn woont straal je dat ook uit naar je gasten. Zorg dat je altijd geld genoeg achter de hand hebt om bv de eerste 2 jaar door te komen en een apart potje voor noodgevallen zoals o.a een familielid dat sterft en waar je zeker voor terug moet naar Nederland (uit eigen ervaring).
Denk ook niet dat je hier snel rijk kunt worden want helaas dat lukt bijna niemand maar geld verdienen om lekker te kunnen leven is nog steeds mogelijk.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja wat ons betreft wel. De B & B gaat nu haar derde seizoen in en de aanvragen en boekingen komen al goed binnen. We gaan inmiddels ook uitbreiden met een yurt en hopen hierdoor volgend jaar weer meer gasten een leuk verblijf in Spanje te kunnen geven.
Ook de aanvragen voor (vakantie) huizen beginnen na de recessie weer aan te trekken. Het geeft altijd een goed gevoel als je mensen kunt helpen met het zoeken naar een geschikte woning waarvan al het papierwerk  door ons al is uitgezocht.
Verder hebben wij het heel erg naar onze zin en hebben we een heerlijke plek om te wonen, en veel fijne nieuwe vrienden al gemaakt.  Hier hopen we nog heel oud te worden en veel te genieten.

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Barbara March 24, 2016 at 15:27

Hallo!
Wat leuk jullie stukje gevonden te hebben!
Wij zijn Peter en Barbara en op zoek naar voorlopig een tweede huisje in de buurt van Malaga/Alora
Heel brutaal maar weten jullie toevallig wat leuks?
Budget ong 200.000 en liefst vrijstaand en met zwembad.
Super dat jullie het gewoon gedaan hebben!
Jammer dat ik jullie niet eerder vond, Peter vliegt vandaag al en ik zondag om komende week wat te komen bezichtigen!
Lieve groet en ga zo door,
Barbara

2 Sven September 13, 2017 at 13:55

Hallo Barbara,

En, wat gevonden inmiddels rondom Álora?

Wij denken er ook over binnen paar jaar naar Alora te emigreren.

Mvg Sven