Danielle Gouwens en John van Zon


Namen: Danielle Gouwens en John van Zon
Wonen in Spanje sinds: januari 2003
Waar: Lecrin Vallei (net onder Granada)
Gezinssamenstelling en leeftijden: op moment van vertrek Danielle 32 en John 38
Bedrijf: At home in Andalusia
Bedrijf: Nevada Cycle Tours

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Vooral voor het avontuur, om te zien hoe het is om in een ander land te wonen. We hebben veel gereisd en daardoor ontdekt dat je in andere landen ook leuk en misschien wel leuker kunt leven.

2. En waarom juist naar Spanje?
Om de locatie, de taal, de cultuur en het klimaat; Omdat in die tijd allebei onze ouders nog leefden wilden we graag binnen Europa verhuizen. En omdat Spaans de tweede wereldtaal is leek het ons een zinvolle investering in onze persoonlijke ontwikkeling, ook als het een kort avontuur zou blijken. Daarbij kwam voor John nog het klimaat als reden en voor ons allebei de cultuur en het levensritme. Ik ken Spanje, en dan in het bijzonder Andalucia, nog van vroeger en dat heb ik (onbewust) in m´n hart gesloten.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We zijn een jaar lang niet op vakantie gegaan om te sparen voor een kleine reserve voor het eerste jaar.


4. Wat viel er mee?
5.  Wat viel er tegen?
Eigenlijk hadden we geen vast verwachtingspatroon dus viel er niet echt iets mee of tegen. Vooral het eerste jaar was zeer spannend en enerverend doordat we alles moesten regelen, de taal leren, locatie zoeken, werk vinden, huisvesting etc.

6. Hoe is jullie Spaans?
Zeer goed. We hebben de eerste drie maanden een intensieve opleiding gedaan in Granada van 5 dagen per week en 5 uur per dag en dat bleek voldoende om daarna mee verder te gaan. Na die opleiding kun je aardig uit de voeten maar het is wel zaak om het vervolgens dagelijks te gebruiken. Door het werk is dat prima gegaan.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We zijn niet zo bezig met integratie op zich. We spreken de taal, betalen belasting, hebben allebei een fulltime baan en kennissen van allerlei nationaliteiten. We wonen niet in een toeristisch gebied en er zijn een beperkt aantal buitenlandse families in deze regio. Ik voel me zeker volledig geaccepteerd en we leven volgens het Spaanse dagritme, en al hebben we weinig gemeen me de locale bevolking, we helpen elkaar waar nodig.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Familie en vrienden.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ja de belangrijkste is: Leer de taal! Ik zou zeker de intensieve manier zoals wij het gedaan hebben kunnen aanraden. Het is een investering in tijd en geld, maar het is zeer de moeite waard en ongelofelijk belangrijk om je thuis te voelen en werk te vinden. Het is daarnaast ook nog eens erg leuk om na het drukke bestaan in Nederland ineens weer een tijdje student te zijn.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
We hadden geen vaste verwachtingen en we hadden nooit kunnen bedenken dat we er nu zo voor zouden staan. Ik heb een eigen bedrijf en John werkt op afstand, weer in dezelfde branche, voor een Nederlands bedrijf. Dat laatste is echt fantastisch, via het Internet logt hij in op het kantoor in Rotterdam en communiceren met collega´s en klanten gaat via Skype en email. Dat was toen wij vertrokken allemaal nog iets minder normaal, maar nu zien we ook bij vrienden en kennissen dat dit aan de orde van de dag is. Ideaal voor ons emigranten.

Ik heb nooit het idee gehad om in Spanje voor mezelf te beginnen, maar in Spanje voel je je vrijer om te ondernemen. Het is uiteindelijk uit nood geboren omdat het werken als werknemer in Spanje zo anders is dan in Nederland. Je hebt als vrouw toch nog steeds een enorme achterstand en initiatieven worden niet beloond noch gewaardeerd. Er heerst een enorme hiërarchie binnen bedrijven en de service aan klanten is soms erbarmelijk. Er is daarnaast veel werkeloosheid waardoor je al snel onder je niveau werkt. Na vier jaar voor twee Spaanse bedrijven gewerkt te hebben heb ik mijn eigen bedrijf opgezet. Het is ontzettend leuk en het gaat gelukkig goed. Ik ben makelaar, dus niet een branche waar het erg voor de wind gaat in deze crisis, maar ik merk dat hard werken loont, evenals transparantie en een goede service en het Nederlandse stapje extra dat ze hier niet gewend zijn te zetten voor hun klanten.

Wat geheel volgens de verwachting is, is het levensritme en het wonen in een prachtige omgeving. We genieten ontzettend van de mooie natuur. John leeft zich uit met wielrennen en ik heb me aangesloten bij een wandelclub die de mooiste routes lopen. Ook de heerlijk lange zomers bevallen uitermate goed en die twee maanden winter nemen we op de koop toe. We wonen dicht bij de Sierra Nevada en dus kunnen we in het weekend zelfs gaan skiën.

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Paco Garcia Del Rio March 11, 2012 at 08:25

Hoi Danielle ,leuk dat het goed gaat met jullie ! Kwam ineens je naam tegen ,ik dacht die ken ik ! Groetjes van Paco