Denise, Peter, Cheyenne en Tristan Hollanders


Namen: Denise, Peter, Cheyenne en Tristan Hollanders
Wonen in Spanje sinds: november 2006
Waar: Tussen Puerto Lumbreras en Velez Rubio, in de campo, in het Zuidoosten van Spanje.
Gezinssamenstelling en leeftijden: Peter, 45 jaar, Denise 40 jaar, Cheyenne 12 jaar en Tristan 10 jaar.
Naturistische accomodaties: Zorranatura

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Dit heeft een meervoudige reden. We hadden een horeca bedrijf en zijn na dit meer dan 20 jaar gedaan te hebben (Peter) afgeknapt op de criminaliteit die daarmee gepaard gaat. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging en na een leven vol eigen ondernemerschap viel de overgang naar een dienstverband niet te maken. Al hoewel er een paar leuke opties waren, trok Peet toch liever zijn eigen plan en besloot in Spanje verder te gaan kijken. Hier hadden we al jaren een vakantiehuis in Vera PLaya, omdat mijn zoon met zwaar allergisch astma het in het Spaanse klimaat zo veel beter deed.  Redelijk impulsief hebben we toen in een week eerst een Finca in Spanje gekocht ,de zaak verkocht, ons huis in Klaaswaal verkocht en binnen 6 maanden zaten we in Spanje, waar we besloten van de Finca een kleinschalige camping en B&B te maken en ons huis op Vera te verhuren. Logischerwijs was dit half jaar behoorlijk hectisch!

2. En waarom juist naar Spanje?
We bezaten al een huis in Spanje, in de buurt van het huis van mijn ouders en we kenden de streek en daarbij komt dat we door ons vakantiehuis wisten hoe goed ons kind zich hier voelde.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Zo goed mogelijk als kan binnen een half jaar, terwijl je ondertussen nog gewoon je horeca bedrijf runt. We kenden de streek al, ook wat Spaans, mijn moeder wist heel veel van alle zakelijke beslommeringen omtrent je emigratie en daarbij gewoon doorgaan… elke dag… en elk probleem/ uitdaging proberen aan te gaan wanneer het zich voordoet. Plannen lukt niet zo goed in Spanje helaas!


4. Wat viel er mee?
Mijn dochter vloeide vrij makkelijk in op school, wat we niet verwacht hadden, de gezondheidszorg is uitstekend in Spanje, mijn zoon heeft heel veel baat bij de emigratie en is zo goed als gezond hier. Onze Finca was heel snel onze plek…. En thuis.

5. En wat viel er tegen?
Mijn zoon had en heeft het lastig op school. Hij is een gevoelig kind en past niet zo in de macho cultuur en kan door zijn uitzonderlijke uiterlijk hier, heel blond en hele blauwe ogen, echt niet in de massa opgaan, wat hij graag zou willen. En al hoewel we het wisten is ook de Spaanse bureaucratie nog erger gebleken dan we al dachten. Wat ook tegenviel is dat het contact met vrienden en familie in Nederland moeilijk te onderhouden is en dat je toch veel kwijtraakt in dat opzicht. Wij zijn degene die vertrokken zijn en dat is in veel contact te merken en dat is pijnlijk. Het kan zijn dat we ook naïef zijn geweest in dit opzicht. Gelukkig hebben ook vele warme en fijne contacten.

6. Hoe is jullie Spaans?
Mijn Spaans is redelijk (grammaticaal een drama), maar ik kan me goed uitdrukken en in principe goed communiceren. Peter spreekt weinig Spaans, maar redt zich door zijn sociale vaardigheden redelijk. De kinderen spreken prima Spaans.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Na het Nederland van Wilders ontvlucht te hebben (bij wijze van spreken hoor, was geen motivatie voor ons) heb ik een beetje een hekel gekregen aan deze vraag. Wat is integratie? Wij leven in een niet toeristisch gedeelte van Spanje, dus alles wat we doen is met Spanjaarden. We houden van het Spaanse leven, onze kinderen gaan naar Spaanse scholen, sporten op de lokale sportclubs en eten en drinken in de Spaanse restaurants. We zullen altijd Hollanders in Spanje blijven (wij in ieder geval, de kinderen is weer een ander verhaal), we spreken Nederlands met elkaar en kijken ook nog Nederlandse TV. Onze buren/ Spaanse vrienden en kennissen gaan leuk met ons om, zijn lief voor onze kinderen en we helpen elkaar. Dus ik voel me op mijn plek hier en de rest van mijn gezin ook. Maar wat is integratie?


8. Wat missen jullie van Nederland?

Dat even naar binnen lopen voor een bakje leut en je verhaal kwijt kunnen. Even bij iemand langs. En even iets kunnen regelen. Hier duurt alles lang en moet je overal continu achteraan.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Het belangrijkst is een reële verwachting wat betreft wonen, werken en leven in Spanje. We hebben een hoop mensen reeds berooid en vaak gescheiden terug zien vertrekken naar Nederland.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Onze verwachtingen zijn uitgekomen, wat niet zegt dat het altijd eenvoudig is, maar dat is het leven in Nederland ook niet…
Wij zijn gelukkig op onze plek en voelen ons thuis en we hebben een gezonde zoon…..

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Rob December 20, 2012 at 19:42

Jullie zijn toch niet na het maken van de foto achterover in het zoutwaterzwembad gevallen of juist wel?