Daniel, Janny en Maarten van den Hooven


Namen
: Daniel, Janny en Maarten van den Hooven
Wonen in Spanje sinds: Het voorjaar van 2006
Waar: Almendricos op de grens van Murcia en Andalucia
Gezinssamenstelling en leeftijden: Daniel 62,  Janny 57 en Maarten 29 jaar
Website: Casa Oasis

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Ik heb van 1987 tot 2002 met mijn broer een familiebedrijf gehad. Helaas hebben we onenigheid binnen de familie gekregen en moest ik noodgedrongen het bedrijf verlaten. Met mijn knowhow dacht ik vrij makkelijk een baan te vinden, maar dat werd gezien mijn leeftijd een probleem. Wij hebben daarom besloten nog een keer geheel opnieuw te beginnen in een ander land met nieuwe kansen en mogelijkheden.

2. En waarom juist naar Spanje?
Wij wilden een klein hotelletje beginnen. Waar heb je de langste seizoenen was onze volgende vraag.  Toen kwamen wij  tot de conclusie, dat dat de landen rond de Middellandse zee moesten zijn. Wat is het meest populaire land bij de Nederlanders?  Dat is Spanje en vandaar dus de keuze voor Spanje.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Gezien het feit, dat we eerst ons huis moesten verkopen en dat dat in die tijd niet gemakkelijk was hadden we geruime tijd om ons voor te bereiden op deze toch wel grote stap. We hebben een aantal secound home beursen bezocht en uiteraard het één en ander gelezen op het internet van mensen, die de stap al eerder hadden gemaakt. De hele maand november 2006 hebben we van een vriendin van ons een bungalow gehuurd aan de Costa Blanca om te kijken wat er allemaal te koop stond aan geschikt onroerend goed voor het starten van een klein hotel (B&B).  De laatste week van die maand is onze zoon Maarten gekomen, die graag mee wilden doen. Hij vond de regio te toeristisch en het onroerend goed was er ook heel erg duur. We zijn uiteindelijk terecht gekomen in het zuiden van de provincie Murcia in het dorpje Almendricos op 20 kilometer van de Spaanse stranden van de Costa Calida.  We hebben daar een ruïne gekocht met twee hectare land.


4. Wat viel er mee?
Wij werden vooral door de “buitenlanders” die zich in deze regio hebben gevestigd erg goed opgevangen en het klimaat is heerlijk. Deze regio Murcia wordt door de wereldgezondheid organisatie aangewezen als de gezondste plek van heel Europa om te wonen.

 5. En wat viel er tegen?
Wij waren gewaarschuwd voor diverse zaken en desondanks loop je tegen veel onverwachtse dingen aan . Zo hadden we gelezen als er bij onroerend goed staat  dat water en elektra vlak bij zijn, het nagenoeg altijd te ver weg is. Wij kregen echter van de Nederlandse makelaar, hun Spaanse afdeling en de Spaanse aannemer zwart op wit, dat dit goed zou komen en dan moet je toch iemand vertrouwen!  Helaas het kwam er niet van en nu hebben we wel tot grote tevredenheid een zonne-energie-installatie. Dit heeft echter veel geld  gekost, waar we niet op hadden gerekend. Ook loop je tijdens zo´n enorme verbouwing  tegen de Spaanse mentaliteit op van morgen is het gereed. Mañana betekend echter zeker niet “morgen” en daar moet je aan wennen als je dat kunt.  Een afspraak met Spanjaarden maken is bijzonder moeilijk en ook is het moeilijk de goede vakmensen te onderscheiden van de slechte. Ook wil tijdens zo´n enorme verbouwing iedereen wat aan je verdienen en dus moet je erg goed opletten.  Verder dachten wij dat de Nederlandse bureaucratie erg was, maar het papierwerk en de ambtenaren zijn hier vele keren zo erg.

 6. Hoe is jullie Spaans?
Ons Spaans laat nog behoorlijk te wensen over. We kunnen ons in een winkel en restaurant behelpen, maar echt een gesprek voeren is er niet bij.  Onze zoon Maarten spreekt echter heel goed Spaans en daar hebben we vaak te gemakkelijk op vertrouwd.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ik vind geïntegreerd een heel moeilijk woord.  De Spanjaarden in deze regio zijn vriendelijk en hulpvaardig, maar lang niet zo gastvrij als je zou verwachten. Net als in Nederland even een bakkie doen kennen ze niet. De ontmoetingsplaats is veelal het café.  Verder zien ze je toch een beetje als die Europeaan, die met zakken vol Euro´s hier naar toe is gekomen.


8. Wat missen jullie van Nederland?
We missen de directheid van de Nederlander. Vooral persoonlijk hou ik van recht voor zijn raap, want  dan weet ik tenminste hoe men over ons denkt. Verder mis ik ook de winters en het schaatsplezier. De winters in Spanje zijn veel kouder dan de meeste mensen weten en vooral ´s nachts wordt het kouder dan de mensen, die hier wonen willen toegeven.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Het ligt hier vol “voetangels en klemmen” . Ik weet dat mijn verhaal veel minder positief is dan de andere verhalen, maar wellicht ook een stuk realistischer. Er zijn best heel veel goede zaken aan het wonen hier in Spanje, maar let vooral goed op. Ik wil iedereen heel graag helpen met adviezen als je je hier wilt gaan vestigen, zodat je niet de fouten hoeft te maken die wij hebben gemaakt.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Neen op veel punten niet, maar ik denk dat we wellicht ook te hoge verwachtingen hadden. Je bent snel geneigd zaken te idealiseren en daar moet je voor uitkijken.

 

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Artjana Lakhi September 14, 2013 at 20:46

Beste Fam. Van Den Hooven,
Bedankt voor het goede realistisch beeld van het wonen in Spanje.
Denk dat je daar meer aan hebt dan een mooi droomplaatje wat achteraf erg kan tegen vallen. Nu na bijna zeven jaar wonen op Curacao zouden we graag terug willen naar Europa. Wij zijn ons nu aan het verdiepen in de regio Murcia. Gezien de wetgeving van kopen van huizen en nog veel meer erg veel verschilt met de Antillen zou ik u graag willen vragen of u ons wat informatie hierover kan geven. Is het mogelijk dat we deze informatie ook via uw privé mail adres kunnen uitwisselen?
Bij voorbaat hartstikke bedankt en wacht op uw reactie,
Saludos,
Artjana