Dirk Johan Drijver & Kathy Drijver Bowdich


Namen
: Dirk Johan Drijver & Kathy Drijver Bowdich
Wonen in Spanje sinds: Dirk sinds november 2003, Kathy sinds december 2002
Waar: Afwisselend in El Berro en Moratalla, Murcia
Gezinssamenstelling en leeftijden: Dirk is 53 en Kathy is 56
WebsiteHet Creatief Centrum El Berro
Website: Casa Moratalla
Weblog: Dirk Johan Drijver
Twitter : @dirkdrijver

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Kath en ik hebben elkaar in Spanje ontmoet. Kath is afkomstig uit Wales en is voornamelijk vertrokken vanwege het weer. Ikzelf ben uit Nederland weggegaan omdat ik heel sterk het gevoel had dat ik op de verkeerde plek geboren was. Teveel regeltjes en wetjes. Niets mag en alles moet. Geen ruimte, teveel stress. Teveel grijze sombere dagen, waar ik behoorlijk gevoelig voor ben.

2. En waarom juist naar Spanje?
Spanje is geen bewuste keus geweest. Noem het toeval of lotsbeschikking. Ik had oorspronkelijk een jaar weg uit Nederland in gedachten. Mijn zoon was het huis uit gegaan om te studeren en met mijn zaak ging het niet geweldig. Ontzettend lange dagen en aan het eind van de maand nauwelijks meer dan een bijstandsuitkering. Ik wilde even tot mezelf komen en uitvinden wat ik met de rest van mijn leven zou gaan doen. De zaak verkopen, lease auto inleveren, een kleine caravan (mijn huiskamer) en bestelbus (slaapkamer) kopen en met mijn 2 jack Russels wegwezen richting Zuid Frankrijk heeft zich afgespeeld in minder dan 2 maanden. Op weg van de Franse Alpen richting Biaritz zag ik de afslag Perpignan / Barcelona en in een impuls ben ik afgeslagen en heb de kust gevolgd. Als je die maar blijft volgen kom je uiteindelijk ook in Biaritz terecht nietwaar? Bovendien had ik geen haast, geen plan en was nog nooit in Spanje en Portugal geweest.

In Alhama de Murcia kwam ik een richtingaanwijzer naar een camping tegen en besloot om een paar dagen op de camping te verblijven. Mijn caravan en bus konden wel een schoonmaakbeurt gebruiken, Mijn beddengoed en een stapel kleren hadden behoefte aan een wasmachine en eerlijk gezegd kon ik ook wel een lange hete douche gebruiken. Bij de camping in El Berro (dat bleek zo’n 18 km verderop in de bergen te liggen) aangekomen, vroeg het meisje van de receptie in verbazend goed Engels hoe lang ik wilde blijven. Drie dagen! Uiteindelijk ben ik 13 maanden gebleven. Na korte tijd heb ik Kath ontmoet, die een oude finca gekocht had om te restaureren en iemand zocht om hand -en spandiensten te verlenen. En ja van het een komt het ander. We zijn inmiddels ruim 5 jaar getrouwd.
De finca bestond oorspronkelijk uit drie aaneen gebouwde huizen, waarvan het 1e is gerenoveerd. Momenteel werken we (met tussenpozen) aan het middengedeelte. Een paar jaar geleden hebben we ook een huis gekocht in Moratalla, een middeleeuws stadje in het Noord-Westen van Murcia. Dit huis ligt in het oude stadsgedeelte van Moratalla en dit hebben we in 18 maanden gerenoveerd en is bedoeld om te verhuren als vakantieverblijf. Een heerlijk huis met veel ruimte, waar we veel tijd doorbrengen, maar ons hart ligt in El Berro.

In september gaan we daar van start met ons creatief centrum. De bedoeling is dat we creatieve workshopweken gaan organiseren, met activiteiten zoals schilderen. mandenmaken (Spaanse manier met espartogras), glasbewerking, keramiek en mozaïek en beeldhouwen. Kathy is beeldend kunstenaar (schilderen en beeldhouwen) en dit is altijd haar droom geweest. Ikzelf ben sinds mijn aankomst in El Berro helemaal verslingerd geraakt aan grasvlechten en geef daar nu zelf cursussen in.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Ik dus helemaal niet, ik ben gewoon vertrokken. Kath heeft haar huiswerk gedaan en zich veel beter voorbereid op haar vertrek, al moet ik zeggen dat ik beter wortel heb geschoten


4. Wat viel er mee?

Het weer, de Spaanse levenshouding van leven en laten leven, het heerlijke eten, maar vooral de ruimte. Je kunt uren in de bossen van de Sierra Espuña dwalen zonder een mens tegen te komen.

5. En wat viel er tegen?
Ik kan nog steeds niet wennen aan de manier waarop veel Spanjaarden met dieren omgaan.

6. Hoe is jullie Spaans?
Redelijk. Goed genoeg in de meeste gevallen. In veel plaatsen is gratis Spaanse les voor buitenlanders beschikbaar en ook wij hebben daar gebruik van gemaakt. Ook heb ik een paar jaar met Spanjaarden samengewerkt en in die tijd heb ik behoorlijk wat Spaans opgepikt.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
In El Berro veel meer dan in Moratalla. El Berro is een klein bergdorpje met 130 inwoners en is veel intiemer en intenser dan Moratalla met 8000 inwoners. Het feit dat het hele dorp was uitgenodigd voor onze bruiloft heeft zeker de integratie bevorderd.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Haring, pindakaas en rookworst. Met familie en vrienden onderhouden we het contact via mail en Skype en we zien elkaar minsten één keer per jaar. Er zijn goede verbindingen vanaf Alicante naar Eindhoven en Weeze.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Héél voorspelbaar. , maar LEER DE TAAL!!! Spanjaarden waarderen het enorm als je er moeite voor doet om hun taal te leren.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ik kan alleen maar zeggen dat ik me in de 8 jaren in Spanje veel gelukkiger heb gevoeld dan in de 45 jaar daarvoor in Nederland.

Leave a Comment

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Anne June 20, 2011 at 10:53

Hola chicos,
Mooi verhaal weer. Helder en prettig leesbaar.
Knap werk.

2 Monique June 20, 2011 at 13:37

Wat een gaaf verhaal weer. Eindelijk ken ik dan volgens mij El Burro van het bekende forum 😉

En jullie zitten net als wij in Murcia, wie weet wat er nog een keer van komt!

Groetjes,

Monique

3 leroy March 22, 2013 at 20:20

he heel mooi verhaal sterk ook

ik zelf heb ook het gevoel wat jij toen des tijd had
ik zelf ben 26 en voel me hier ook ongelukkig.. kort gezegt

als ik deze stap zou nemen zou het dan moeilijk zijn om een visum te krijgen vriendelijke groeten leroy uit sombere land nl

4 CATHY HERBERT February 11, 2018 at 22:51

I can’t believe that I have managed to find you at last! It would be lovely t0 hear from you.
Cathy

{ 1 trackback }