Daniel van Kempen en Martine van Boven


Namen:  Daniel van Kempen en Martine van Boven
Wonen in Spanje sinds: feb. 2005 / mrt. 2006
Waar: Aanvankelijk Barcelona, nu woonachtend in het binnenland van Valencia
Gezinssamenstelling en leeftijden: beiden 36 jaar, geen kinderen, wel een hoop dieren
Website: La More Valencia

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Wij zijn apart van elkaar geëmigreerd. Daniel is na zijn wereldreis een nieuwe start als zelfstandig ondernemer in Barcelona gaan maken.
Martine voelde zich altijd erg thuis bij de zuiderlingen waar het de leus is “ Je werkt om te leven” versus de Nederlandse opvatting “Je leeft om te werken”.

2. En waarom juist naar Spanje?
Wij hebben voor Spanje gekozen om de schoonheid en afwisseling van het land, de hartelijke, warme bevolking, de relaxte levenswijze en de aangename temperaturen.
Wij houden beiden van lekker eten, koken en gezelschap van mensen. In Spanje maak je geen afspraak 3 weken van te voren om bij iemand te komen eten. Hier loop je binnen bij vrienden en voor je het weet eet je mee.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Daniel had een Catalaanse vriend in Barcelona wonen en heeft met zijn hulp alle praktische zaken geregeld.
Martine heeft haar appartement in Amsterdam geruild met een vrouw uit Barcelona die  6 weken voor dat Martine naar Barcelona vertrok is ingetrokken en haar heeft voorbereid op haar verhuizing naar Spanje.

4. Wat viel er mee?
Het aanpassen aan het Spaanse ritme wat een paar versnellingen lager ligt.
Jezelf zien te redden in de supermarkt of het restaurant in een vreemd land met een vreemde taal, met handen en voeten en woordenboeken kom je een heel eind.

5. En wat viel er tegen?
Jezelf zien te redden bij overheidsinstanties. Die hebben niet zoveel geduld en gevoel voor humor. Spanjaarden spreken (over het algemeen) geen vreemde talen en kunnen zich niet voorstellen hoe lastig het is een taal te leren. Dit leidde regelmatig tot een onmachtig en gefrustreerd gevoel bij ons.
Afspraak is afspraak. Dat gaat in Spanje niet op. Een telefoonaansluiting installeren, een actie van de accountant en heel veel andere afspraken die je maakt worden vaak niet nagekomen en vragen een lange adem.
We hebben een aantal Nederlanders Spanje weer zien verlaten om deze reden.

6. Hoe is jullie Spaans?
Goed tot zeer goed.
Daniel heeft vele cursussen gevolgd en beheerst alle grammaticale kennis. Echter ontbreekt het hem aan het praktiseren aangezien hij voor zijn werk Engels en Nederlands als voertaal heeft. Gelukkig hebben we leuke gepensioneerde Spaanse buren die alle tijd nemen om een praatje met ons te maken en waar Daniel zijn Spaans mee op peil houdt.
Martine is Barcelona in een Spaanse bar gaan werken en leerde zodoende de taal en cultuur.
Na bijna 5 jaar in Spanje te wonen spreekt ze vloeiend Spaans. Het contact met Spaanse vrienden, buren en locals waarmee ze samenwerkt zijn belangrijk voor haar.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Wij eten op Spaanse tijden, luisteren Spaanse radio, koken Spaans/Mediterraans en proberen ook zoveel mogelijk onze gasten, familie en vrienden te betrekken in het Spaanse leven.
Het belangrijkste wat we uit de cultuur hebben aangenomen is de maňana-houding,  of te wel, maak je niet druk, dat kan morgen ook wel. Ons leven is er ondanks dat we nog steeds hard werken veel ontspannender op geworden.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Als wij in Nederland zijn dan doen wij altijd 3 dingen:
1) Naar de visboer waar we ongegeneerd haring, broodjes paling en kibbeling gaan eten.
2) Een echte Vlaamse patat eten
3) Naar de sauna

Vrienden en familie missen we niet. Die komen bij ons op bezoek en dan niet voor een kop koffie maar meteen een week of 2 weken. Het contact is hierdoor juist veel intenser geworden omdat je elkaar 24 per dag meemaakt.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Spanje zit in grote crisis en dat zal nog wel even aanhouden, maw het is waanzinnig moeilijk om hier werk te vinden. Ook mensen met eigen bedrijven in de bouwwereld, makelaardij of sales gaan ten onder. Mocht je afhankelijk zijn van werk, kijk dan naar waar behoefte aan is en of dit te realiseren is.
Mocht je toch voor een Spaanse werkgever gaan werken besef je dan dat het systeem hier erg hiërarchisch is en eigen ideeën en initiatieven vaak niet gewenst zijn.
Ga  bij jezelf na of jij in staat bent om los te laten, achter over te leunen en je vooral niet druk te maken om dingen die anders gaan dan je gewend bent.
Zorg dat je zo snel mogelijk de taal spreekt.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Onze droom is sneller uitgekomen dan we ooit hadden kunnen bedenken.
Binnen 5 jaar tijd beschikken we over  een prachtig landgoed met diverse accommodaties en camping.
Een omgeving die rijk is aan natuur, cultuur en activiteiten.
Het opbouwen en uitbreiden van ons casa Rural “La More”, de vele gasten die we ontvangen en de enthousiaste reacties geven ons een grote dagelijkse voldoening van ons leven hier in Spanje.
Regelmatig zitten we ’s avonds samen met een glaasje wijn bij op het terras aan het zwembad en worden we overladen met een gevoel van ongeloof, gelukzaligheid en trots.

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Lucia January 11, 2015 at 15:31

heey!!

Wat een leuk verhaal , ik ben op dit moment bezig met emigreren naar Valencia en ik ben 18 jaar, en ik ga samen met een vriendin.

We hebben gelukkig wel werk en ook vanuit Nederland kunnen wij nog wat doen.

Het enige wat moeilijk voor ons blijft is internet ik weet eerlijk gezegd niet waar ik moet beginnen met zoeken. Wij hebben allebei erg snel en goed internet nodig van goede kwaliteit en wss hebben we dan een schotel nodig denk ik. Ik weet natuurlijk niet hoe belangrijk internet voor jullie was/is. maar wij hebben igg heel erg snel internet nodig en van goede kwaliteit. Hebben jullie misschien nog een goede tip of welke zou het beste zijn.

Wonen jullie nu nog steeds in Valencia?

Ik hoop dat jullie wat terug kunnen sturen!

Alvast heel erg bedankt.

Groetjes Lucia & Cayleigh !

{ 1 trackback }