Daphne Treurniet


Namen
: Daphne Treurniet
Wonen in Spanje sinds: 2005
Waar: La Palma (Canarische Eilanden)
Gezinssamenstelling en leeftijden:  Ricardo Lorenzo Rodriguez (1955),  Daphne Treurniet (1972),  Nuno en Aínda (van 2000 en 2002) zijn er soms
Website: La Palma Rural

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Ik (Daphne) ben geëmigreerd omdat ik graag bij Ricardo op La Palma wilde wonen. Oftewel een dubbele liefde: de man en het eiland.

2. En waarom juist naar Spanje?
Zie hierboven. Ik was hier op vakantie en leerde zo Ricardo kennen. Ik heb bovendien al eerder in Spanje (Madrid) gewoond.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Bedacht hoe ik mijn geld zou kunnen verdienen. Huis verkocht, huisraad deels verhuisd etc. Ik heb me open opgesteld: wat komt dat komt. Er was voldoende geld om het een tijdje uit te zingen.


4. Wat viel er mee?
Alles viel eigenlijk mee.

5. En wat viel er tegen?
Wat tegenvalt is dat mijn kinderen niet mee mochten komen en ik ze dus regelmatig niet zie. Ik heb om die reden wel een huisje in Nederland aangehouden en vlieg dus regelmatig terug. Zij komen naar ons in hun vakanties.

6. Hoe is jullie Spaans?
Ik sprak al Spaans en dat is maar goed ook. Men spreekt nauwelijks vreemde talen hier. Ik denk dat het de eerste vereiste is om te integreren. Of je nu wel of niet met een Spanjaard getrouwd bent.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, ik zing in het dorpskoor, ik speel accordeon in een groep. Ik doe mee aan veel lokale feesten. Ik heb zelfs voor een paar honderd euro de lokale klederdracht laten maken. Ik voel me zeker geïntegreerd.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Het even op de fiets boodschappen kunnen doen. Even langswippen bij een vriendin.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Leer eerst Spaans, en echt redelijk goed Spaans. Het is van levensbelang. Ga in verschillende seizoenen naar je uitverkoren plek. Bedenk hoe je in je onderhoud wilt voorzien en leg dat voor aan andere mensen op het eiland.
Stel je open op en dat betekent ook heel bescheiden. Je kunt je over zaken verbazen, maar de regel ´when you are in Rome, do as the Romans do´ is heel belangrijk en het wordt echt gewaardeerd. Als dat je vaak tegenstaat, moet je je misschien afvragen of je wel had moeten emigreren. Vergelijk niet steeds met Holland, of spreek dat in ieder geval niet al te vaak uit als het ten gunte van Holland is. Nederland is een zeer goed georganiseerd land, het is soms wennen als dat in je nieuwe thuisland anders is. Focus op de positieve dingen, de rest moet je voor lief nemen.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Deels. Ik had gehoopt de kinderen hier te hebben. Dat is natuurlijk een groot offer wat ik heb moeten doen.

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Theo Rosier September 6, 2011 at 18:24

Wat een wijze tips voor de immigrant in spé. Wij hebben het ook zo gedaan in 2001: ons goed voorbereid door ons en de kinderen Spaans te leren, uitgezocht hoe huizen huren en kopen gaat in Spanje, je verdiepen in de cultuur, eerst op vakantie naar de plek waar je je wilt vestigen om de sfeer te proeven, niets overhaast doen en je in het begin blijven realiseren dat je een gast bent in een land. Wij zijn erg gelukkig geweest (in Almuñécar, Granada), besloten toch in 2006 weer terug naar Nederland te gaan, maar gaan ieder vrij moment naar ons heerlijke huis daar (grotendeels zelf gebouwd!).

{ 1 trackback }