Carlo van den Nieuwenhuijzen & Ronald Henselmans


Namen
: Carlo van den Nieuwenhuijzen & Ronald Henselmans
Wonen in Spanje sinds: mei 2006
Waar: Alhaurin el Grande (Malaga)
Gezinssamenstelling en leeftijden: gehuwd, 50 & 47
Website: Casa Don Carlos
Website: GSheaven

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
We hebben altijd al tegen elkaar gezegd: “als we straks 55+ zijn dan gaan we….”.
Die stap maakten goede vrienden van ons en we kwamen er al snel erachter dat 55+ te laat is. Want wanneer het eenmaal goed loopt je ben al snel 5 jaar verder, terwijl je dan eigenlijk het rustiger aan zou willen doen. Dat was voor ons het sein om het juist  zo snel mogelijk te doen,  we waren toen 45 en 42. Hier hebben we geen spijt van want het is hard werken.

2. En waarom juist naar Spanje?
Omdat we zeker wisten dat we in de zon/warmte oud wilden worden en het feit dat we beiden niets met Frankrijk of Italië hebben was de keuze voor Spanje snel gemaakt.
Wat zeker meespeelde is dat we een bedrijf (een B&B) wilden opstarten waar je het hele jaar door  gasten kunt ontvangen  en een streek die veel  te bieden heeft, strand, natuur, steden, cultuur, bergen…… dan kom je al snel in Andalusië.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Pas in September 2005 is bij ons de knop omgegaan om daadwerkelijk plannen te maken om te emigreren.  Allereerst hebben we een goed businessplan geschreven en daarvoor hebben we uiteraard veel gegevens van de Spaanse kamer van koophandel , het bureau toerisme en internet gebruikt. Andalusië is groot en hebben met onze marketing ervaring een strategische plaats gekozen om vervolgens te onderzoeken of er daar ook markt voor zou zijn. We hebben de Second Home beurs bezocht en hebben ons daar ruim georiënteerd op het aanbod voor Andalusië zowel reeds bestaande B en B locaties als geschikte huizen ervoor. Zodat we in november 2005 daadwerkelijk projecten hebben bezocht in de uitgekozen streek. We wisten samen dus heel duidelijk van te voren waar we aan zouden beginnen en  hoe ons bedrijf vorm zou moeten krijgen. Uiteindelijk in januari 2006 zijn we met de daadwerkelijke voorbereiding begonnen van onze B&B Casa Don Carlos.


4. Wat viel er mee?
Eigenlijk viel alles mee, we zijn de juiste mensen tegen gekomen en hebben veel met Spanjaarden gewerkt en hun vertrouwen gegeven en nog meer vertrouwen teruggekregen en dat werkt tot op de dag van vandaag nog steeds in ons voordeel.
Feit was ook dat we een prachtige locatie vonden met een casco nieuwbouwhuis dat we samen met de Spaanse aannemer naar onze zin konden afmaken tot een B en B met 6 kamers.

5. En wat viel er tegen?
Echte tegenvallers hebben we helemaal niet gehad en daar zijn we dan ook erg blij om, natuurlijk komt niet alles zomaar aanwaaien en moet je enorm hard werken om alles te realiseren. Natuurlijk moet je leren om jezelf aan te passen aan de Spaanse cultuur en de gebruiken.
 
6. Hoe is jullie Spaans?
We hebben in Nederland een stoomcursus gedaan in Vught een maand voor vertrek maar dat is weggegooid geld geweest voor ons omdat we al veel te druk waren met alle voorbereidingen en we werkten allebei tot de laatste dag nog meer dan fulltime.
Vervolgens kwamen we in Spanje met onze basis vakantie Spaans maar met de bereidheid om te leren en om je volledig aan te passen en dat vindt de Spanjaard al helemaal geweldig.
Ze waarderen alles wat je doet om hun taal te spreken, inmiddels hebben we hier aan huis al weer ruim 3 jaar elke week les en zo komen we steeds een stapje verder.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
We voelen ons wel geïntegreerd maar doordat we in het buitengebied wonen en vrijwel alleen niet Spaanse gasten mogen ontvangen blijf je op afstand en je blijft voor de Spanjaard sowieso een buitenlander, hoe goed je de taal ook spreekt.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Het klinkt misschien raar maar niet veel ! Ja, de stress, het moet allemaal nu, het dicht op elkaar wonen, het beperkte uitzicht als je naar buiten kijkt, de kou en het grauwe weer.
Natuurlijk zou je misschien wat vaker familie en vrienden opzoeken maar die komen gelukkig allemaal met regelmaat naar ons toe om te genieten.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Zorg eerst dat je beide of met je gezin er 100, 200% achter de keuze staat, er moet geen twijfel zijn over de stap en de keuze die je gaat maken,  bereid je goed voor en ben allen  bereid om zo goed als alles opzij te zetten voor je keuze want je zult er hard voor moeten werken om hier een bedrijf succesvol te laten verlopen.
Maak van te voren een goed onderbouwd businessplan zoek de juiste mensen,dat wil zeggen Spanjaarden die weten wat er speelt in je nieuwe omgeving en geef ze je vertrouwen.  Je wordt zelfstandige dus je inkomen is afhankelijk van vele factoren, zorg goed voor je zelf en gezin. Dus regel het goed betreft de sociale voorzieningen, pensioen, belastingen. Een goede Gestor (accountant) kan een grote hulp zijn

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Inmiddels hebben we 2 bedrijven in onze Spaanse B.V. en beiden zijn zeer succesvol ondanks de crisis die ons allemaal treft. Door hard werken en veel terug investeren in  tijd,  geld en aandacht in je gasten en door het constant verbeteren en hoog houden van je kwaliteit van dienstverlening mogen we nu trots zijn op wat we gerealiseerd hebben. Rijk zul je er hier niet van worden. maar de verrijking die je krijgt is onbetaalbaar!

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }