Ferry Staleman


Naam: Ferry Staleman
Woont in Spanje sinds: september 2000
Waar: Ronda (Andalusië, Málaga)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Ferry (33), Pilar (Spaanse, 34) en Laura (3)
Bedrijf: Cycleronda

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Ik ben altijd al een buitenmens (en sporter) geweest. De drukke Nederlandse baan waar je elke dag in hetzelfde ritme zit was niet aantrekkelijk meer en ik had de mogelijkheid twee jaar in Griekenland te werken in het toerisme. Dat was een rijke ervaring.
Daarna ben ik naar Spanje verhuisd voor het werk (binnen hetzelfde bedrijf) waar ik me nóg meer op mijn plek voelde dan in Griekenland. Ik ben dus voornamelijk geëmigreerd voor het buitenleven, de rust en de ruimte die je hier in Andalusië nog kunt vinden.
Inmiddels wonen ook mijn ouders (Coby en Rob) valkbij Ronda in een klein wit dorp Montejaque, waar zij een Bed & Breakfast runnen, El Corchito.

2. En waarom juist naar Spanje?
In eerste instantie voor het werk, maar na korte tijd bleef ik er ook ¨hangen¨ door het zeldzame klimaat, culinair gezien en het is een unieke en schitterende streek met ontelbare mogelijkheden op alle vlakken.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Ik ben eerst naar Griekenland gegaan voor twee jaar en daar veel ervaring in het toerisme opgedaan, daarna was Spanje aan de beurt en dat beviel zo goed dat teruggaan naar Nederland simpelweg niet meer in me op kwam. Bovendien ontmoette ik mijn huidige Spaanse vrouw en we kregen een prachtige dochter; dat houdt je wel op één plek vind ik.


4. Wat viel er mee?
De taal en het integreren met de Spanjaarden.

5. En wat viel er tegen?
De bureaucratie van Spanje en de rumoerige –maar uiterst gezellige- uitgaansgelegenheden (dit is natuurlijk wel 100% cultuur!). En de bureaucratie en dan vooral bij het opstarten van een eigen bedrijf.

6. Hoe is jullie Spaans?
Bijna net als de Andalusiërs (of mijn vrouw :-).

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, totaal, en dat is ook noodzakelijk vind ik als je emigreert.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Ik voornamelijk de heerlijke, Nederlandse leef- en werkuren (vooral slaaptijden). Mijn Spaanse vrouw de Nederlandse koekjes en zoetigheden.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Bereid je goed voor op de taal! Zeker in Andalusië praat geen mens over de grens! En wees zelfs in Zuid Spanje ook voorbereid (zeker in de bergen) op een koude winter, dus gooi je dikke jas niet meteen weg als je vertrekt uit Nederland.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Jazeker, ik heb inmiddels een eigen bedrijf in een prachtig berggebied en dat was in Nederland altijd mijn grootste droom.

 

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Margreet June 17, 2011 at 04:50

Hoi Ferry,
Leuk artikel hier van je. Je ziet er prachtig uit!
Lieve groeten aan jullie 3van mij en Harry ,
Margreet

2 Elly Hartog April 2, 2012 at 01:24

Hola Ferry, wat heerlijk dat je in Ronda kan wonen en werken. Als ik nog jong was , was ik daar zeker blijven hangen en werken. Nu kom ik ieder jaar naar Ronda (o.a) Ik rijd geen auto, als ik in Ronda ben loop ik héél veel, beide zijden beneden en boven natuurlijk ook.
Hier, in Haarlem doe ik alles op de snorscooter , kan ik niet een snorscooter bij je huren ? Als je daar aan zou kunnen komen want ik hoef er geen een die 80 p/u rijdt. Het is maar een vraag, komt omdat ik je tegen kom op de foto’s op internet van Ronda, vandaar.
Als ik niets vraag weer ik ook niets. In welke straat heb je je bedrijf ?
Ik logeer altijd !! bij Htl.Hnos Macias, bij Juan, das thuiskomen !! Dit jaar kom ik de 22ste mei en blijf 5 nachten.
Groeten, Elly Hartog