Familie Van Let

Familie Van Let over emigreren naar Spanje
Namen
: Familie Van Let
Wonen in Spanje sinds: 1997
Waar: La Marina aan de Costa Blanca
Gezinssamenstelling: vader en moeder beide 65 jaar. Zoon met schoondochter en 3 kleinere kinderen.
Website: Spanje-kopen.com  & Spanje-huren.com 

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Ten eerste vanwege het mooie weer wat beter was voor mijn moeder haar reuma. Mijn ouders hadden eerst een tweede woning gekocht vlakbij la Mata waar ze steeds vaker naar toe gingen. Wij natuurlijk ook. Na een tijdje zijn ze er permanent gaan wonen en langzaam aan huisje via, via gaan verhuren. Later kwam het idee oom ook woningen te gaan verkopen en zo is een klein bedrijf groter geworden. Mijn broer en zijn gezin zijn een par jaar later daar naar toe gegaan en werken nu mee in de zaak. Ze hebben een mooi kantoor in La Marina, waarvan ze alles regelen. Mijn vader de verkoop en mijn broer met zijn vrouw de verhuur.

2. En waarom juist naar Spanje?
Ze zijn juist vanwege het goede klimaat naar Spanje gegaan. Je hebt er milde winters en warme zomers wat zij erg prettig vinden. Hun lievelingsland was Frankrijk maar mijn opa zij altijd: onder Barcelona begint pas het mooie weer.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Doordat ze al een tweede huis hadden en daar steeds vaker naar toe gingen waren de voorbereidingen niet zo van toepassing. Ze hebben naderhand de verzekeringen etc. allemaal omgezet en zijn nu resident in Spanje. De voorbereidingen van mijn broer waren natuurlijk meer, daar ze op dat moment 2 kinderen hadden waarvan er 1 naar school moest. Maar dat hebben ze allemaal goed voorbereid en met een auto vol spullen zijn ze vertrokken.

Familie Van Let over emigreren naar Spanje
4. Wat viel er mee?

Alles viel eigenlijk wel mee en zeker als je aankomt ziet alles er rooskleurig uit door het mooie weer. Ze hadden een mooi huis, werk en met de kinderen gaat het goed. Ik heb eigenlijk nooit een wanklank gehoord.

5. En wat viel er tegen?
Dat ik, hun dochter en zus, natuurlijk achter bleef in Nederland. Ik had al een oudere zoon en mijn man een goede vaste baan die je niet zomaar opgeeft. En een zoon in de pubertijd is niet handig om mee te nemen naar Spanje waar hij de taal niet kent. Dat was eigenlijk het moeilijkste voor allemaal. Maar ja, de tijd heelt alle wonden en wie weet gaan wij over 5 jaar ook wel die kant op.

6. Hoe is jullie Spaans?
De een wat beter dan de ander, maar we zijn allemaal de Spaanse taal machtig.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja ze zijn echt helemaal geïntrigeerd en hebben zelfs de siësta overgenomen. Moet ook wel, want de kinderen gaan naar een gewone Spaanse school en niet naar een internationale school. Met de verkoop heb je te maken met wetten, notarissen etc. ja ze voelen zich er helemaal thuis.

Familie Van Let over emigreren naar Spanje
8. Wat missen jullie van Nederland?

Soms hoor ik ze zeggen dat ze het koude weer missen, zeker als er gewerkt moet worden met 45 graden in de zomer.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Bereid je goed voor, maar doe wat je hart je ingeeft. Begin met het huren van een huisje zodat je kan kijken of het iets is voor je om in een ander land te wonen. Koop dan een tweede woning en ga wat vaker en langer die kant op en uiteindelijk ben je er zo thuis dat je niet meer terug wil.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Alle verwachtingen zijn uitgekomen met hoogte en diepte punten natuurlijk. Het is niet altijd even makkelijk geweest maar nu na 15 jaar kunnen ze zeggen, ja we hebben het goed gedaan. En waar we het meeste trots op zijn, is de persoonlijke service. Je hebt genoeg internet bedrijven waar je in 3 of 4 stappen je vakantie boekt maar doordat we altijd persoonlijk aanspreekbaar waren wisten we het vertrouwen van de mens te krijgen en te houden. Natuurlijk denken we wel eens, is automatisch factureren niet eenvoudiger maar dan vraagt een klant of hij ter plaatse kan betalen vanwege het wantrouwen wat via de media gewekt wordt en zodra wij dan zeggen, ja hoor geen probleem hebben we er toch weer een tevreden klant bij. Meestal komen ze dan ook nog terug en sommige nemen zelfs presentjes mee voor het hele gezin.

 

 

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }