Claus van Mierlo

Naam: Claus van Mierlo
Woont in Spanje sinds: januari 2005
Waar: Vera (provincie Almería)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Ondergetekende (39) en Spaanse vriendin (39)
Website: NICLA Property Consultancy
Weblog: Nicla-casas
Twitter: NICLA_Casas
Facebook: Niclacasas

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Ik werkte als gediplomeerd NVM- en ERA-makelaar in de Nederlandse makelaardij toen ik via een zakenrelatie in 1996 in contact kwam met Spaans onroerend goed. Ik ben me daar toen meer in gaan verdiepen en startte als ‘hobby’ een netwerk op om Spaanse woningen aan te kunnen bieden. Het gevolg was, dat ik binnen korte tijd vaker in Spanje zat met klanten, dan dat ik in de Nederlandse makelaardij actief kon zijn. Uiteindelijk dus toch maar besloten om dan ook daadwerkelijk in Spanje te gaan wonen en me uitsluitend bezig te houden met Spaans onroerend goed.

2. En waarom juist naar Spanje?
Zie bij punt 1. Om je klanten goed van dienst te kunnen zijn en alle ins en outs te weten van het gebied en de producten (in mijn geval huizen) dat je verkoopt, moet je er bovenop zitten.

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
Om te bepalen waar het nieuwe ‘thuis’ zou zijn eerst het land verkend. Van noord naar zuid, daarbij gebruik makend van de vele contacten om zoveel mogelijk informatie uit eerste hand te krijgen.

Omdat ik persé niet aan de drukke Costa’s wilde wonen en ik ook niet naar Spanje ging voor de Nederlandse kou in het noorden, was de keuze al snel gemaakt voor de Costa de Almería. In dit stukje Andalucía vind je het echte Spaanse leven nog, hoewel de tijd ook hier natuurlijk niet stil heeft gestaan. Er is hier echter nog volop natuur, groen en beschermde reservaten, die inmiddels in veel andere Spaanse gebieden zijn verdwenen en ondertussen zijn volgebouwd.

4. Wat viel er mee?
Alles. Voordat je vertrekt, krijg je van iedereen allerlei indianenverhalen te horen alsof je verhuist naar een derde wereld land. Ik heb me daar niets van aangetrokken, omdat ik wist dat de meeste mensen die informatie ook uitsluitend van ‘zien-van-horen-vertellen’ hadden en zélf nooit een voet over de grens gezet hadden.

Als je je open opsteld, zijn de Spanjaarden heel behulpzaam en gunnen ze je ook je succes in alles wat je doet, zowel privé als zakelijk. Daar kunnen de meeste Nederlanders nog heel veel van leren. Alle initiatieven worden hier toegejuicht, terwijl je in Nederland vooral je nek niet moet uitsteken, want dan wordt ‘ie er bij voorbaat afgehakt via negatief commentaar etc.

5. En wat viel er tegen?
Niets. Het verliep zoals verwacht. De eerste week na de verhuizing lijkt het alsof je op vakantie bent, maar omdat je niet meer ‘terug’ hoeft en de klanten en dus je werk op je wachten, verdwijnt dit gevoel al snel.

6. Hoe is je Spaans?
Toen ik in Nederland met Spaans onroerend goed begon en dus regelmatig in Spanje was, heb ik direct een spoedcursus Spaans gevolgd bij Regina Coeli (de nonnen) in Vught. Zodoende had ik al een goede basis en kon ik me voor de emigratie al aardig redden in het Spaans. Nu ik eenmaal in Spanje woon en bovendien een Spaanse vriendin heb, tja…

7. Ben je geïntegreerd?
Ja, volledig. Met Spaanse, Nederlandse, Engelse en andere internationale vrienden nemen we deel aan het Spaanse leven, feesten en gebruiken. Contacten leg je in het café en op straat. Er is altijd tijd voor iedereen en op die manier ben je overal welkom.

8. Wat mis je van Nederland?
Eigenlijk niets. Ik kom nog zelden (voor beurzen) in Nederland en zie dan bijv. in de supermarkten het gemak van kant-en-klaar maaltijden. Die kom je in Spanje nauwelijks tegen, maar koken met verse ingrediënten en produkten die je kent en dus weet wát je eet, heeft ook zeker z’n voordelen.

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Bereid je goed voor, zowel qua taal als qua lokatie. Loop niet de meute achterna, maar vergaar zélf de nodige informatie over gebieden, mogelijkheden, etc. Op Internet is voldoende te vinden, dus ga er even rustig voor zitten. De voorbereiding is tenslotte ook leuk…

Maak een goede planning en laat je niet afleiden door anderen die de meeste beren op jouw weg zien. Meestal uit afgunst proberen ze jou van je idee af te brengen. Doe wat je voor ogen hebt, zodat je later, als je oud en versleten bent jezelf niet voor je hoofd slaat en denk: “…had ik maar…”

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Meer dan dat. Ik heb hier in Spanje echt het gevoel dat ik leef. Geen extreme regeltjes of overdreven overheidsbemoeienis, geen files of stress en vooral geen afgunst of mensen die krom moeten liggen omdat zij net zo’n grote (of liefst nog grotere) auto moeten rijden dan de buurman. Hier in Spanje waardeert iedereen elkaar zoals ‘ie is.

O ja, je moet hier ook gewoon werken, maar dat moet je overal ter wereld. Het verschil is echter, dat je hier werkt om te leven in tegenstelling tot bijv. Nederland waar men leeft om te werken. Zodoende hou je hier in Spanje veel meer vrije tijd over om andere dingen te doen, die je korte leven juist zo aangenaam maken.

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Theo van Schaik January 16, 2013 at 15:12

Hallo Claus,
Wij zijn Theo en Miriam en passen op een woning met 2 honden van een Belgisch echtpaar.
We willen graag spaanse les volgen en daarvoor zin we in Sorbas geweest maar dat is meer een moeder mavo.Ik kwam je tegen op een internet site waar je verhaal op stond . Omdat we nog geen nederlanders kennen wilde aan u vragen of u weer waar of door wie Spaanse les gegeven wordt. En of er een Nederlandse
club is voor meerdere inlichtingen . Alle informatie omtrent deze activiteiten is super. Graag je reactie, en woon je nog in Vera ?
Met vriendelijke groet Theo

2 Diane De Bondt October 30, 2017 at 10:16

Geachte,

Wij hadden graag enige informatie betreffende een “huwelijk”, financiële gevolgen, nodige documenten, huwelijkscontract, enz.
en waar zou voor ons trouwen het beste zijn ? (Nederland, België of Spanje ? )

Alle informatie zou welkom zijn.
Of eventueel waar we daarvoor het best terecht kunnen, liefst in het nederlands.

Wij, Robbert en Diane, wonen beide al jaren samen in Spanje Murcia Mazarrón als permanent resident, beide leeftijd 57 jaar.
Robbert is Nederlander en ik, Diane ben Belg.
Hij is gescheiden, heeft geen kinderen, en geen eigendommen, en werkt in Nederland op een schip.
Ik ben gescheiden, heb 2 meerderjarige zonen, heb eigendommen in Spanje, waarbij 2 huisjes mij een klein inkomen geven.

Alle info is van harte welkom.

Vriendelijke groet,
Diane De Bondt
en Robbert

{ 1 trackback }