Debby Grooteman

Debby Grooteman over haar emigratie naar Spanje 1

Namen: Debby Grooteman (34 jaar)
Wonen in Spanje sinds: begin 2011
Waar: Barcelona
Gezinssamenstelling en leeftijden: Samenwonend met Sergio (35 jaar)
Bedrijf: Super Lekker – Nederlandse supermarkt in het centrum van Barcelona
Facebook: Super Lekker
Twitter: Super Lekker

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Ik heb altijd veel gereisd en voelde me daarna steeds wat onrustig in Nederland, niet helemaal op mijn plek. Ik wilde heel graag kijken of, als ik ergens anders ging wonen, me fijner zou voelen. Ik naderde daarnaast de 30 en was voor mijn gevoel op een punt in mijn leven van ´now or never´.  Ik heb de huur van mijn flat opgezegd, ontslag genomen op mijn werk, bijna al mijn spullen verkocht, wat ik wilde houden in een opslag gegaan, een groot afscheidsfeest gegeven en ik ben vertrokken.

2. En waarom juist naar Spanje?
Ik was al eerder in Barcelona geweest en vond het een heel prettige stad. De combinatie van mooi weer, strand en zee, een stad met cultuur, een bruisend uitgaansleven, lekker eten. De keuze was niet moeilijk zoals je kunt begrijpen. Daarnaast wilde ik graag Spaans leren en waar kun je dat beter doen dan in Spanje zelf?

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
Voordat ik hierheen vertrok heb ik me wat ingelezen en aan mensen gevraagd of ze iemand in Barcelona kenden zodat die me ter plekke mogelijk verder konden helpen. En natuurlijk heb ik allerlei dingen in Nederland geregeld, zoals me uitgeschreven bij de gemeente en al mijn abonnementen opgezegd om nog maar wat te noemen. Maar ik moet zeggen dat ik in Barcelona zelf verder weinig geregeld had vooraf. Ik ben bijvoorbeeld zonder woning en werk hierheen gekomen.

Debby Grooteman over haar emigratie naar Spanje 2

4. Wat viel er mee?
Er zijn allerlei netwerken om bijvoorbeeld onder het genot van een drankje verschillende talen te oefenen en hier leer je gelijk nieuwe mensen kennen. Ik vond het niet moeilijk om met mensen in contact te komen. Daarnaast vond ik redelijk snel een woning, begon ik met taalschool waardoor ik me wat meer verstaanbaar kon maken en heb ik redelijk snel werk gevonden. Mijn draai vinden is me uiteindelijk dus meegevallen.

5. En wat viel er tegen?
Al lijkt het makkelijk om naar een ander land te verhuizen,soms is het toch niet eenvoudig om ergens helemaal opnieuw te moeten beginnen. Des te ouder je wordt, des te lastiger dat gaat vind ik. Je moet nieuwe vrienden maken, werk zoeken, een stad leren kennen, in mijn geval de taal leren spreken (en dan heb je hier in Barcelona ook te maken met Catalaans als taal). Je moet echt weer een heel nieuw leven ergens anders opbouwen en dan kun je soms dat ´vertrouwde uit Nederland´ wel missen. En natuurlijk mis je familie en goede vrienden die precies weten hoe je bent. Nieuwe contact moeten vanaf niets weer worden opgebouwd. Oh, en administratieve zaken regelen gaat hier heel anders dan in Nederland, daar moest ik in het begin ook erg aan wennen.

6. Hoe is je Spaans?
Nu spreek ik een goed mondje Spaans. Ik zal zelf niet snel zeggen dat ik het vloeiend spreek, maar doordat ik dagelijks bijna alleen maar Spaans spreek en bijvoorbeeld Spaanse tv kijk, gaat het me redelijk makkelijk af. Toen ik hier net kwam echter, kon ik alleen maar ´hola, cerveza, que tal´ en nog een paar van die standaard woordjes zeggen. Door veel naar taalschool te gaan en te oefenen kan ik me nu goed verstaanbaar maken.

7. Ben je geïntegreerd?
Ik woon samen met een Spaanse jongen, heb een compleet Spaanse schoonfamilie, ben een winkel gestart in Barcelona, heb hier vrienden gemaakt en heb hier mijn leven opgebouwd. Dus ja, ik zou zeggen dat ik aardig geïntegreerd ben haha. Al merk ik wel dat ik soms toch anders bekeken en benaderd wordt door mensen hier, aangezien ik er met mijn blonde haar en blauwe ogen anders uitzie dan de gemiddelde Spanjaard.

Debby Grooteman over haar emigratie naar Spanje 3

8. Wat mis je van Nederland?
Waarschijnlijk wat iedereen denk ik zegt: mijn familie en vrienden! En de Hema haha. Al zijn er plannen dat die ook naar Barcelona komt dus dan kan ik ook daar gaan winkelen. Verder mis ik eigenlijk weinig. Doordat ik samen met mijn vriend een Nederlandse supermarkt heb, hoef ik bijvoorbeeld pindakaas, dropjes, Goudse kaas en bitterballen niet te missen.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Informeer vooraf welke papieren je nodig hebt in de stad waar je gaat wonen om bijvoorbeeld een woning te huren of te gaan werken. Ik kon gewoon mijn NIE aanvragen (mijn Spaanse ID-bewijs) zonder werk te hebben, maar ik weet dat er op dat vlak veel veranderd is. Daarnaast is het handig als je de taal een beetje spreekt of gelijk naar school gaat zodra je in Spanje aankomt. Dit maakt de communicatie veel makkelijker en uiteindelijk krijg je ook meer gedaan als je met iemand in zijn taal kan praten. En het is handig om een spaarpotje te hebben om eerst even te kunnen genieten van een stad en je nieuwe woonplaats te leren kennen, voordat je gelijk aan het werk moet.

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Meer dan. Ik ben zonder veel verwachtingen gekomen, gewoon om te kijken of ik mijn draai in een andere stad in een nieuw land kon vinden. Tuurlijk ga je niet zomaar naar een ander land om alleen even te kijken of je het er ´leuk´ vindt en zijn er (onbewust) verwachtingen. Ik vind het ritme hier heel prettig en heb me er goed aan kunnen aanpassen. Daarnaast scheelt het zeker dat ik een Spaanse jongen ben tegen gekomen en met hem hier nu samen leef. En ondanks dat het nooit mijn droom is geweest om een winkel te beginnen, vind ik het heel leuk dat we een Nederlandse supermarkt hier in het centrum van Barcelona hebben kunnen starten.

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }