Familie Pijnenborg


Namen
:  Familie Pijnenborg
Wonen in Spanje sinds: maart 2010
Waar: Arcos de la Frontera
Gezinssamenstelling en leeftijden: Uko 39, Lieve 40, Eva 10, Anne 7, Maxim 5

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
We wilden het stramien ontvluchten waar alle gezinnen met jonge kinderen in zitten, als je om half zeven van je werk thuiskomt en er dan nog gekookt en gegeten moet worden blijft er weinig tijd en energie over om aan je kinderen en elkaar te geven. Het streven was om die sleur te doorbreken. We dachten dat het rustige levensritme in Spanje goed zou bevallen en dat blijkt ook zo te zijn.

2. En waarom juist naar Spanje?
Uko heeft als landbouwkundig ingenieur projecten gedaan in Andalusië en is toen wel verliefd geworden op de mensen, het land en de cultuur. Het moest daarom echt Spanje worden.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om Spaans te leren, dat was echter lastig omdat het allemaal op zo´n korte termijn moest geregeld worden. De praktische zaken zoals de verhuizing etc namen al het grootste deel van onze tijd in. Bovendien zijn we voor de verhuizing zolang mogelijk blijven doorwerken om onze financiële buffer zo groot mogelijk te maken.


4. Wat viel er mee?

Het Spaanse ritme bevalt ons heel erg, het er hier echt veel rustiger en gemoedelijker aan toe dan in Nederland. De mensen zijn ontzettend vrolijk en vriendelijk.

5. En wat viel er tegen?
Het gemis van vrienden en familie. Ook al hebben we hier ook wel wat sociale contacten, het is natuurlijk niet te vergelijken met de vrienden en familie die je in Nederland hebt. Aan de andere kant brengt dat ook juist weer veel rust met zich mee, je hebt geen sociale verplichtingen.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ons Spaans is nu redelijk goed maar het zou nog beter moeten. We hebben natuurlijk voornamelijk Nederlandse gasten in de B&B en praten daarom te weinig Spaans. We merken dat de kinderen ons nu qua Spaans ook echt aan het voorbijsteken zijn. Zij zitten natuurlijk de hele dag op een Spaanse school.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ik denk dat we redelijk geïntegreerd zijn, we kennen iedereen in het dorp en maken altijd tijd voor een praatje, dat is heel belangrijk hier. Om echte vriendschappen op te bouwen heb je meer tijd nodig.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Vrienden en familie en supermarkten. We zijn echt neergestreken in het meest authentieke stukje Andalusië wat ook tot gevolg heeft dat er enkel Spaanse producten te krijgen zijn.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Zorg dat je de taal goed beheerst en dat je een behoorlijke financiële buffer hebt opgebouwd. Probeer in de regio waar je iets zoekt een Nederlandse makelaar in te schakelen, zeker in het begin is het erg prettig als je ingewikkelde zaken in je moedertaal kunt afhandelen.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Gedeeltelijk. We waren graag nog iets langer in Spanje gebleven dus dat is wel een tegenvaller maar we zijn een ervaring voor het leven rijker en onze liefde voor Spanje is alleen maar groter geworden.

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }