Ellen en Jaap Riezebos


Namen
: Ellen en Jaap Riezebos
Wonen in Spanje sinds: September 2007
Waar: Alhaurin el Grande, Málaga
Website: Emigrerennaarspanje.com
Website: Beleef Andalusie

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
De hoofdreden voor onze emigratie was dat Jaap zijn baan “moest” opzeggen en we ook eindelijk na meer dan 3 jaar wachten ons appartement verkochten. Jaap werkte bij de Marechaussee en wilde niet meer het risico lopen om uitgezonden te worden naar Irak of Afghanistan en moest daarom zijn baan opzeggen. Wij vonden dat het juiste moment om weg te gaan uit Nederland. Als je toch opnieuw moet beginnen, waarom dan niet ergens anders, waar de zon schijnt. Het zat ons altijd al in het bloed en dit was de kans…

2. En waarom juist naar Spanje?
Wij hebben eerst voor de Canarische Eilanden gekozen, vanwege het perfecte klimaat zowel in de winter als in de zomer. Wij zijn eerst op Gran Canaria neergestreken, met in het achterhoofd dat Lanzarote ons ook aansprak. Op beide eilanden hadden we diverse vakanties doorgebracht. Gran Canaria bleek ons iets te druk en na 1,5 jaar zijn we naar Lanzarote gegaan. Wij huurden er een vrijstaand huis met ruime tuin met zwembad op een complex met veel verschillende nationaliteiten en waar niet veel toeristen verblijven. Na een tijd misten we toch het groen van de bomen en hadden we het idee dat het mooie Spanje aan ons voorbij ging. We zijn daarom in mei 2011 naar Alhaurin el Grande verhuisd, een leuk gelegen dorp in een mooie vallei in Andalusië.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Na ons besluit om te vertrekken was het zaak onze inboedel te verkopen. We wilden vooralsnog geen huis kopen in Spanje, zodat we vrij zijn weg te gaan als het tegenvalt. Veelal zijn de huurhuizen gemeubileerd en dus hadden we besloten geen container te verschepen. Afscheid nemen dus van veel van onze mooie spulletjes, daar hebben we wel een nacht slecht van geslapen. We hebben ongeveer 30 verhuisdozen met kleinere spullen per post verzonden, hetgeen heel goed is gegaan. Daarnaast hebben we via internet precies uitgezocht hoe alles in zijn werk ging en wat we allemaal voor vertrek nog moesten doen en na aankomst in Spanje. Na de verkoop van ons appartement hebben we in Nederland nog 9 maanden in een huurflat gewoond om dit allemaal te doen.


4. Wat viel er mee?

Waarschijnlijk door onze goede voorbereiding over wat er allemaal gedaan moest worden als we eenmaal in Spanje waren, plus het feit dat we de taal best goed beheersen, maakte dat we alles zo op de rit hadden qua papierwerk. Helaas kunnen we dat nu na 3,5 jaar nog niet zeggen met betrekking tot de afwikkeling van zaken in Nederland met b.v. de belastingdienst en het CvZ, maar dat is een ander verhaal natuurlijk….

5. Wat viel er tegen?
Diverse zaken vielen tegen, maar vooral de cultuur- en mentaliteitsverschillen. Vooraf wisten wij niet dat de gemiddelde Spanjaard hetzelfde denkt over de Canarische Eilanden als dat de gemiddelde Nederlander denkt over de Antillen…. De lokale bevolking heeft niet veel op met toeristen ondanks dat ze er van leven (ze zien ons ook aan voor toerist), is niet geïnteresseerd in serviceverlening of klantenbinding. Nu we sinds kort op de campo wonen op het vaste land hebben we moeten vaststellen dat ook hier de verschillen tussen ons en de locale bevolking groot zijn. Wij leggen de lat beduidend hoger…

6. Hoe is jullie Spaans?
Vooraf sprak Ellen al best goed Spaans, geleerd op jongere leeftijd, in de praktijk. Jaap is op cursus geweest (vier weken in Las Palmas) en heeft van daaruit een hoop bijgeleerd. In de praktijk kom je best vaak situaties tegen, in winkels bijvoorbeeld, waar je wel moet. De Spanjaarden doen geen moeite om je in het Engels te helpen, dus tja… zo leer je snel Spaans.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Nee, wij zijn niet geïntegreerd. We waren dat vooraf wel van plan, maar na een nadere kennismaking met de Spanjaarden, kwamen we tot de conclusie dat dat lastig zou worden. Onze ervaring is dat Spanjaarden erg veel halve waarheden of onwaarheden vertellen, zowel zakelijk als privé, en dat is niet iets dat ons echt aanspreekt. Wij zijn sowieso vrij op onszelf, maar de contacten die we hebben zijn veelal Engelsen, Duitsers en Italianen en we hebben nu op deze website gezien dat er in onze nieuwe omgeving ook diverse Nederlanders wonen.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Eerst stond hier: De bomen! Op Gran Canaria is nog het nodige aan begroeiing maar op Lanzarote is geen boom te vinden. Na twee jaar gingen we het groen echt missen, maar niet de regen die daar toch aan verbonden is. Nu in Alhaurin el Grande zullen we wel wat meer regen en kou mogen verwachten. Met ons huidige uitzicht op de groene bergen en met veel fluitende vogels in de tuin komen we aan groen niets meer tekort!

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ja, wij hebben een heleboel tips voor mensen die willen emigreren naar Spanje! Wij hebben ons destijds zelf goed voorbereid en kwamen tot de conclusie dat de informatie uit veel verschillende bronnen moest komen. Tijd dus voor een website met alle informatie bij elkaar. En zo is emigrerennaarspanje.com ontstaan.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja, onze verwachtingen met betrekking tot ons nieuwe leven zijn helemaal uitgekomen. Wel moet je je realiseren dat je ook jezelf meeneemt… dus als je hoopt door opnieuw te beginnen ook van een paar vervelende eigenschappen of gewoonten af te komen… vergeet het maar.

 

Leave a Comment

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Erik Lubbers August 8, 2011 at 14:15

Hoi Ellen en Jaap,
Leuke website, ik zie dat jullie nu op het vaste land wonen.
Ik heb gisteren een mail naar het gmail-adres van Jaap gestuurd, ik weet niet of die nog gebruikt wordt door jullie, wil je me anders je nieuwe adres sturen.

Gr.

Erik.

2 Zoe September 26, 2012 at 15:35

Wat een leuke en informatieve interview! We hebben besloten om ook te verhuizen naar Costa del Sol voor de zon en groene natuur. Leuk om te lezen hoe onze voorgangers het hebben gedaan.
In oktober gaan we even de sfeer proeven en zoeken naar een passende leefomgeving. Dat zal niet eenvoudig zijn, het gebied is groot, maar omgeving tussen Marbella en Malaga is zeker een favoriet.

3 Brian en Marlies February 9, 2015 at 11:34

Beste Ellen en Jaap,
Bedankt voor de duidelijke en eerlijke info.
Wij spelen ook met de gedachte te emigreren naar spanje. En zijn op zoek naar mensen die ons wat meer kunnen vertellen over hun eigen ervaringen met emigratie. Wij gaan daarvoor een rondreis door het zuiden van spanje plannen en zouden het fijn vinden ook bij jullie langs te komen voor meer info uit de 1e hand. Dit alles willen wij deze zomer of op z’n laatst dit najaar realiseren. Hopelijk kunnen jullie ons hiermee helpen??

Met vriendelijke groeten,
Brian en Marlies

4 Marianne October 6, 2018 at 15:00

Ik woonde 13 jaar aan de kust en sinds een aantal weken in Alhaurin el Grande waar ik een appartement heb gekocht. Ik vind het hier heerlijk en m.n. om tussen de gewone Spaanse bevolking te wonen ipv aan de kust tussen allerlei niet-Spanjaarden. Ik werd als nieuwe buurvrouw met Spaanse zoon allerhartelijkst ontvangen en men ziet mij totaal niet als een vreemde eend in de bijt. Ik ben het helaas niet eens met jullie ervaring dat je hier niet kunt integreren en dat Spanjaarden halve waarheden vertellen. Naar mijn bescheiden mening overkomt je dit alleen maar wanneer je niet goed de Spaanse taal beheerst en niet openstaat voor de Andalusische cultuur die echt het anderste uiterste is dan de Nederlandse. Ik hoop hier nog vele jaren te kunnen genieten.